Komunal

PARKIRNO MJESTO K'O SUHO ZLATO

Koliko zapravo košta rolo garaža u Puli? S rasvjetom i fasadom gotovo 700 tisuća eura!

Rotacijsko parkiralište, odnosno tri rolo garaže postavljene su na već postojećem parkiralištu, pa se, ako znamo da je njihovim postavljanjem izgubljen određen broj mjesta, ne može govoriti o 30 novih parkirnih mjesta


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Rotacijsko parkiralište, odnosno tri rolo garaže postavljene su na već postojećem parkiralištu, pa se, ako znamo da je njihovim postavljanjem izgubljen određen broj mjesta, ne može govoriti o 30 novih parkirnih mjesta

Prva rotacijska garaža u Puli, jedina takva u Hrvatskoj, prema prvim najavama trebala je s radom početi još koncem lanjske godine, pa, malo nakon što su se i svi nacionalni mediji raspisali o tom 'dosad neviđenom poduhvatu' pulskog trgovačkog društva Pula parking, krajem veljače. Do danas, nekoliko dana do lipnja, još uvijek nije u funkciji.

No, koliko je zapravo koštala?

Prema svim javno dostupnim podacima, planovima nabave i registrima ugovora Pula parkinga, tri metalne konstrukcije za 30 parkirnih mjesta s fasadom i rasvjetom koštale su (zasad) barem 691.148 eura ili 5,2 milijuna kuna.

Naime, za izradu i montažu je zagrebačkoj firmi Markoja plaćeno 579 tisuća eura, ista firma je angažirana i za izradu i postavljanju fasade, odnosno oplate po cijeni od 82.148 eura, a dodatno se za rasvjetu, prema planu javne nabave, planira izdvojiti 30 tisuća eura. Sve s PDV-om.

Ovdje se, međutim, treba uzeti u obzir i broj parkirališnih mjesta. Tri konstrukcije, istina, imaju mjesta za 30 automobila, ali one su namontirane na već postojeće parkiralište, što znači da je zauzela već postojeća, minimalno četiri, a maksimalno šest mjesta na parkiralištu Marsovo polje.

U planu rada Pula Parkinga za prošlu godinu navedeno je da se montažom tri garaže, od kojih svaka ima deset mjesta, gubi otprilike četiri parkirna mjesta. Otprilike, naveli su, jedno i pol mjesto po konstrukciji. Dakle, ipak malo više od četiri mjesta.

Ako računamo da je izgubljeno četiri parkirna mjesta, onda govorimo o 26 novih mjesta, a ne 30. To bi značilo da je, računajući s cifrom od 691.148 eura, jedno parkirališno mjesto koštalo 26.582 eura, odnosno gotovo 200.282 kuna!

No, na licu mjesta je ne izgleda baš tako. Čini se da se radi o barem sedam mjesta, što bi značilo da je kupnjom rotacijske garaže novih tek 23, pa je tako svako parkirno mjesto, zapravo, koštalo 30.049 eura ili 226.411 kuna!


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.