Komunal

MARINA POLESANA PRIMA NOVA PLOVILA

Katarina-Monumenti: Vlasnici jahti na Pulu će gledati iz posve nove perspektive

Cijeli kompleks izgleda pomalo nadrealno. Pokušavam zamisliti bogate jahtaše koji se privezuju, izlaze na mol, a pred njima je cijeli grad kao na dlanu. S druge strane se i dalje nalaze derutne zgrade i živo gradilište


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Cijeli kompleks izgleda pomalo nadrealno. Pokušavam zamisliti bogate jahtaše koji se privezuju, izlaze na mol, a pred njima je cijeli grad kao na dlanu. S druge strane se i dalje nalaze derutne zgrade i živo gradilište

Prvih nekoliko brodova već je privezano. Nautička sezona je pred nama i uskoro bi u novoj marini na sjevernoj obali pulskog zaljeva, moglo biti puno više plovila.

Trenutno se na Monumentima i otočiću Katarina, osim radnika, može sresti tek ponekog znatiželjnika, šetača pasa ili zaljubljenika u fotografiju kojima je ovo idealna pozicija za doživljaj grada iz neke posve nove perspektive. One morske.

Kako bi rekla jedna Štinjanka - napokon se i iz našeg sela vidi Arena. Dodala bih ja - i mrtvilo Uljanika.

Uređuju se otok i obala

Ovo se, godinama zapušteno vojno područje, napokon privodi svrsi, a prva od njih je Marina Polesana za koju su investitor Danko Končar i njegova tvrtka Kermas Istra nedavno dobili uporabnu dozvolu.

"Napokon je lipo", zadovoljan je jedan Puležan. Otok i dio obale nasuprot, izgledaju u potpunosti drugačije, iako se to, kad prilazite moru derutnim putem, ne bi nikako dalo naslutiti.

Uređene su staze, obnovljena riva, novi molovi, svijetla ... Trava koja samo što nije izrasla. Na otoku se uređuju zgrade, napravljeno je parkiralište...

Na otok se još uvijek ne može, upozorava "obične" posjetitelje, stražar na ulazu. Kaže, zbog sigurnosnih razloga. Do mora možete prošetati, doći biciklom, kakogod. No, auti se puštaju vani.

Pada mi napamet - ne može se više ni pecati kao nekada. Danas obnovljeni most do otočića, nekada je bio pun ribolovaca rekreativaca. Dio onih koji su ostali bez mjesta za pecanje, prebacio se u štinjansku lučicu.

Obnovljeni most

Cijeli kompleks izgleda pomalo nadrealno. Pokušavam zamisliti bogate vlasnike jahti koji se privezuju, izlaze na mol, a pred njima je cijeli grad kao na dlanu, dok se s druge strane i dalje nalaze derutne zgrade i živo gradilište.

Dvije faze projekta

Jer, paralelno s prvom fazom radova u kojoj su izgrađena četiri plutajuća gata s 262 veza u moru i 42 na kopnu, a u sklopu kojeg su se rekonstruirale i zgrade na otočiću gdje bi trebala biti uprava za marinu, ali i bar i restoran, krenulo se s radovima druge faze projekta.

Nautičko-turistički kompleks Katarina-Monumenti proteže se na 46 hektara, a projekt osim marine, koja bi u konačnici trebala imati 400 vezova u moru i čak 1.100 suhih, obuhvaća i izgradnju podzemne garaže i luksuznog hotela.

Iako se kao završetak radova te faze spominjao kraj 2023. godine, vjerojatno je da će se to produljiti. Kako već biva, zbog imovinsko-pravnih zavrzlama.

Dugo se čekalo i na marinu u koju već uplovljavaju prve jahte. Mnogi su zapravo iznenađeni kada vide da je ona doista tu.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA: Kreće distribucija letaka o sufinanciranju mjera energetske učinkovitosti

Putem javnog poziva sufinancira se kupnja novih kućanskih uređaja najviših energetskih razreda, kupnja novih električnih vozila (bicikl, moped, motocikl), izrada Glavnog projekta za solarnu elektranu u mrežnom radu za obiteljske kuće i kupnja novih fotonaponskih sunčanih modula potrebnih za izradu solarne elektrane na obiteljskoj kući

Pula
 

Vaterpolo: Barakude započele pripreme u Puli

Čeka nas naporno ljeto, desetak dana priprema u Puli, pa Rim gdje ćemo imati sparing s Italijom, dan-dva slobodno pa opet okupljanje u Dubrovniku i onda međunarodni turnir u Crnoj Gori. Nakon toga letimo u Ameriku gdje ćemo u četiri prijateljske utakmice s Amerikancima pokušati izbrusiti formu do maksimuma i 11. srpnja predviđen put za Fukuoku, rekao je izbornik Tucak

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.