Komunal

ostavština enrica trolisa

PULJANIMA JE PRIRASLA SRCU: Milijun kuna za dokumentaciju, ali kupalište Stoja i dalje vapi za uređenjem!

No, unatoč velikim ulaganjima u obnovu, čini se da kupalište i dalje „tone“. Kako su nam poručili iz Grada Pule, njegova obnova jedan je od projektnih imeprativa u radu sadašnje gradske uprave te je stoga uvršteno među prioritetne razvojne projekte


 
3 min
Matea Čelebija

No, unatoč velikim ulaganjima u obnovu, čini se da kupalište i dalje „tone“. Kako su nam poručili iz Grada Pule, njegova obnova jedan je od projektnih imeprativa u radu sadašnje gradske uprave te je stoga uvršteno među prioritetne razvojne projekte

Zapušteno kupalište Stoja, kako se čini, još će morati pričekati na svoje novo ruho. Najveći problem tomu je dogovor s konzervatorima, s obzirom da se ono vodi kao zaštićeni spomenik kulture, što zahtjeva pojačana financijska sredstva.

Nakon što je u veljači 2019. u potpunosti sanirana centralna zgrada kupališta, u studenom su krenuli radovi na obnovi mola. U sklopu radova vrijednih nešto više od 520 tisuća kuna, zamijenjena je dotrajala metalna ograda, izgrađene su nove stepenice za izlaz iz mora te nova čelična konstrukcija skakaonice i to prema originalnom projektu Enrica Trolisa iz 1933. godine.

S ciljem dodatnog uređenja kupališta, naknadno je izvršena sanacija betonske ploče i odvoda centralne zone kod tuševa na kupalištu. U sklopu radova, uklonjena je postojeća armirano-betonska konstrukcija ploče šetališta i tuševa, a uklonjene su i postojeće instalacije tuševa iz vertikalnog dijela zida. Izvedene su nove vodovodne instalacije, postavljeni novi tuševi te nove armirane betonske ploče.

Kupalište unatoč ulaganjima - tone

No, unatoč pozamašnim ulaganjima u obnovu, čini se da kupalište i dalje „tone“. Kako su nam poručili iz Grada Pule, njegova obnova jedan je od projektnih imperativa u radu sadašnje Gradske uprave te je stoga i uvršteno među prioritetne razvojne projekte za naredno razdoblje.

- Cilj je ovaj lokalitet, koji je od iznimnog značaja u kontekstu očuvanja kulturno povijesnog identiteta grada, cjelovito obnoviti sukladno uvjetima i smjernicama nadležnog Konzervatorskog odjela iz Pule, obzirom da ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, poručuju iz Grada Pule.

Iz grada također poručuju da su Proračunom za 2022. godinu predviđena sredstva u visini od milijun kuna koja se planiraju koristiti za izradu projektne dokumentacije te ostalih pratećih aktivnosti kao i za ishođenje potrebnih dozvola kako bi sve bilo spremno za prijave na najavljivane izvore financiranja.

Dotrajala infastruktura Kupališta

Naime, planirana cjelovita obnova radi veličine zahvata, kao i spomenute činjenice da spada u kategoriju zaštićenih spomenika kulture, zahtijeva značajna financijska sredstva koja je teško, pored svih drugih investicija, osigurati samo iz gradskog proračuna.  

- Zaključno, u tekućoj kalendarskoj godini intenzivno se radi na izradi sve potrebne dokumentacije i pratećih dozvola za cjelovitu obnovu kupališta čija se realizacija, ovisno o raspoloživim sredstvima, očekuje u narednom razdoblju, kažu iz Grada.

Podsjetimo, Kupalište Stoja jedan je od simbola grada Pule, a izgrađeno je tridesetih godina prošlog stoljeća, pod arhitektskom palicom Enrica Trolisa. Iako je u to vrijeme predstavljalo arhitektonski vrhunac, godine neulaganja, ali i nesuglasnosti s konzervatorima, dovele su ga do neprepoznatljivosti. Osim što je obilježeno derutnim izgledom, zbog dotrajalosti infrastrukture predstavlja opasnost za posjetitelje, koji ga nerijetko znaju dodatno poružniti grafitima s porukama mržnje i smećem.


FOTO: I24

Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) LAŽI, LAŽI, LAŽI NAS ĐORĐEVIĆU Ogromna hrpetina otpada i dalje je nasred Šijane

Ako se u ičemu simbolički očituje aktualno pulsko propadenje, uz Uljanik, to je sveprisutnost otpada. Kaštijun je zatrpan sa 17.000 tona baliranog otpada. Oko Pule su deseci ilegalno zatrpanih jama u kojima se razvio vrlo unosan biznis. Na smrad biootpada žale se i stanovnici Šijane koji žive oko Metisa. Malo dalje, u skladištu propale Istre, nalazi se simbolička lešina pulske Robne kuće. Za usporeni pogreb ili, ako želite, slow čerečenje Puljanke i Istre zadužen je pogrebnik Predrag Đorđević

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.