Komunal

SEZONA KRENULA, KAŠTIJUN U PROBLEMIMA

Komunalci na Kaštijun dovoze smeće iz hotela, otpadne vode pa čak i kruh. Direktor Stilinović promijenio taktiku i razotkrio sve koji to čine: 'Ovo je neodrživo'

Organski otpad i dalje dolazi u ogromnim količinama što potvrđuje tezu da na razini istarskih gradova i općina nije zaživio sustav odvajanja te se i dalje u velikoj mjeri sve miješa u istu kantu i tako dolazi u skupo plaćen Centar za gospodarenje otpadom u koji su ulupani milijuni eura


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Organski otpad i dalje dolazi u ogromnim količinama što potvrđuje tezu da na razini istarskih gradova i općina nije zaživio sustav odvajanja te se i dalje u velikoj mjeri sve miješa u istu kantu i tako dolazi u skupo plaćen Centar za gospodarenje otpadom u koji su ulupani milijuni eura

Svakodnevno u Županijski Centar za gospodarenje otpadom na Kaštijun pristižu kamioni komunalnih poduzeća u Istri krcati neadekvatnim otpadom koji se doprema na Kaštijun.

Potvrđuje nam to i direktor Kaštijuna Dražen Stilinović koji je već pomalo i očajan zbog situacije koja se događa na Kaštijunu, a na koju u tvrtki, kako kaže, ne mogu utjecati. Na kamionima komunalnih tvrtki u centar se kontinuirano dovoze stare automobilske gume, kućanski aparati, ostaci hrane i otpad iz hotela.

Ima tu i starih ribarskih mreža, grota i starog namještaja. Naposljetku, upravo je to bio jedan od ključnih razloga zašto je u ožujku ostavku dao kompletni Nadzorni odbor Kaštijuna, svjesni da u ŽCGO  „neće biti sreće“ dok god s terena dolazi otpad zbog kojeg se širi smrad i u konačnici oštećuje tamošnje postrojenje za mehaničku obradu otpada.

Dražen Stilinović

-Sve to ne bi smjelo dolaziti u centar jer ne radi se o miješanom komunalnom otpadu. Ali i dalje dolazi. Obavijestili smo komunalce o sastavu otpada koji nije namijenjen za Kaštijun, ali učestalo se ponavlja jedno te isto, kaže direktor Kaštijuna Dražen Stilinović kojem su, barem što se sastava otpada koji pristiže u centar, ruke vezane.

Pokošena trava u MBO postrojenju

A onda je Uprava odlučila promijeniti taktiku i javno obznaniti nazive tvrtki u vlasništvu istarskih gradova i općina čiji kamioni pristižu u centar. Među njima su i neke najglasnije općine koje se žale kako s Kaštijuna smrdi a „njihovi mještani i turisti ne mogu živjeti od smrada“. Konkretno, tu je i medulinski Med Eko Servis.

Stilinović i sam potvrđuje da ovakvo stanje nije održivo te da mu jedino preostaje nadzirati što dolazi u kamionima i to javno objavljivati.

Kako "jača" turistička sezona dolazi i sve više otpada koji sadrži velike količine vlage, a upravo to je razlog zašto Kaštijun u ljetnim mjesecima počinje širiti neugodne mirise.

Samo ovog mjeseca, bilo je čak deset evidentiranih slučaja kada su kamioni komunalnih poduzeća dovezli neadekvatan otpad. Primjerice, medulinski Med Eko Servis d.o.o. koja prikuplja otpad na području Općine Medulin dovezao je veću količinu otpadne vode. Ista je tvrtka dovezla i velike količine pokošene trave kao i velike količine plastike na obradu.

Tijekom ovog mjeseca iz pretovarne stanice kojom upravlja tvrtka 6. Maj d.o.o. iz Umaga dovezen je neprikladni otpad građevinski otpad. Ista je komunalna tvrtka u još tri  navrata dovezla neprikladan otpad, ovaj put stiropor. Na Kaštijunu završavaju i velike količine otpada iz hotela. Dokumentirao je to i fotografijom kada je s pretovarne stanice kojom upravlja tvrtka Usluga Poreč d.o.o. dovezen otpad iz hotela.

Potom, iz pretovarne stanice kojom upravlja tvrtka Usluga d.o.o. iz Pazina dovezen je neprikladni građevinski otpad kao i automobilske gume.

U dva navrata Kaštijun nije prihvatio na obradu otpad koji je dovezla pulska komunalna tvrtka Herculanea. Radilo se o zemlji i velikoj količini kruha.

Svi ovi premijeri potvrđuju da koncept gospodarenja otpadom u Istri nije zaživio. U Centar, naime, i dalje stižu prepuni kamioni vlažnog otpada u kojima je čini se, najmanje onog otpada za koji je Kaštijun uspostavljen. Kamioni u centar dovoze komade kamenih blokova, željezo, trule perilice rublja, hladnjake...

Otpad koji se dovozi nije odgovarajućih specifikacija, a posljedica je među ostalim i financijsko poslovanje Kaštijuna koje nije održivo. Naime, organski otpad i dalje dolazi u ogromnim količinama što potvrđuje tezu da na razini istarskih gradova i općina nije zaživio sustav odvajanja te se i dalje u velikoj mjeri sve miješa u istu kantu i tako dolazi u skupo plaćen Centar za gospodarenje otpadom u koji su ulupani milijuni eura.

Kritičnu točku detektirao je i Nadzorni odbor na svom odlasku. Radi se, naime o velikoj vlagi u ulaznom materijalu na što Kaštijun ne može utjecati, baš kao ni na vlagu u takozvanom gorivu iz otpada (SRF).

U međuvremenu i dalje nema prijedloga ni ideje gdje bi se u Istri gradila prijeko potrebne sortirnica i kompostana.

Nedavno je na inicijativu pulske Herculanee predstavljena predstudija izvodljivosti gradnje sortirnice i kompostane za područje južne Istre što bi, procjenjuje se, koštalo 11,1 milijuna eura bez PDV-a. Gdje će se nova komunalna infrastruktura nalaziti i po kojem bi se modelu bi se gradnja financirala, i dalje nije definirano.


Nastavite čitati

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.