Komunal

RADNICI NEZADOVOLJNI-FORMIRAN SINDIKAT

NOVI DIREKTOR KAŠTIJUNA DRAŽEN STILINOVIĆ: "Snimamo" situaciju u centru nakon čega ću se obratiti javnosti

Direktor je prvog dana obišao centar i sa svima se upoznao i rukovao, što je svakako za pohvalu. Prvi dojam je obećavajući, kažu nam pojedini radnici. No, nezadovoljstvo radnika u centru već duže vrijeme ključa. Upravo iz tog razloga nedavno je formirana i nova sindikalna podružnica SSKH Kaštijun d.o.o. za gospodarenje otpadom Pula


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Foto Ivan Dobran

Direktor je prvog dana obišao centar i sa svima se upoznao i rukovao, što je svakako za pohvalu. Prvi dojam je obećavajući, kažu nam pojedini radnici. No, nezadovoljstvo radnika u centru već duže vrijeme ključa. Upravo iz tog razloga nedavno je formirana i nova sindikalna podružnica SSKH Kaštijun d.o.o. za gospodarenje otpadom Pula

Promjene na čelnoj poziciji Županijskog centra za gospodarenje otpadom nastupile su prije nekoliko dana. Nakon što je smijenjen sada već bivši direktor Fabio Giacometti, na njegovo mjesto je nakon javnog natječaja imenovan Dražen Stilinović koji je izabran kao najbolji kandidat u konkurenciji s bivšim direktorom pulske Plinare Deanom Kocijančićem.

Stilinović je vođenje Centra preuzeo s prvim danom kolovoza. U želji da javnosti predstavimo osobu koja će od sada biti alfa i omega u vođenju jednog od najkompleksnijih sustava u Istri, a radi se o Kaštijunu koji godinama grca u problemima, pitali smo direktora da se ukratko predstavi javnosti.

No Stilinović još uvijek nije spreman za to, pa smo ostali uskraćeni i za kratku izjavu prvog čovjeka županijskog centra koji je tu funkciju preuzeo 1. kolovoza. Obratili smo mu se za kratku izjavu, nakon čega su nas kontaktirali iz Centra da pošaljemo upite.

Uslijedio je odgovor Dražena Stilinovića koji potvrđuje da mu treba još vremena „da snimi“ situaciju u Centru, nakon čega će se predstaviti javnosti.

- S obzirom na važnost ŽCGO Kaštijuna za Grad Pulu i cijelu Istarsku županiju, a kako sam dužnost čelne osobe preuzeo tek prije nekoliko dana, smatram da je još uvijek prerano za davanje izjava o sadašnjem stanju ili prezentaciji plana rada. U tijeku je pregled stanja centra i općeg upoznavanja rada. Predviđeno je "snimanje" zatečenog stanja postrojenja od strane nezavisne vanjske tvrtke i analiza ulaznog miješanog komunalnog otpada. Nakon toga će sve biti prezentirano vlasnicima, Gradu Puli, Istarskoj županiji i javnosti, naveo je Stilinović.

Kako doznajemo, Stilinović je proteklih dana obilazio centar, upoznajući se sa zaposlenicima. Među radnicima već duže vrijeme ključa veliko nezadovoljstvo zbog manjka radne snage i velike opterećenosti u iznimno zahtjevnim uvjetima rada. Bit će to svakako izazov i za novog direktora koji je, doznajemo, zasad ostavio dobar prvi dojam.

Foto Ivan Dobran

- Direktor je prvog dana obišao centar i sa svima se upoznao i rukovao, što je svakako za pohvalu. Prvi dojam je obećavajući, kažu nam pojedini radnici.

Upravo zbog nezadovoljstva koje već duže tinja, na Kaštijunu je nedavno formirana i nova sindikalna podružnica SSKH Kaštijun d.o.o. za gospodarenje otpadom Pula. Za glavnog sindikalnog povjerenika sindikalne podružnice Kaštijun izabran je Aleksandar Frančešević, a za njegovog zamjenika Igor Koroman.

O kakvom se konkretno nezadovoljstvu radnika radi, pokušali smo provjeriti i s novim sindikalnim povjerenikom Aleksandrom Frančeševićem. Međutim, on je rekao da zasad "nema komentara".

Sindikat se pokušavao formirati još za vrijeme bivše Uprave, no zbog velikog pritiska, radnicima je to uspjelo tek nakon što se Uprava promijenila poslije zadnjih lokalnih izbora, pa su sindikalnu podružnici oformili u ožujku ove godine.

Iako je pulski gradonačelnik Filip Zoričić smijenio Fabia Giacomettija „jer nije bio zadovoljan“ zanimljivo je da su svi vijećnici na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća podržali financijsko izvješće Kaštijuna, što bi se moglo tumačiti da nitko nije imao zamjerke na rad centra koji je do promjene vlasti Puli Vesna vodila Dukić, a kasnije Giacometti.

Svi vijećnici podraži su izvješće o Kaštijunu

Prošle je godine tadašnja uprava na čelu s Giacomettijem uspjela za 190 tisuća kuna smanjiti troškove reprezentacije, dnevnice i putne troškove.

Primjerice, za vrijeme bivšeg direktora, a kasnije i savjetnika Darka Višnjića, na reprezentaciju, putne troškove i dnevnice potrošeno je vrtoglavih 251 tisuća kuna.

Giacometti je lani za to izdvojio 60 tisuća kuna. Dodajmo i to da je Kaštijun lani samo za intelektualne usluge koje uključuju troškove odvjetnika, revizora i informatičara potrošio 373 tisuća kuna, dok je za istu svrhu bivša direktorica Vesna Dukić potrošila 655 tisuća kuna.

Na troškove osoblja u 2021. godini potrošeno je 7,6 milijuna kuna, od čega samo na neto plaće 4,1 milijun kuna.

Iz Centra do daljnjeg nema povratnih informacija o raspisanim natječajima za zbrinjavanje viškova otpada koji stižu na Kaštijun za što se prethodno javila samo tvrtka CE-ZA-R s vrijednosti ponude od 13 milijuna kuna.

Okolni mještani i dalje se žale na neugodne mirise koji se šire iz Kaštijuna, a glavni razlog su upravo viškovi koji se ne odvoze na daljnje zbrinjavanje, a kako je ranije bilo i najavljeno.

Samo u 2021. godini, na Kaštijunu je prikupljeno i obrađeno oko 69.691 tona miješanog komunalnog otpada i proizvedeno je oko 10.255 tona goriva iz otpada(SRF).

Prema zadnjim službenim informacijama, u centru se nalazi oko 16 tisuća tona baliranog SRF-a otpada koji čeka zbrinjavanje. U svakom slučaju, puno posla za novog direktora.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.