Komunal

SPOR HRVATSKIH ŽELJEZNICA I STANARA

SUKOB OKO PARKINGA U TRŠĆANSKOJ ULICI Tko ima pravo, tko sječe užad, tko razbija staklo na vozilu

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"


 
5 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Zaiskrilo u polemici gdje završava parcela HŽ-a između Tršćanske 21 i 19

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"

Da je problem s manjkom parkirališnih mjesta u Puli kroničan, a koji ponekad zna eskalirati u sukob i incidente, a u našem slučaju i najavom skorog sudskog procesa, pokazuje i primjer relativno malog parkirališta od svega 4 mjesta ispred ulaza u zgradu u Tršćanskoj ulici br. 21, koje su samo za potrebe svojih radnika koji rade u prizemlju i na prvom katu te zgrade uredile Hrvatske željeznice.

Tinjajući sukob, nakon brojnih neuspješnih pokušaja dogovora stanara i HŽ-a iznova je eskalirao prošlih dana, a uoči skorog otvaranja za promet obnovljene Tršćanske ulice koja je rekonstruirana u cijelom potezu od kružnog toka na Punti do mosta na Velom Vrhu.

Iako to negiraju susjedi, predstavnici HŽ-a tvrde da su im na parkiralištu srušili postavljene stupiće, posjekli užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište te razbili stakla na jednom vozilu.

Bitka za 4 parking mjesta

Zgrada ima tri ulaza (br. 21,  23 i 25) s ukupno 17 obitelji, dok su 18. stanari Hrvatske željeznice koje su daleke 1962. godine (50-ak metara na brdu iznad pulskog željezničkog kolodvora) sagradile ovu zgradu za svoje radnike i njihove obitelji. I sada u ova tri ulaza žive pojedine obitelji umirovljenih željezničara, ali i novi stanari koji su tu u međuvremenu doselili. 

U prizemlju i na prvom katu (na broju 21) nalaze se poslovni prostori Hrvatskih željeznica - Infrastrukture d.o.o, u kojima sada radi šestero djelatnika, a u njihovom je posjedu i bočna katastarska čestica na kojemu se sada parkiraju vozila HŽ-a.

Na tom su mjestu stanari prije dvije godine pokušali ishodovati suglasnost za gradnju devet parking mjesta, no suglasnost im tada, u veljači 2022. godine, nisu dale Hrvatske željeznice, u čijem je posjedu parcela.

Hrvatske željeznice, točnije Korporativne komunikacije HŽ Infrastruktura d.o.o, ističu u izjavi našem portalu da uređeni parkirni prostor ispred broja 21 predstavlja službeno parkiralište za potrebe HŽ Infrastrukture d.o.o.

- Ono služi za parkiranje službenih vozila HŽ Infrastrukture d.o.o. i zaposlenika obzirom da se na adresi Tršćanska 21 nalaze poslovni prostori HŽ Infrastrukture d.o.o. Navedena namjena parkirališta je vidljiva i na postavljenom znaku. Parkiralište se nalazi na k.č. 1376/11 KO Pula koja je u posjedu i na trajnom korištenju HŽ Infrastrukture d.o.o., kažu u HŽ-u.

- Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno stvaraju neugodnosti HŽ Infrastrukturi d.o.o. Ne poštuju se postavljene oznake službenog parkirališta, ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu, kažu i nastavljaju.

Na prigovor stanara da će HŽ tu izgraditi nadstrešnicu, iz Hrvatskih željeznica kažu: "Oko parkirališta su stavljene četiri čelične cijevi na kojima će biti postavljena užad koja će sprječavati neovlašteno parkiranje. Privremeno, tijekom visokih temperatura koje uzrokuju curenje smole sa borova na parkirana vozila, bit će postavljena tkanina za zaštitu te se ne planira izgradnja nadstrešnice. Navedeno je potrebno budući da stanari okolnih zgrada, a ljeti i turisti, ne uvažavaju postavljeni znak parkirališta".

Stanari odnosno njihova predstavnica kućnog broja 23 Ivana Rampini ističe da se parkiralište nalazi na široj, bitno većoj parceli 1376/11, te da Hrvatske željeznice nisu vlasnici te parcele već samo u posjedu društvenog vlasništva na trajnom korištenju.

(Foto: Predstavnica stanara Ivana Rampini: 'Sigurno idemo u sudski spor') 

- Mi smatramo da je HŽ nas stanare izostavio iz cijele priče. HŽ nije vlasnik parcele, već to ima u posjedu na trajno korištenje. Mi njima ne osporavamo da oni tamo mogu parkirati, ali to bi pravo trebali imati i mi stanari, kaže Ivana Rampini, dodajući da ih u ovim zahtjevima podržava upravitelj zgrade Semper d.o.o., na čelu s Miloradom Žigunom. Donedavno je upravitelj zgrade bio Stambeni inženjering, i nisu, veli ona, bili zadovoljni njegovim radom. 

Kad se radio etažni elaborat 2015. godine i kad se definirala međa oko zgrade, katastarska čestica 1376/11, nastavlja Rampini, ostala je nažalost visjeti u zraku, a na dijelu te parcele prema susjednoj zgradi u Tršćanskoj ulici br. 19 može se napraviti još nekolicina parking mjesta za sve stanare.

- Tu česticu koja je u društvenom vlasništvu, davno nacionalizirane od talijanske vlasnice, treba dati i stanarima na trajno korištenje, kaže ona i najavljuje sudski postupak za koji je, nakon konzultacija s pravnicima i geodetima, uvjerena da će ga stanari dobiti.

Tko je prerezao cijev i užad?

- Oni svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili na trajno korištenje. Oni su samo zaposlenici HŽ-a, a mi imamo puno veća prava nego oni. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate, iako među našim stanarima ima puno starijih ljudi. Mi ćemo, veli ona, sigurno ići u sudski spor čim prikupimo svu dokumentaciju koja se nalazi u pazinskom arhivu, a vezana je za građevinsku dozvolu iz 1962. godine.

- Zgrada je trebala biti napravljena i na ovoj parceli 1376/11, ali izmjenom građevinske dozvole napravila je zgradu (ovu postojeću) samo na K.Č 1376/1. Ta je zgrada trebala biti na obje čestice, ističe predstavnica stanara, dodajući da su prošlih godina održali dosta sastanaka s predstavnicima HŽ-a, ali bez dogovora.

Obje strane kažu da imaju problem s time da im tu oko zgrade znaju parkirati mnogi vozači koji ne žive ni u ovoj ni susjednoj zgradi.

- Zbog toga smo od HŽ-a zahtijevali da postavimo rampu, ali nisu pristali, zaključila je predstavnica stanara Ivana Rampini.

Dovršava se Tršćanska, ali i prostor ispred broja 19, čiji dio posjeduje HŽ

Treba reći da s druge, bočne strane kućnog broja 25, dobar dio  igrališta za djecu služi kao parkiralište, dok su neki stanari izradili godišnju parking kartu i parkiraju dolje u nedalekoj Kolodvorskoj ulici.

(Zgrada s tri ulaza, Tršćanska 21, 23 i 25)  

A da stvari, kada je u pitanju međa, brzo mogu eskalirati u nenadane događaje potvrđuje nam iskustvo za našeg obilaska.

Dok nam je predstavnik HŽ-a (koji zbog internih pravila ostaje neimenovan) htio pokazati da njihova spomenuta parcela 1376/11 seže još skoro metar i pol u sada poravnati prostor prema susjednoj zgradi u Tršćanskoj 19 (vjerojatno uređen i za parkiranje), došao jedan tamošnji stanar i rezolutno opovrgnuo predstavnika HŽ-a , kazavši mu da je sve to zemlja u vlasništvu zgrade s broja 19.

Kratka, emotivno nabijena polemika nije urodila plodom pa su se obje strane povukle uvjerene da su u pravu.

Parkira se i na dječjem igralištu

Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska magistra farmacije Martina Meštrović napustila je ljekarnu i okrenula se izradi unikatnih botaničkih terarija: "Umjesto jednog stalnog posla, sada radim šest, ali u svakom uživam"

"Mama je 36 godina bila cvjećarka na Brijunima, radila je aranžmane još za Tita. Naša je kuća uvijek bila ispunjena biljem, cvijećem i ta je ljubav prema prirodi uvijek bila u meni, sada je napokon izašla na površinu. Želja mi je ljudima omogućiti da u svoj životni prostor unesu energiju biljaka putem prirode koju uspijevam ugurati u bocu", veli nam Martina Meštrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.