Komunal

NAKON TEŠKIH OPTUŽBI ZELENOG ODREDA

PREDSJEDNIK NO KAŠTIJUNA MARINO DRANDIĆ: Zgrožen sam optužbama na račun novog direktora. Nikako nam nije cilj na čelu tvrtke imati nesposobne ljude koji dobivaju plaću za nerad!

Budući da se Kaštijun nalazi u ozbiljnim financijskim problemima, iz raznih izvora do nas dolaze tvrdnje da je tvrtka na korak od stečaja. „Ja nemam takvih informacija. Kroz desetak dana ćemo dobiti kompletni uvid u poslovanje i funkcioniranje centra. Kaštijun je likvidan, financijski posluje i ugovora poslove te sve ide po natječajima. Znači, da nema sredstava, natječaji se ne bi provodili.  Mislim da je stečaj blizu i daleko, ovisno s kojeg stajališta gledate. Iz ove perspektive, nemamo što govoriti o stečaju, jer sve ide svojim tokom" kaže Drandić


 
5 min
Danijela Bašić-Palković

Budući da se Kaštijun nalazi u ozbiljnim financijskim problemima, iz raznih izvora do nas dolaze tvrdnje da je tvrtka na korak od stečaja. „Ja nemam takvih informacija. Kroz desetak dana ćemo dobiti kompletni uvid u poslovanje i funkcioniranje centra. Kaštijun je likvidan, financijski posluje i ugovora poslove te sve ide po natječajima. Znači, da nema sredstava, natječaji se ne bi provodili.  Mislim da je stečaj blizu i daleko, ovisno s kojeg stajališta gledate. Iz ove perspektive, nemamo što govoriti o stečaju, jer sve ide svojim tokom" kaže Drandić

Predsjednik Nadzorng odbora Kaštijuna Marino Drandić reagirao je na nedavne teške optužbe na račun trgovačkog društva Kaštijun kojeg su prije nekoliko dana na konferenciji za novinare iznijeli predstavnici Zelenog odbora.

U svom obraćanju javnosti, predstavnik Zelenog odbora Željko Ilić spomenuo je dovoz sumnjivog dovoza opasnog otpada u županijski centar, ali i niz drugih nepravilnosti vezano uz rad cijelog pogona, spomenuvši da Kaštijun zbrinjava i otpad iz Primorsko-goranske županije. 

No ono što je najviše odjeknulo u javnosti, zasigurno su tvrdnje o politički montiranom dolasku novog direktora Kaštijuna Dražena Stilinovića i sumnja koju su iznijeli "odredaši" "da je vezan uz smećarski lobi koji na Kaštijunu planira gradnju spalionice".

Smećarski lobi?

Iako Zeleni odred nije iznio detalje, ni otkrio konkretna imena političkih elita koje su, kako kažu, kumovale dolasku novog direktora, iznijeli su vrlo oštre optužbe na račun centra na koje se do danas nije očitovao ni predsjednik Skupštine Kaštijuna pulski gradonačlenik Filip Zoričić, ali ni istarski župan Boris Miletić koji upravlja Županijskom koja je suvlasnik Kaštijuna.

- Sve što iskopamo, predat ćemo Državnom odvjetništvu i Europskoj komisiji, kazao je Ilić predstavnicima medija, pritom dovodeći novog direktora u vezu s međunarodnim smećarskim biznisom. Novi direktor javnosti je predstavljen kao menadžer koji 'radi za strane firme' i koji navodno ima "veliko iskustvo u gradnji i upravljanju u MBO centrima", kazao je Ilić prije nekoliko dana.

Očitovanje na ove prilično teške riječi i činjenicu da je Zeleni odred najavio da će sve nepravilnosti do kojih dođu prijaviti Državnom odvjetništvu, zatražili smo i od samog direktora Kaštijuna Dražena Stilinovića, tražeći očitovanje i pojašnjenje na niz propusta na koje je na rad centra upozorio Zeleni odred. No do zaključenja ovog teksta, njegov odgovor nismo dobili.

U međuvremenu, razgovarali smo s predsjednikom Nadzornog odbora Kaštijuna Marinom Drandićem koji odbacuje sve insinuacije da je novog direktora izabrala politika.

-Zgrožen sam s onim što sam čuo na presici. Sve to što je izneseno, ne stoji. Međutim za sve na Kaštijunu, postoje dokumenti. Ako je nešto dovezeno s Marišćine, točno se mora znati što je dovezeno. Naime, ako kamioni idu na vagu, zna se koji je otpad ušao. Poznato je kada je Marišćina bila u kvaru, da je Kaštijun primao otpad na obradu i daljnji odvoz te ništa nije skladišteno na Kaštijunu. Ista je stvar bila kada je u kvaru bio Kaštijun. Tada je Marišćina, da tako kažem, vraćala uslugu. No ono što je važno naglasiti jest da je sve to dokumentirano i za sve postoje papiri. Gospoda iz Zelenog odreda teško su optužili novog direktora kojeg uopće ne poznaju, ističe Drandić.

Po njegovim riječima, novi će se direktor uskoro predstaviti javnosti i predstaviti daljnje planove za Kaštijun i izvijestiti o kompletnoj situaciju u Centru.

"Nije djelovao lobi ni mafija"

- Novog direktora je Skupštini predložio Nadzorni odbor, jer je imao najbolje reference na području rada na postrojenjima kao što su Kaštijun. Mi smo se isključivo ravnali po tome, i odgovorno tvrdim da tu nije bilo nikakve politike i nikakvog namještanja. Stilinović je po svim pokazateljima bio najbolji kandidat, zapravo, ono što Kaštijunu treba, kaže Marino Drandić.

Istaknuo je da aktualni Nadzorni odbor, izuzev jednog starog člana (Valerio Drandić-IDS op.a.) apolitičan i čine ga ekonomisti, inženjer strojarstva i inženjer elektrotehnike.

- Nas politika u tom smislu apsolutno ne zanima, niti nam je cilj da na čelu tvrtke imamo nesposobne ljude koji će dobivati plaću za nerad, već smo željeli čovijeka koji će riješiti probleme. U Stilinoviću smo to svi vidjeli i on je jednoglasno predložen. Nije djelovao nikakav lobi ili mafija, kako to tvrdi Zeleni odred, i te tvrdnje odbacujemo.

Drandić napominje da Kaštijun radi u skladu sa svim dozvolama, o čemu, kaže, svjedoči i zadnji nalaz inspekcije koji je pokazao da je sve "čisto".

-Ako nećemo vjerovati nalazima državnih institucija, onda slobodno centar možemo zatvoriti, kaže.

Osvrnuo se i na navodni dovoz opasnog otpada.

- To su tvrdnje rekla-kazala. Znači, Zeleni odred ima informaciju da kamioni s talijanskim registracijama dolaze na Kaštijun, ali te kamione nisu bili u stanju snimiti. Pa to je nemoguće. Danas svako ima mobitel u džepu, ističe.

Na pitanje znači li to da su sve tvrdnje koje su iznijete neistinite, Drandić je rekao da ih on kao predsjednik Nadzornog odbora prihvaća i da će tražiti očitovanje na sve što je izgovoreno. Ponovio je da na Kaštijunu ne smije biti tajni i da sva dokumentacija treba biti transparentno predstavljena.

Marino Drandić

-Prihvaćam sve primjedbe koje su iznijeli, a očitovanje smo zatražili i od direktora koji treba provjeriti sve informacije koje su iznesene i s kojima se direktor tek treba upoznati. Taj je istup Zelenog odreda definitivno otvorio neka pitanja za koja se slažem da treba provjeriti i tražiti službeni odgovor. Spominjao se i nedostatak okolišnih dozvola koje Kaštijun nema nakon ulaska u Europsku uniju. Svakako treba vidjeti ako ih nemamo i zašto ih nemamo, no ja te detalje ne znam. Imamo sastanak s direktorom u petak i sva ta pitanja ću postaviti direktoru. Nama je cilj da Kaštijun funkcionira, istaknuo je Drandić.

Spominjanje stečaja?

Smatra da ne treba prosvjedovati protiv Kaštijuna i direktora, već protiv institucija koje ne rade svoj posao.

- Za to je postrojenje potrošeno previše novaca, a još je potrebno jako puno novaca da bi zaista zaživjela krilatica „Zeleno srce Istre“. Treba napraviti postrojenje koje će zbrinjavati gorivo iz otpada koje nastaje na Kaštijunu ili razmišljati o plasmanu goriva iz otpada u inozemstvo. Na Kaštijunu imamo gorivo koje ne možemo koristiti i to je suludo, napominje predsjednik NO-a Kaštijuna.

Budući da se Kaštijun nalazi u ozbiljnim financijskim problemima, iz raznih izvora do nas dolaze najave da je tvrtka na korak od stečaja. Pitamo Drandića je li to točno?

- Ja nemam takvih informacija. Kroz desetak dana ćemo dobiti kompletan uvid u poslovanje i funkcioniranje centra. Kaštijun je likvidan, financijski posluje i ugovora poslove te sve ide po natječajima. Znači, da nema sredstava natječaji se ne bi provodili. Ono što je ustanovljeno jest da je postojeća cijena zbrinjavanja otpada suluda i ne pokriva troškove Kaštijuna. Gubitak se naravno gomila, no pred završetkom je dogovor oko podizanja cijene zbrinjavanja otpada i s obzirom na tu cijenu, onda će moći i Kaštijun profitabilno raditi. Mislim da je stečaj blizu i daleko, ovisno s kojeg stajališta gledate. Iz ove perspektive nemamo što govoriti o stečaju, jer sve ide svojim tokom, kaže Drandić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.