Komunal

sa sjednice labinskog gradskog vijeća

Gradonačelnik Glavičić: Nismo žalosni, ljuti smo! Labinski Vodovod s 84 godine tradicije, znanja i iskustva može biti samostalan

Ukoliko u zakonskom roku ne odradimo proces pripajanja, projekt Aglomeracije postaje upitan te, ono što je možda i najbolnije, jest to da zaposlenici Vodovoda Labin ne bi bili zaštićeni i dovelo bi se u pitanje 75 radnih mjesta Iznimno je bitno da cijela Labinština, zajedno s Gradskim vijećem, u pregovorima s pulskom stranom izbori ono što nam je najbitnije – čim veću samostalnost, naglasio je Glavičić


 
3 min
Borka Petrović
Valter Glavičić

Ukoliko u zakonskom roku ne odradimo proces pripajanja, projekt Aglomeracije postaje upitan te, ono što je možda i najbolnije, jest to da zaposlenici Vodovoda Labin ne bi bili zaštićeni i dovelo bi se u pitanje 75 radnih mjesta Iznimno je bitno da cijela Labinština, zajedno s Gradskim vijećem, u pregovorima s pulskom stranom izbori ono što nam je najbitnije – čim veću samostalnost, naglasio je Glavičić

Na Aktualnom satu 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Labina, sasvim očekivano, najviše je pažnje privukao status pripajanja labinskog Vodovoda onom pulskom.

Teška odluka

- Nismo žalosni, ljuti smo! I dalje smatramo da je labinski Vodovod s 84 godine tradicije, znanja i iskustva i financijskim pokazateljima spreman biti samostalan, no nažalost, jednim potezom pera dovedeni smo do točke kada moramo razgovarati kako dalje, kazao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.
Glavičić je iskazao zadovoljstvo što je koordinacija načelnika Labinštine podržala borbu za samostalnošću, kao i svi istarski gradonačelnici. Međutim, konačni rezultat za sve žitelje Labinštine nije dobar, kazao je.

- Stavlja nas se pred jednu životnu dilemu i tešku odluku. Vlada je kroz Zakon o vodnim uslugama koji je izglasao Hrvatski sabor predvidjela mehanizme privremene mjere i dovela nas do situacije da moramo izabrati manje zlo. Ukoliko u zakonskom roku ne odradimo proces pripajanja, projekt Aglomeracije postaje upitan te, ono što je možda i najbolnije, jest to da zaposlenici Vodovoda Labin ne bi bili zaštićeni i dovelo bi se u pitanje 75 radnih mjesta. Moramo postupiti mudro; moramo postupiti zajednički! Iznimno je bitno da cijela Labinština, zajedno s Gradskim vijećem, u pregovorima s pulskom stranom izbori ono što nam je najbitnije – čim veću samostalnost, naglasio je Glavičić.

Alen Golja, direktor Vodovoda Labin, pojasnio je što bi značilo eventualno nepridržavanje nametnutog slova zakona.

Nepridržavanje zakona imalo bi dalekosežne posljedice

- Prva stepenica je da će nam biti uskraćeno financiranje te nam dolaze u pitanje razni projekti u toku: Visoka zona, Ravni, Marina i naš najznačajniji projekt svih projekata  Aglomeracija Labin - Raša – Rabac vrijedan 800 milijuna kuna. Druga stepenica je oduzimanje dozvole za rad s obzirom da po novoj uredbi nismo javni isporučitelj.

Treća stepenica je da Vodovod Labin proglašavaju poduzećem koji se nelegalno bavi djelatnostima vodoopskrbe i odvodnje te nam ukidaju koncesije na izvorišta te Vlada svojim aktom kompletnu imovinu društva koja je u vlasništvu JLS  predaje na upravljanje Vodovodu Pula, ali bez zaposlenika. Samo infrastrukturu i, naravno, poduzeće ide u stečaj, kazao je Golja.

Vijećnike Mladena Bastijanića i Tanju Pejić zanimala su dugovanja pulskog Vodovoda prema IVS-u i VSI Vodovodu Butoniga, odnosno hoće li se prije početka pregovora tražiti „čisti papiri“.

Golja je naglasio da je prema Uredbi Vodovod Pula taj koji snosi sve troškove pripajanja.

- Šta se tiče IVS-a, on se također mora pripojiti Vodovodu Pula do 7. travnja ove godine, a jedan od naših zahtjeva će biti da se imovina koja se odnosi na buduću labinsku podružnicu knjiži na podružnicu Labin tako da će novac i imovina IVS Labinštine biti u vlasništvu podružnice Labin te ta sredstva neće biti izgubljena, pojasnio je Golja zaključivši da je angažirano revizorsko društvo kojemu je napomenuto da se posebna pozornost obrati na ovu problematiku dugovanja, jer ukoliko se ispostavi da je informacija točna, uveliko bi imala utjecaja na ukupnost procesa objedinjavanja.


FOTO: Grad Labin

Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.