Komunal

VODA SE POLAKO HLADI

Kvaliteta mora na tri poznate istarske plaže tek zadovoljavajuće kakvoće

Tijekom uzorkovanja mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja * Temperatura mora kretala od 21 ºC do 25,6 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 18 ºC do 28 ºC


 
1 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Tijekom uzorkovanja mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja * Temperatura mora kretala od 21 ºC do 25,6 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 18 ºC do 28 ºC

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je od 11. do 13. rujna, proveo IX. ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 21 ºC do 25,6 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 18 ºC do 28 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 213 mjernih točaka odnosno u 98,2 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 1 mjernoj točci (Marčana, Duga uvala, Punta kod sidra), odnosno u 0,5 % uzorka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 3 mjerne točke (Rovinj, Lone - Ispod hotela Monte Mulini; Bale, Kolone - Uvala Sv. Jakov i Poreč, Hotel Molindrio - ispod hotela), odnosno u 1,4 % uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno, dobro i zadovoljavajuće žutom bojom.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.