republika - dugi
Komunal

SAMO POMALO, NIKOME SE NE ŽURI

Kaštijun u kolapsu, a Županija još uvijek nema Plan gospodarenja otpadom. Zakonski rok je davno prekoračen

Direktorica tvrtke kojoj je povjerena izrada Plana kaže kako su oni izradili draft


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Direktorica tvrtke kojoj je povjerena izrada Plana kaže kako su oni izradili draft

Istarska županija je još lani u listopadu najavila je da je nacrt Plana gospodarenja otpadom u završnoj fazi izrade te da će uskoro biti objavljen na javnom savjetovanju, no taj se važan dokument ni danas, pet mjeseci od tog pustog obećanja, neće naći pred vijećnice i vijećnike Županijske skupštine, a nije još ni upućen na javno savjetovanje.

Time je odavno prekoračen i zakonski rok donošenja Plana, koji je istekao 1. siječnja.

Ostavke na Kaštijunu

U prosincu je pak za Istru24 zamjenik župana Tulio Demetlika kazao da je izrađivač plana – tvrtka ESG Insights – kasnila s isporukom, odnosno da Istarska županija nije u potpunosti bila zadovoljna s dostavljenim materijalom.

Kašnjenje donošenja Plana u stopu prati i sve gora situacija na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun. Jučer je, naime, kompletni nadzorni odbor istoimene tvrtke koja upravlja tim pogonom, podnio neopozivu ostavku. Pritom su prozvali vlasnike, Grad Pulu i Istarsku županiju, zbog nedovoljnog angažmana te ih optužili da nisu ništa poduzeli ni nakon brojnih informacija koje im je Nadzorni odbor cijelo vrijeme dostavljao.

Usklađivanje s JLS-ovima

Plan gospodarenja otpadom bitan je, valja pojasniti, i zato što bi mogao dati odgovore na pitanja koja muče ŽCGO Kaštijun: koliko, gdje i u kojem roku treba sagraditi pogone za selektiranje biološkog i ostalog otpada (istarske Općine i Gradovi, pisali smo, imaju poražavajuće nisku stopu odvajanje otpada). To je nužno. Kaštijun se, uz ostale probleme, svako ljeto guši u 'viškovima' koje ne uspjeva provariti, što se već godinama manifestira kao nesnosan smrad, prekoračenje vrijednosti lebdećih čestica i dodatno gomilanje SRF bala s lošom kaloričnom vrijednošću, koje se, na koncu, trebaju zbrinuti uz veoma visoke troškove (a trebale su se zbrinjavati besplatno u tvornici cementa Koromačno). Nadzorni odbor na odlasku je tako jučer već najavio da građani i građanke i ovog ljeta mogu očekivati vonj koji će se širiti s Kaštijuna.

Direktorica tvrtke ESG Insights, Irena Relić, kaže da su oni draft izradili. Napominje da se sve moralo usklađivati i s jedinicama lokalne samouprave te da je i zbog toga izrada trajala malo duže.

Sada se pak, tvrdi Relić, čeka mišljenje nadležnog ministarstva je li ili nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja plana na okoliš. Napominje da Plan još uvijek nisu donijele niti ostale Županije u Hrvatskoj.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.