Komunal

UZ MALO SREĆE, MOŽDA VEĆ DOGODINE

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice


 
6 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Pulske osnovne škole, s izuzetkom tek jedne, već su uvelike prešla na jednosmjenski način rada, osiguravši time efikasnije odvijanje, kako nastave, tako i svih popratnih aktivnosti.

Osnovne škole Šijanu i Kaštanjer, međutim, u ostvarenju ovog cilja već je u startu spriječio nedostatak prostora. I, dok je OŠ Kaštanjer, u očekivanju proširenja zgrade, privremeno rješenje pronašla u najmu dodatnih učionica u Pučkom otvorenom učilištu, Šijana se, u nedostatku slične mogućnosti, do danas se zadržala na radu u dvije smjene. No, sada joj se konačno smiješi trajno rješenje problema.

Naime, ovog je mjeseca i službeno započela 'potraga' za građevinskom tvrtkom koja će izvesti radove na izgradnji dodatnog krila školske zgrade, koje će sadržavati šest učionica, veliki grijani ulazni hol, sanitarne čvorove, polivalentnu dvoranu te ured za psihologa.

Dodatni će prostor zadovoljiti potrebe 168 učenika i konačno omogućiti održavanje nastave u jednoj smjeni.

Ravnateljica Alma Tomljanović

- U novih šest učionica organizirat će se razredna nastava i sve će imati pripadajući kabinet. Zatim će tu biti i jedan učenički klub i prostor za stručnog suradnika, s obzirom na to da, nažalost, pedagog i psiholog trenutno dijele kancelariju, čime im je znatno otežana kvaliteta rada. Novim će se prostorom moći kvalitetnije posvetiti svom poslu, prije svega za dobrobit rada s učenicima, rekla nam je ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović, dodavši kako se nedostatak prostora odražava na cjelokupni rad pa primjerice broj učenika u cjelodnevnom boravku često zahtijeva organizaciju obroka u više termina, a to, posljedično, povećava broj posla djelatnicima kuhinje i čistačicama.

- Ovome se radujemo svi. Učenicima i roditeljima ovo će jako puno značiti, ali i kolegama, prvenstveno nastavnicima razredne nastave i učiteljima koji pokrivaju i razrednu i predmetnu nastavu. Neki od njih odlaze i u sela pa rade u svojevrsnim međusmjenama. Novi prostor će značajno olakšati cjelokupnu organizaciju rada, dodaje Tomljanović.

Iz projektne dokumentacije
Područje gradnje dijela zgrade

Novi ulaz za najmlađe

Objekt će se smjestiti na zelenoj površini u sjevernom dijelu školskog kompleksa, u prostoru koji se nalazi između i iznad vanjskih sportskih igrališta. Tlocrtom u obliku slova „T“ i dimenzijama od oko 65 sa 37 metara, prema projektu arhitektonskog biroa ARHI iz Pule, kaskadnom će gradnjom pratiti prirodni pad terena.

Osim prilagođavanja ulaza na mjestu spoja s dogradnjom, postojeća zgrada neće se mijenjati. Odgovor na pitanje koje je mnoge brinulo, pak, hoće li škola sačuvati postojeća igrališta, srećom, pozitivan je. Sve ostaje gdje i bilo, kaže nam ravnateljica, pa čak i značajan dio zelenila u prostoru u kojem je predviđena gradnja.

- Tri učionice će biti smještene iznad nogometnog igrališta, tri iznad košarkaškog, a prostor između njih bit će jedan grijani, stakleni hodnik s pripadajućim prostorijama, koji će služiti kao poveznica sa starim dijelom škole. Ono što je jako važno i što me posebno veseli jeste da igrališta ostaju u funkciji. Osim toga, ostao nam je i jedan dio čestice sa zelenilom iznad škole, gdje se nalazi sjenica. Dio će se uzeti za gradnju, ali dio ostaje za boravak djece na otvorenom, navodi ravnateljica, i dodaje da će nova zgrada riješiti i problem nesigurnosti bočnog ulaza, koji desetljećima mori roditelje.

- U šest učionica će se ulaziti s gornje stane. To će postati novi ulaz za razrednu nastavu pa učenici više neće ulaziti s bočne ulice koja je jako prometna i opasna, veli Tomljanović.

Planirani izgled
Lokacija budućeg spojnog hodnika

- Moram pohvaliti projektante koji su radili nacrte. Prekrasno su sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; njih su zanimale naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, dodaje ravnateljica.

„Uselit ćemo čim bude dovršeno“

A kada će se u prostor škola zaista useliti, ovisit će, koliko o tijeku građevinskih radova, toliko i o – administraciji. Natječaj za izvođača radova otvoren je 28. svibnja, a rok za donošenje odluke o odabiru je 120 dana. Naravno, sve je ovo podložno i zakonskim rokovima za žalbu, a ne može se isključiti ni mogućnost ponavljanja natječaja u slučaju da u prvom pokušaju ne stigne odgovarajuća ponuda. Nakon odabira izvođača pak, rok za izvršenje radova je 14 mjeseci. Ponavljanje postupaka i nepovoljne vremenske prilike, posao bi, teoretski, mogle rastegnuti i na nekoliko godina.

Ali, u optimističnijoj verziji, uz pronalazak izvođača radova u narednih mjesec dana, radovi bi mogli započeti već u srpnju, a uz malo sreće s vremenskim prilikama, i gradnja bi mogla biti okončana do početka nastavne godine 2025./2026. No, škola će za useljenje biti spremna kad god bude trebalo.

- Ako ne bude gotovo na početku godine, uselit ćemo se usred godine, zašto ne?! I kod prvog dograđivanja zgrade uselili smo se na polugodištu. Mi to jedva čekamo i zato smo zahvalni osnivaču (Grad Pula, op.n.) koji je prepoznao ovu potrebu. Cijela je ideja započela još prije par godina i drago nam je da se realizira jer je rad u dvije smjene otežavajući za sve, zaključila je prof. Tomljanović.

Novi ulaz i veza s postojećim zgradom
Sjenica i zelenilo ostaju

Projekt Šijana pred vratima, Kaštanjer još na čekanju

A Grad Pula je za dogradnju OŠ Šijana osigurao gotovo 3,2 milijuna eura bespovratnih sredstava, prijavivši ovaj projekt na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava 'Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole'. Procjena vrijednosti same gradnje iznosi 2,4 milijuna eura.

Školska zgrada, izgrađena još 1905. godine, već je doživjela dvije značajne preinaku s ciljem povećanja funkcionalnosti. Osim dogradnje moderne sportske dvorane i njenog spajanja s matičnom zgradom prije nekoliko desetljeća, 2011. godine je, u prostoru nekadašnjeg unutarnjeg školskog dvorišta dozidan prostor koji je iznjedrio novi kabinet iz kemije, učionicu iz informatike koja dotad nije postojala, ali i učenički klub, kuhinju i blagovaonicu te multifunkcionalni prostor, čime je tada znatno olakšana organizacija rada produženog boravka.

Kaštanjer posljednji na listi čekanja

Nakon ove dogradnje, škola Kaštanjer ostat će posljednja pulska osnovnoškolska ustanova koja čeka na rješenje problema manjka prostora. Podsjetimo, prepreku u realizaciji proširenja stvarao je postojeći objekt na području zahvata. Nakon otklanjanja imovinsko-pravnih zavrzlama, prema informacijama iz Grada, analiza postojećeg stanja upućena je Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srpnju prošle godine i, po ishođenju suglasnosti za uklanjanje postojeće građevine, zatražit će se suglasnost na idejni projekt. S obzirom na to da je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava otvoren do 31. srpnja ove godine, iz Grada su jesenas potvrdili da vjeruju kako će projekt dogradnje Kaštanjera za njega moći konkurirati.

Dodajmo i da se proširenje OŠ Kaštanjer nalazi na popisu projekata za koje je Grad Pula ovogodišnjim proračunom odredio 10.3 milijuna eura, s ciljem unaprijeđenja stanja u obrazovnim ustanovama.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.