Komunal

OPĆINA CEROVLJE INVESTIRALA 25.000 EURA

JEDNA OD SVEUKUPNO 10 U ISTRI: U Pazu obnovljena Kalvarija iz 1825. godine

Obnovljene su zidine Kalvarije, sagrađeno je stepenište, uređeni su ulaz i metalna vrata, uređen je okoliš Kalvarije, prilaz stepenicama i obnovljen kameni zid te postavljena interpretacijska tabla


 
2 min
Istra24
foto: Općina Cerovlje

Obnovljene su zidine Kalvarije, sagrađeno je stepenište, uređeni su ulaz i metalna vrata, uređen je okoliš Kalvarije, prilaz stepenicama i obnovljen kameni zid te postavljena interpretacijska tabla

Danas, 23.05.2024. godine svečano je predstavljena obnovljena Kalvarija u Pazu, u Općini Cerovlje. Obnova je započela još 2018. godine na inicijativu mještanina Damira Perčića u želji da se ovaj značajan objekt za Paz privede svrsi i bude reprezentativan objekt koji će svatko moći posjetiti.

U obnovu je utrošeno otprilike 25.000 €, od toga Istarska županija putem Upravnog odjela za turizam, kroz program sufinanciranja turistički manje razvijenih područja za razvoj posebnih oblika turizma (religijsko - kulturnog) dala je 13.000 €, dok je ostatak osigurala Općina Cerovlje uz pomoć Turističke zajednice središnje Istre.

foto: Općina Cerovlje

Kalvarija predstavlja prikaz Kristova raspeća, ali i simbol patnje i ispaštanja. Kalvarija na Pazu izgrađena 1825. godine jedna je od 10 kalvarija koje postoje u Istri. Predstavlja zidovima ograđeni izdignuti prostor na uzvisini, s tri kamena križa. Prostor je trapeznog oblika, površine otprilike 155 m2. Do uzvisine s križevima vode kamene stepenice.

U navedenom razdoblju su u ranoj fazi obnove izvedeni pripremni radovi čišćenja drveća i šiblja, uklanjanje urušenih kamenih ogradnih zidova te iskop temelja zidova.

U posljednjoj su fazi radova obnovljene 4 zidine Kalvarije, sagrađeno je stepenište, uređeni su ulaz i metalna vrata, uređen je okoliš Kalvarije, prilaz stepenicama i obnovljen kameni zid te postavljena interpretacijska tabla.

Načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin predstavio je značenje Kalvarije koja uz obnovu Kaštela u Pazu i Possertu predstavlja atraktivnu ponudu kako za mještane tako i za posjetitelje Paza i Općine Cerovlje.

Župan Boris Miletić pozdravio je prisutne i naglasio važnost unutrašnjosti Istre u očuvanju autentičnog načina života u Istri. Izrazio je i daljnju spremnost za podržavanjem daljnjih projekata.

Otvorenju su uz Župana nazočili: pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ Nada Prodan - Mraković i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost IŽ Vladimir Torbica, Emil Daus za čijeg mandata je obnova i započela, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti te predstavnici izvođača radova i mještana.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.