Komunal

nepoznata lokacija sušionice fekalnog mulja

SUŠIONICU FEKALNOG MULJA DOBIVAJU ROVINJ, UMAG I LABIN Nema nikakve šanse da ostala postrojenja za solarno sušenje zbrinu mulj koji bi trebao odlaziti na Kaštijun

Prijeti li Puli porečki scenarij i hoće li novo postrojenje na kojem će dolaziti mulj s novog pulskog pročistača u sklopu Projekta Pula centar zakazati kao i ono u Poreču? Provjerili smo što planiraju drugi istarski gradovi, kako oni zbrinjavaju fekalni mulj u sklopu projekata aglomeracija ili izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Prijeti li Puli porečki scenarij i hoće li novo postrojenje na kojem će dolaziti mulj s novog pulskog pročistača u sklopu Projekta Pula centar zakazati kao i ono u Poreču? Provjerili smo što planiraju drugi istarski gradovi, kako oni zbrinjavaju fekalni mulj u sklopu projekata aglomeracija ili izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Planirana gradnja sušionice fekalnog mulja u sklopu kapitalnog infrastrukturnog Projekta Pula centra na području Kaštijuna i dalje je pitanje koje ostaje visjeti u zraku.

Naime, ni Hrvatske vode, ni pulski gradonačelnik Filip Zoričić još nisu pokazali jasan stav o eventualnom pronalasku alternativne lokacije na kojoj bi se moglo izgraditi postrojenje.

S obzirom na važnost projekta Pula centar koji je završnoj fazi, još nije odlučeno hoće li se postrojenje za solarno sušenje fekalnog mulja ipak graditi u blizini županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun koji zbog silnih nedostataka od samog otvaranja zagorčava život mještanima okolnih naselja.

Iako je sušionica mulja na području Poreča puštena u pogon u travnju 2021. godine, to je postrojenje trenutno van funkcije dok se ne otklone nedostaci vezani uz (ne)kvalitetu zraka i smrad koji se širio nakon njenog otvaranja.

Odmah se otvorilo pitanje prijeti li Puli porečki scenarij i hoće li se novo postrojenje na kojem će dolaziti mulj s novog pulskog pročistača u sklopu Projekta Pula centar zakazati kao i ono u Poreču.

Provjerili smo što planiraju drugi istarski gradovi, kako oni zbrinjavaju fekalni mulj u sklopu projekata aglomeracija ili izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i hoće li se na njihovom području graditi takozvane "muljare".

Postrojenje u Poreču

Doznajemo da će sušionicu za solarno sušenje mulja uskoro imati gradovi Rovinj i Umag, a u pripremi projekta je i grad Labin.

U Gradu Rovinju potvrđuju da su upravo u tijeku građevinski radovi na izgradnji postrojenja za solarno sušenje mulja, a puštanje u probni rad očekuje se kroz nekoliko dana. Vrijednost rovinjske sušionice mulja iznosi 2,5 milijuna eura, odnosno 19 milijuna kuna.

Izgradnja tog postrojenja financira se u sklopu EU Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj.

Za taj projekt dodijeljena su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda u iznosu od  69 posto, dok nacionalno sufinanciranje zajednički pokrivaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i Odvodnja Rovinj s učešćem od 30 posto. Kapacitet solarnog sušenja na području Rovinja iznosi 3.900 tona godišnje.

Kako doznajemo, ovo postrojenje s probnim radom kreće u ožujku, a probni period trajat će godinu dana.

Postrojenje se gradi na lokaciji Lokva Vidotto, što je 10-tak kilometara udaljeno od rovinjskog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i nekih 5,5 kilometara od grada Rovinja.

Zbog činjenice da se još uvijek ne zna hoće li sušionica mulja biti na lokaciji Kaštijun, zanimalo nas je, je li moguće da rovinjska sušionica preuzme mulj koji će se morati zbrinjavati u sklopu novog pulskog pročistača.

I grad Rovinj dobiva postrojenje za solarno sušenje mulja

Iz Grad Rovinja potvrđuju da to nije moguće.

-  S obzirom da je postrojenje za solarno sušenje mulja projektirano prema količinama mulja koje uređaj UPOV Cuvi može proizvesti, kapacitet ne dopušta obradu mulja s drugih uređaja, glasi odgovor iz Grada Rovinja.

I grad Umag gradi postrojenje za solarno sušenje mulja koje će se nalaziti na lokaciji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a sve u sklopu europskog projekta Aglomeracije Umag – Savudrija – Novigrad. Vrijednost izgradnje postrojenja za sušenje mulja iznosi 2,4 milijuna eura.

Taj je projekt financiran iz Kohezijskog Fonda EU, Hrvatskih Voda i Vlade RH u iznosu od oko 90 posto bespovratnih sredstava. Kapacitet sušionice mulja iznosi 4.000 tona/godišnje, a u funkciji bi trebalo biti do kraja ove godine.

- Što se tiče mogućnosti obrađivanje mulja iz aglomeracije Pula to je eventualno moguće samo u nekom početnom vremenu dok količina mulja na našem području ne dođe u punu proizvodnju. Prilikom početka rada uređaja, mulj se počinje proizvoditi s nekim vremenskim odmakom, tako da postoji određeno vrijeme do kada kapacitet postrojenja sušenja mulja dođe do svoje projektirane količine, rekao je Krešimir Vedo direktor umaškog poduzeća 6. maj odvodnja d.o.o.

Dodao je da je postrojenje za sušenje mulja projektiranog kapaciteta za količine koje se proizvode na umaškom području te stoga nisu u mogućnosti obrađivati mulj iz drugih aglomeracija kao konačno rješenje.

Projektom Aglomeracije Labin, Raša i Rabac predviđena je izgradnja postrojenja za obradu mulja, a sve u sklopu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV TE Vlaška na području Općine Raša, potvrdio nam je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Procijenjena vrijednost cijelog projekta iznosi 11,4 milijun eura.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić Foto M.ANGELINI

- Projekt Aglomeracije Labin, Raša i Rabac planira se prijaviti na EU fondove.Iz europskih fondova pokrilo bi se 70 posto troškova, a ostatak će sufinancirati Hrvatske vode, Vlada RH i lokalna samouprava. Planirano postrojenje za obradu mulja biti će kapaciteta 2927 tona godišnje te će biti u funkciji završetkom izgradnje projekta Aglomeracije Labin, Raša i Rabac. Raspisivanje postupaka javne nabave za projekt očekuje se početkom 2024. godine, a predviđeni rok za izgradnju cijelog projekta je tri godine od početka radova, istaknuo je Glavičić.

I on je potvrdio da je postrojenje za solarno sušenje mulja kapacitirano za potrebe Vodovoda Labin d.o.o. te nije predviđena obrada mulja s ostalih aglomeracija.

-Napominjemo da je za obuhvat projekta Aglomeracije Labin, Raša i Rabac već dobivena okolišna dozvola, a projektna dokumentacija je u visokoj fazi pripreme, te zbog kratkih rokova završetka nije moguća njena izmjena, zaključio je labinski gradonačelnik.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.