Komunal

Nitko ih nije obavijestio o promjeni

Rovinjski gradonačelnik Paliaga: "Inzistirat ćemo na tome da mamografski pregledi ostanu u Rovinju"

"Izuzetno se protivim bilo kakvoj centralizaciji zdravstvenih usluga jer smatram da bi one trebale biti što dostupnije, a naročito sam ogorčen što je takva odluka donesena bez da je o njoj obavještena ili upitana Gradska uprava", laže Paliaga.


 
2 min
Istra24

"Izuzetno se protivim bilo kakvoj centralizaciji zdravstvenih usluga jer smatram da bi one trebale biti što dostupnije, a naročito sam ogorčen što je takva odluka donesena bez da je o njoj obavještena ili upitana Gradska uprava", laže Paliaga.

Nakon što je na posljednjoj je sjednici rovinjskog Gradskog vijeća postavljeno pitanje o ukidanju mamografskih pregleda u rovinjskoj ispostavi, gradonačelnik Marko Paliaga je izrazio veliko nezadovoljstvo takvom odlukom Istarskih Domova Zdravlja, priopćuju iz Grada Rovinja

Naime, u Rovinju se mamografski pregledi obavljaju od 2005., a riječ je o zdravstvenoj usluzi od velike važnosti s obzirom na to obzirom da je ključna kod prevencije i ranog otkrivanja bolesti raka dojke.

Grad je stoga izrazio nemalu zabrinutost da bi takva odluka mogla obeshrabriti veliki broj žena u redovitom obavljanju kontrole jer će sada morati putovati do Pule ili Pazina.

"Izuzetno se protivim bilo kakvoj centralizaciji zdravstvenih usluga jer smatram da bi one trebale biti što dostupnije, a naročito sam ogorčen što je takva odluka donesena bez da je o njoj obavještena ili upitana Gradska uprava. Tim više što je Grad Rovinj sufinancirao kupnju uređaja za mamografiju za rovinjsku ispostavu te što na godišnjoj razini financira preventivne mamografske preglede za sve žene starije od 40 godina koje imaju prebivalište na području grada, upravo kako bi se motivirao što veći broj žena da se na preglede redovito odazovu. Smatram kako bi od strane IDZ-a bilo u najmanju ruku korektno da su na vrijeme obavijestili Grad da se pregledi za koje su se i ove godine iz Gradskog proračuna osigurala sredstva više ne obavljaju u Rovinju. Ovako smo tu informaciju morali saznati od naših sugrađanki koje su se požalile na novonastalu situaciju, poručio je Paliaga.

"Svakako pozdravljamo novi uređaj za mamografsku dijagnostiku koji je zasigurno precizniji te manje zrači, no čvrsto stojim iza mišljenja da bi naše sugrađanke trebale imati mogućnost samostalno odlučiti da li će pregled obaviti na novom uređaju u Pazinu ili u Rovinju, u skladu sa vlastitim mogućnostima i obvezama. Radije da pregled obave putem dosadašnjeg 'starijeg' uređaja, nego da od njega odustanu te se izlože riziku kasnog otkrivanja raka dojke", zaključio je Paliaga te nadodao kako će od Istarskih Domova Zdravlja zatražiti da se hitno iznađe solucija kojom bi se mamografski pregledi i dalje mogli obavljati u Rovinju.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.