republika - dugi
Komunal

čak 243 dozvole za 24 lokacije na pomorskom dobru

Ponuđena cijena najmanji faktor pri odabiru budućeg "koncesionara"? IVAN KIRAC: "Općini Medulin je u interesu da djelatnost obavljaju provjereni poslovni partneri"

Od početka mog mandata, stalno se nažalost, u nedostatku  drugih argumenata, povlače raznorazne floskule o mom prijateljstvu s nositeljima dosadašnjih koncesijskih odobrenja, pa to zaista ne želim više  komentirati. Samo ću reći da sam u  povjerenstvo predložio  osobe sa znanjem i iskustvom koje će na najobjektivniji način vrednovati sve pristigle ponude, kazao je Ivan Kirac. Tko sjedi u tom Povjerenstvu medulinski načelnik ipak ne otkriva kako "bi ih zaštitio od pritisaka"


 
7 min
Danijela Bašić-Palković

Od početka mog mandata, stalno se nažalost, u nedostatku  drugih argumenata, povlače raznorazne floskule o mom prijateljstvu s nositeljima dosadašnjih koncesijskih odobrenja, pa to zaista ne želim više  komentirati. Samo ću reći da sam u  povjerenstvo predložio  osobe sa znanjem i iskustvom koje će na najobjektivniji način vrednovati sve pristigle ponude, kazao je Ivan Kirac. Tko sjedi u tom Povjerenstvu medulinski načelnik ipak ne otkriva kako "bi ih zaštitio od pritisaka"

Koncesijska odobrenja na pomorskom dobru u Općini Medulin oduvijek su bila vruća tema ponajviše zbog velike zarade od ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti na atraktivnim lokacijama na pomorskom dobru.

Tako je lani svega dva dana prije prije nego je Sabor izglasao novi Zakon o pomorskom dobru, Općina Medulin u samoj špici turističke sezone ispod radara objavila obavijest o čak 54 slobodne mikrolokacije pokušajući tako zaštiti pojedine nosioce koncesijskih odobrenja i selektivno ta odobrenja produžiti samo odabranima.

No plan se izjalovio nakon što je priča o mogućem pogodovanju izašla u javnost, o čemu je Istra24 pisala, a to su onda u Općini tumačili riječima kako se dogodio propust. U međuvremenu je na snagu stupio novi Zakon o pomorskom dobru, a koncesijska odobrenja otišla su u povijest.

Jedinice lokalne samouprave sada su dužne objaviti natječaje za dodjelu dozvola na pomorskom dobru. To je zadnjeg dana siječnja učinila i Općina Medulin koja putem natječaja planira izdati čak 243 dozvole na pomorskom dobru, za ukupno 24 mikrolokacije. U skladu s Planom, pokazalo se da je ponuđena cijena na natječaju najmanji faktor pri odabiru budućeg koncesionara iako bi Općini itekako trebalo biti u interesu da što više puni svoj proračun od naknada na pomorskom dobru.

Tko sjedi u Povjerenstvu-tajna

Predloženim planom cijena nosi samo 20 bodova od mogućih 100. To znači da ponuditelj koji ponudi najvišu cijenu neće nužno biti prihvaćen nego će moguće biti prihvaćen i onaj tko ponudi manju cijenu, a udovoljava ostalim uvjetima.

Iz tog se razloga vrlo brzo proširila sumnja da se pokušava pogodovati nekim dosadašnjim koncesionarima bliskim načelniku Ivanu Kircu. Naime, U medulinskom Planu upravljanja pomorskim dobrom propisano je da se 10 bodova dobiva na „prethodno iskustvo i dobro i odgovorno obavljanje djelatnosti, odnosno korištenje pomorskog dobra“. Neki smatraju da to nije slučajnost.

 "Kada se prošećete Medulinom, a najviše na plaži Bijeca, lako se može vidjeti da su i dalje na pomorskom dobru razni beach barevi, kućice, objekti i to upravo od nekih načelnikovih prijatelja, a kojima je prestala koncesija 1. siječnja ove godine. Svi oni su kod dobivanja koncesije morali potpisati izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da im komunalno redarstvo oduzme i odveze na deponiji svih predmeta i stvari koje se nađu na lokaciji nakon isteka koncesijskog odobrenja. Svi ti objekti su još uvijek tamo. Biti će zanimljivo vidjeti kako će sada komunalno redarstvo općine Medulin dati potvrdu kako su „dobro i odgovornom koristili pomorsko dobro“, kada je očito da nakon što im je prestalo koncesijsko odobrenje nisu uklonili stvari, a niti je to učinilo komunalno redarstvo. Dodatno,  Plan upravljanja je „iscurio“ iz Općine prije nego li su ga uopće i neki vijećnici dobili, kaže naš izvor.

O svemu ovome pitamo načelnika Ivana Kirca kao i to tko su članovi Povjerenstva koje je imenovao a koje  vrednuje ponude. Primjerice, Grad Pula je transparentno objavio sastav nadležnog Povjerenstva koje će ocjenjivati pristigle ponude na natječaju za dodjelu dozvola na pomorskom dobru Grada Pule.

No tko sjedi u medulinskom Povjerenstvu nemoguće je doznati, a načelnik objašnjava zašto je odlučio ne podijeliti tu informaciju u javnosti.

- Sastav Povjerenstva ne bih otkrivao, kako bi se izbjegao bilo kakav utjecaj na rad članova. Ono što mogu reći je da će rad Povjerenstva pratiti javni bilježnik, koji će posvjedočiti ispravnosti njihovog rada. Povjerenstvo utvrđuje rang listu, a odluku o dodjeli dozvola donosi Općinsko vijeće, kaže Kirac.

Iz Općine Medulin odgovaraju da se broj bodova, temeljem kriterija ponuđenog iznosa naknade za dozvolu na pomorskom dobru, dodjeljuje na način da se ponuditelju najvišeg iznosa naknade dodjeljuje najveći mogući broj bodova (20 bodova), dok se svima ostalima dodjeljuje manji broj bodova, tj. onoliko bodova manje koliko je određeno cjenovnim rangiranjem. 

"Eci, peci pec"

- Općina Medulin jedna je od jedinica lokalne samouprave, koja zahvaljujući svom geografskom položaju odnosno obalnoj crti od preko 70 kilometara, ima gotovo najveći broj lokacija za dodjelu dozvola na pomorskom dobru. Broj lokacija je ovogodišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom, kojeg je podržala većina vijećnika na sjednici 29. siječnja 2024. godine smanjen u odnosu na planove upravljanja iz prijašnjih godina, a i broj sredstava na postojećim lokacijama je znatno smanjen, sve kako bi se omogućilo nesmetano  korištenje pomorskog dobra mještanima i gostima, a i kako bi se ponudili primjeren broj i vrsta različitih sadržaja, rekao je Ivan Kirac.

Foto: TZ Općine Medulin

Ističe da je pri izradi Plana kao ovlašteni predlagatelj predložio kriterije po kojima će se odlučivati o tome čija je ponuda najbolja, a te su kriterije podržali i općinski vijećnici.

- Isto tako, u postupku izrade Plana upravljanja pomorskim dobrom proveden je postupak javnog savjetovanja u razdoblju od 31. listopada do 30. studenoga 2023. godine u kojem su zaprimljene 22 primjedbe, a od kojih se samo jedna odnosila na promjenu načina bodovanja ponuda. Na službenim web stranicama 29. siječnja 2024. godine objavljeno je izvješće o javnom savjetovanju, koje je svaka zainteresirana strana mogla pronaći na istom mjestu gdje je i savjetovanje objavljeno, te se jasno vidi kako članovi NL Emila Jukopile kompletno nestručno i bez obzira prema lokalnom malom gospodarstvu predlažu brisanje svake druge lokacije po principu „eci,peci,pec“, tvrdi Kirac.

Ističe kako je interes Općine da ima na pomorskom dobru sadržaje koji će maksimalno zadovoljiti sve, odnosno koji će u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljiti sve kriterije ekološki prihvatljivih materijala, opreme koja je korisna za okoliš, koji će raditi što duže kako bi produžili turističku sezonu, te koji će ponuditi neke nove sadržaje, što je u skladu sa strateškim dokumentima Općine Medulin.

- Ponuđena cijena je također bitan element ponude, i zato je ona i bodovana s 20 bodova. Svi ostali kriteriji su vrlo ujednačeni, od  5 – 20 bodova, te smo na taj način željeli postići da svi ponuditelji ponude najbolje i najprihvatljivije ponude, odnosno da se potrude zadovoljiti sve kriterije. Populističke i neosnovane izjave poput onih da se novčana sredstva koja se prihoduju iz dodijeljenih dozvola na pomorskom dobru  mogu koristiti za sufinanciranje staračkog doma ili za podizanje standarda djece u školama i/ili vrtićima, nažalost pokazuju elementarno nerazumijevanje i neznanje, obzirom da se predmetna sredstva mogu koristiti isključivo za ulaganje u pomorsko dobro, naglašava Ivan Kirac.

Smatra da je kriterij prethodnog iskustva još i malo bodovan, obzirom da je Općini u interesu da djelatnost obavljaju provjereni poslovni partneri koji su godinama pružali usluge na pomorskom dobru mještanima i brojnim turistima i "kojima treba zahvaliti što je Medulin kao destinacija prepoznata po različitoj i kvalitetnoj ponudi".

- Od početka mog mandata, stalno se u nedostatku drugih argumenata, povlače raznorazne floskule o mom prijateljstvu s nositeljima dosadašnjih koncesijskih odobrenja, pa to zaista ne želim više komentirati. Samo ću reći da sam u povjerenstvo predložio osobe sa znanjem i iskustvom koje će na najobjektivniji način vrednovati sve pristigle ponude. Isto tako ne bih komentirao tvrdnju da su neki zainteresirani ponuditelji imali na uvid prijedlog Plana prije općinskih vijećnika, i uopće ne znam što znače te tvrdnje. Žao mi je što su na najvažniji dokument koji se donosi ove godine, izuzev proračuna, pristigle samo 22 primjedbe. Nastavljam pozivati građane, a to se odnosi i na vijećnike, da prate javna savjetovanja, da se uključe u njih i da svojim primjedbama i prijedlozima doprinesu da Općinsko vijeće donese najkvalitetnije akte, naglasio je.

Ivan Kirac

Kirac ističe kako će komunalno redarstvo sukladno Odluci o redu na pomorskom dobru poduzeti sve propisane mjere za zaštitu i provođenje reda na pomorskom dobru.

- Dosadašnji nositelji koncesijskih odobrenja dužni su ukloniti sva sredstva sa pomorskog dobra nakon isteka vremenskog razdoblja na koje im je dodijeljeno koncesijsko odobrenje, a najkasnije u roku od 15 dana nakon dodjeljivanja dozvole za naredni period, a sve kako je planom propisano. O svim javnim savjetovanjima vijećnike posebno obavještavamo i zaista mi je žao što neki smatraju kvalitetnijim načinom komunikacije sazivanje presica od uključivanja u javnu i argumentiranu raspravu odnosno predlaganje nekih drugih, možebitnih drugačijih i boljih rješenja, zaključio je Ivan Kirac.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.