republika - dugi
Komunal

devastacija na državnom zemljištu

Kod Uvale Mala draga u Šišanu posječeno preko petsto kvadrata šume. Hrvatske šume sve prijavile DORH-u

Radi se o dijelu šume u priobalju Šišana na kojemu su Hrvatske šume d.o.o. i društvo Omega home d.o.o. sklopile ugovor o zakupu šumskog zemljišta u svrhu odmora, rekreacije i sporta na površini od 2.800 metara kvadratnih i postavljanja građevine gotove konstrukcije, građevinske bruto površine do 15 metara kvadratnih, poručili su iz Hrvatskih šuma


 
3 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović
Foto: čitatelj iz Šišana

Radi se o dijelu šume u priobalju Šišana na kojemu su Hrvatske šume d.o.o. i društvo Omega home d.o.o. sklopile ugovor o zakupu šumskog zemljišta u svrhu odmora, rekreacije i sporta na površini od 2.800 metara kvadratnih i postavljanja građevine gotove konstrukcije, građevinske bruto površine do 15 metara kvadratnih, poručili su iz Hrvatskih šuma

Prije tjedan dana na području Uvale Mala draga u Šišanu uz samo priobalje primijećena je sječa nekoliko stotinjaka četvornih metara šume hrasta crnike, zelenike i niskog raslinja.

Na cijelu situaciju upozorio je naš čitatelj iz Šišana koji je naveo kako je za vrijeme šetnje na spornoj lokaciji vidio bager kako krči šumu. Pokušao je fotografirati bager i kombi, ali mu je ubrzo prišla muška osoba koja ga je u tome pokušala spriječiti.

"Kao objašnjenje što se tu radi rečeno mi je: To je privatno zemljište i ne smiješ slikati. Da je on dobio koncesiju od Hrvatskih šuma i da tu može raditi što god on hoće", prepričava nam čitatelj.

- Na to sam mu odgovorio da su mi njegove tvrdnje sumnjive, jer prilikom bilo kakvog rezanja stabala uvijek vidim djelatnike šumarije koji prethodno označavaju stabla za piljenje i da nikada nisam vidio da se to radi bagerom. On je nastavio sa svojom pričom da je to sada njegovo privatno vlasništvo i da ja prestanem glumiti Batmana ili Supermana, veli nam čitatelj.

Nadalje navodi da je odmah prijavio sječu Općini Ližnjan, Hrvatskim šumama i Policijskoj upravi istarskoj, te je zatražio od nadležnih da reagiraju i ukinu koncesiju osobi jer je njegova očita namjera devastacija šume na prostoru na kojem on ima koncesiju.

Foto: čitatelj iz Šišana

Iz Hrvatskih šuma su nam potvrdili da je koncesija dodijeljena od njih, te su upoznati sa situacijom o sječi na koju su ih upozorili iz Općine Ližnjan i da su tamo odmah uputili Odjel ekologije koji je popisao štetu.

Dio sasječene površine s pogledom prema uvali

"Naši djelatnici su odmah po dojavi Općine Ližnjan izašli na teren i napravili zapisnik o počinjenoj šteti. U predmetnom slučaju se radi se o dijelu k.č. 35/15, k.o. Šišan na kojemu su Hrvatske šume d.o.o. i društvo Omega home d.o.o. sklopile ugovor o zakupu šumskog zemljišta u svrhu odmora, rekreacije i sporta na površini od 2.800 metara kvadratnih i postavljanja građevine gotove konstrukcije, građevinske bruto površine do 15 metara kvadratnih.

S obzirom na to da je Zakupnik na dijelu predmetne lokacije bez odobrenja izvršio radove uklanjanja grmolike vegetacije, odnosno niskog raslinja na površini od 528 metara kvadratnih, podnijeta je prijava Državnom inspektoratu i Općinskom državnom odvjetništvu", izjavili su iz Hrvatskih šuma.


Nadležni iz Općine Ližnjan navode da su odmah po obilasku terena prijavili krčenje šume nadležnima u Hrvatskim šumama.

- Po našoj prijavi u kratkom smo roku zaprimili odgovor kako je Šumarija Pula obavila očevid na terenu i da je u tijeku obračun šumske štete koja će biti dio prijave nadležnim inspekcijskim službama, poručili su iz Općine Ližnjan.

Tragom prijave koju je napravio naš čitatelj, izašli smo na teren te je na lokaciji vidljivo da je sječa šume počinjena i da je drvna građa odvezena.

Na jednom stablu usred šume na području dodijeljene koncesije vidljivo je da je netko postavio nadzornu kameru.

Nadzorna kamera usred šume

Na naš upit iz firme Omega home d.o.o. koja je osnovana krajem 2022. godine te se bavi gradnjom stambenih i nestambenih zgrada, zašto se na području koje su dobili na korištenje, odnosno koncesiju na 2.800 kvadratnih metara, posjeklo šume na preko 500 kvadrata, do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.


Nastavite čitati

Istra
 

Arhitektonsko-urbanistički sklad istarskih naselja žrtvuje se na oltaru turizma i apartmanizacije

Ližnjan pošto poto želi izgledati kao Medulin, smislenoj arhitekturi i estetskim mjerilima je i ovo mjesto na jugu Istre u dobroj mjeri odavno reklo zbogom * Filip Zoričić htio smanjiti cijene parkiranja u Puli, ali je Pula Parking bio protiv * Objavili smo ekskluzivni videointervju s legendarnim automobilistom Marijom Andrettijem * Sutra objavljujemo "znakovite" odgovore IDS-a na naša predizborna pitanja, ispričat ćemo priču o jednom zidiću, jednoj mački i pucnju te kroz primjer iz Žminja pokazati kako se može dobro poslovati i u središnjoj Istri * Donosimo i razgovor s Rozalijom Javoran, dobitnicom Grba Grada Pule

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.