Komunal

U SIJEČNJU OTVORENJE DUGOOČEKIVANOG BAZENA

NAKON 24 GODINE ROVINJSKA BOLNICA PONOVNO DOBIVA OPERACIJSKU SALU Ravnatelj Rade: Napokon se vraćamo svojim korijenima i možemo zauvijek zadržati status bolnice!

Već idućeg mjeseca bolnica otvara i bazenski kompleks na koji Rovinjci čekaju godinama. Više od 60 milijuna kuna utrošeno je u izgradnju dva bazena, a koristit će ih bolnički  pacijenti, rekreativci, sportski klubovi te odgojno-obrazovne ustanove. Pune se već i termini za međunarodne klupske pripreme


 
7 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Već idućeg mjeseca bolnica otvara i bazenski kompleks na koji Rovinjci čekaju godinama. Više od 60 milijuna kuna utrošeno je u izgradnju dva bazena, a koristit će ih bolnički  pacijenti, rekreativci, sportski klubovi te odgojno-obrazovne ustanove. Pune se već i termini za međunarodne klupske pripreme

Rovinjska specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ idućeg mjeseca otvara bazenski kompleks čija je gradnja započela prije više od dvije godine, i to na mjestu starog bazena koji je u međuvremenu u potpunosti uklonjen te je, zajedno s konzervatorima, diktirao dimenzije novoizgrađenog bazena.

U tijeku završni radovi

Riječ je o jednom od kapitalnih gradskih projekata za koji je financiranje bilo zatraženo i od Središnjeg ureda za sport i Ministarstva zdravstva. No, na koncu je ipak 60 milijuna kuna otišlo isključivo iz gradskog proračuna. Za izvođača radova odabrana je pritom ljubljanska tvrtka „VG5“.

Pravo gradnje bolničko, investitor Grad Rovinj

- Moramo reći da je investitor Grad Rovinj, i to preko svog trgovačkog društva Valbruna Sport. Radi se o iznosu koji zasad premašuje 60 milijuna kuna. Naš udio je pravo gradnje. Dakle, mi smo dali teren, a novac je gradski. Stoga, smatram kako je ovo jedna lijepa sinergijska priča. U pitanju su, naime, ogromne kubikaže zraka i vode koja se mora zagrijavati, hladiti i filtrirati, što troši veliku količinu energije.

Izazov sportskih bazena je fluktuacija korisnika tijekom dana te trošak energenata koji se nastavlja kada korisnika nema u bazenu. Naši pacijenti će terapijski dio koristiti tijekom cijelog dana, od 7 sati ujutro pa do 20 navečer. Kako smo mi u eksploataciji objekta čija je potrošnja stabilnija, pomoći ćemo Valbruni Sport upravo s troškovima energenata, a oni nama s održavanjem, veli nam ravnatelj rovinjske bolnice Marinko Rade

Marinko Rade

Bazenski kompleks sastoji se od sportskog i lječilišnog djela odnosno od dva bazena. Terapijski dio uključuje hidroterapiju, prostor za novu fizikalnu terapiju te odvojene svlačionice za pacijente i građane, što dosad nije bio slučaj.

Sportski bazen

Sportski bazen dimenzija je 33 x 25 metara te sadrži slatku vodu. Ima vlastitu strojarnicu i filtracijski sustav, kao i regulaciju temperature.

Direktor Valbruna Sporta, Branko Rajko, otvorenje najavljuje za siječanj. Građani rekreativci sat i pol vremena ovdje će, kaže, moći boraviti za cijenu od 50 kuna. Na novom će se bazenu odvijati i treninzi veslačkog, ronilačkog i vaterpolskog kluba.

Pune se termini za klupske pripreme

- Taj bazen poštuje sva načela i potrebe za održavanje međunarodnih natjecanja u plivanju i vaterpolu. U budućnosti ćemo biti zanimljiv punkt za pripreme nacionalnih i inozemnih klubova. Upita već imamo, a olakotna okolnost je činjenica da bolnica u svom kompleksu ima hotel s četiri zvjezdice i 42 ležaja. To vam je zapravo jedan autobus ljudi. Osim toga, ovdje smo tik do mora. Nadalje, uz postojeću teretanu, opremit ćemo još jednu odmah pored novog bazena, a u sklopu bolnice. Dakle, potencijala itekako ima, siguran je Rade.

Specijalni pomični pod od inoksa

Jedini u Hrvatskoj ovaj će bazen imati specifični pomični pod od inoksa. Tri plivačke trake moći će tako doći do nulte dubine odnosno do same površine bazena. Pacijentima koji ga budu koristili, prilagođavat će se dubina, ali ne manje važan je podatak da će pomoću njega ovdje učiti plivati djeca rovinjskih i okolnih vrtića. Osim toga, na bazenu će se organizirati i nastava tjelesnog odgoja kako bi školski uzrasti i zimi mogli plivati u potpuno sigurnim uvjetima.

- U terapijskom djelu kompleksa nalazi se manji bazen dimenzija 12 x 6.6 metara i varijabilnih dubina, a u njemu će se koristiti morska voda. Temperatura će ovdje biti znatno viša, kretat će se oko 30 stupnjeva. Tu nam se nalazi i čitava hidroterapija; s kadama, podvodnim masažama i kupkama te svlačionicama za naše pacijente s posebnim potrebama, najavljuje Rade.

Terapijski bazen

Uz bazene, iduće godine i nova operacijska sala

Otvara se ovdje uskoro i dnevna bolnica gdje će se odvijati pretežito jednodnevna kirurgija. Investirano je stoga dva i pol milijuna kuna u novu operacijsku salu koja bi prve pacijente trebala dočekati do lipnja iduće godine.

Nova operacijska sala buduće dnevne bolnice

- Ne uređujemo samo salu, već sav prostor oko nje. Čitav jedan operacijski blok; od pripreme pacijenta, sobe za oporavak te onih za sterilizaciju opreme i pripremu liječnika. Posebno me veseli da obnovom stare, imperijalne sale dobivamo prozor veličine 20 kvadrata. To je izuzetno bitno za pregled i osvjetljavanje operacijskog polja, uz sva dodatna umjetna i fokusirana svjetla. U kombinaciji s prirodnim svjetlom, to nam je velika garancija boljih ishoda zahvata, pojašnjava nam Rade.

Marinko Rade u razgovoru s našom novinarkom

Podsjeća kako je 1996. godine u rovinjskoj bolnici odrađena posljednja operacija, a unatoč tome sve to vrijeme ustanova je uspjela zadržati naziv „bolnica za ortopediju i rehabilitaciju“ koji pretpostavlja kiruršku struku.

Svoj obol dala šira lokalna zajednica

- Kirurge ionako imamo. Dapače, dodatno smo se ekipirali pa su sad s nama i kirurzi iz Rijeke i Lovrana. S današnjim danom imamo zaposlena četiri ortopeda. Ovime se napokon vraćamo svojim korijenima, a na tom putu imali smo podršku lokalne zajednice, HZZO-a i Ministarstva. Novac je, naime, stigao iz decentraliziranih sredstava koje je Vlada dala Županiji, a Županija dodijelila upravo nama.

Tu moram pohvaliti kolege jer se radi o sredstvima koja se dotiraju na godišnjoj razini. Da bismo mi mogli napraviti salu, svog su se „djela kolača“ morali odreći Istarski domovi zdravlja, županijski Zavodi za javno zdravstvo i za hitnu medicinu te pulska Opća bolnica. To doživljavamo kao zna kolegijalnosti i prijateljstva. Tako su nam omogućili da ova ustanova zauvijek ostane bolnica jer neko vrijeme to baš i nije bilo tako, prisjeća se Rade.

Naime, 2014. godine kada je Rade preuzeo upravljanje bolnicom, ona je sadržavala tek fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te fizikalnu terapiju i ortopediju. Danas ovdje postoje: dječja ortopedija, pedijatrija, neuropedijatrija, dječja rehabilitacija, neurologija, logopedija, klinička psihologija, edukacijska rehabilitacija, stručna i znanstvena djelatnost, djelatnost zdravstvenog turizma, anesteziologija, reanimatologija i medicina boli.

Prvo tim, pa onda investicija

- Puno njih kreće od investicija, a zaboravljaju da se u tom prostoru mora raditi nešto dobro. Mi krećemo od pitanja što ćemo raditi i imamo li tim za to. Zatim formiramo i testiramo timove. Ako rade dobro, pitamo se što im sve treba kako bi radili još bolje, i tek tada krećemo u investicije. Jednom kad je investicija gotova, s poslom se kreće odmah jer tim je već posve spreman, jasan je Rade.

Mimo bazena i operacijske sale, u idućoj će godini u fokusu biti Odjel dječje rehabilitacije oko čijeg su se formiranja uspjeli složiti svi istarski načelnici, gradonačelnici i župan, a radi se o investiciji vrijednoj 17 i pol milijuna kuna. Slobodna se mjesta za djecu ostavljaju mahom tijekom ljetnih mjeseci, kako najmanji pacijenti ne bi gubili previše od nastavnog procesa.

Investicija za dobrobit djece

- Moram reći zašto bi bila strašna šteta da smo izgubili status bolnice. Naime, bolnicu smo našli u stanju u kakvom su nam je ostavili Austrijanci koji su je izgradili prije 134 godina, a na nama je da je dalje vodimo. Ja sam 2018. godine, zajedno s kolegama, napravio Strategiju njenog razvoja imajući na umu hospitalizam, pojavu koja se dogodi kada dijete bude predugo u bolnici ili kakvoj drugoj instituciji, pa pomisli da ondje i pripada, ne stekne adekvatne socijalne vještine ili ima problema s integracijom u društvo, a to nije fer.

Imamo 24 hektara parka i plažu koju koriste i lokalna djeca, a uz postojanje novih bazena, djeca će moći ujutro biti na terapijama, a popodne provesti u igri. Ona se, naravno, razvijaju kroz igru i interakciju s vršnjacima i kada ih netko bude pitao kako im je bilo na rehabilitaciji, ja želim da im prva asocijacija bude igra, a ne bolnička institucija, kaže nam na koncu Rade.

Bolnički kompleks površine je 24.000 kvadrata, bez ijedne arhitektonske barijere za osobe otežanog kretanja i osobe s invaliditetom. Trenutno ustanova broji 132 djelatnika, a kapaciteta je 220 kreveta, iako se ta brojka uskoro povećava za njih još 24, a sve kako bi se roditeljima omogućio boravak s hospitaliziranim djetetom.

Pacijenti u rovinjsku bolnicu stižu iz svih krajeva Hrvatske te iz Italije, Slovenije i Austrije.

Iz bolničkog kreveta pogled na starogradsku jezgru

Uz postojeći zdravstveni turizam, otvaranje bazenskog kompleksa krajem idućeg mjeseca značit će, osim olakšavanje svakodnevice najmlađim pacijentima, i odlične pretpostavke za budući razvoj sportskog turizma.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.