republika - dugi
Komunal

roditelji mogu odahnuti

U Giuseppini Martinuzzi riješen problem radona - škola napokon sigurna za učenike i profesore

Ukupna vrijednost ugradnje sustava za smanjenje koncentracije radona iznosi 321 tisuću kuna s PDV-om, a što je Grad Pula financirao u cijelosti. Prisustvo koncentracije radona u zraku u unutarnjem dijelu škole mjerit će se i motriti dva puta po šest mjeseci i to neprekidno


 
2 min
Istra24

Ukupna vrijednost ugradnje sustava za smanjenje koncentracije radona iznosi 321 tisuću kuna s PDV-om, a što je Grad Pula financirao u cijelosti. Prisustvo koncentracije radona u zraku u unutarnjem dijelu škole mjerit će se i motriti dva puta po šest mjeseci i to neprekidno

U Osnovnoj talijanskoj školi Giuseppina Martinuzzi, nakon niza godina, uspješno je riješen problem radona, izvijestili su zamjenici pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul i Ivona Močenić.

Pitanje problematike oko prisustva povišene koncentracije radona u zraku inteziviralo se angažmanom zamjenika u jesen 2021. godine tako što je stupljeno u kontakt s pulskim arhitektima Lucom Matticchiom i Draženom Paulovićem koji su uspješno riješili sličnu problematiku koja se javila prilikom izgradnje Medicinske škole u Puli.

Sustav za smanjenje koncentracije radona

Naime, na školi je ugrađen sustav za smanjenje koncentracije radona u zraku takozvana Mitigacija radona, koji se pokazao uspješnim i učinkovitim. Slijedom toga istoimeni sustav je ugrađen i u Talijanskoj osnovnoj školi u drugoj polovici veljače ove godine.

Da bi se to izvelo i ugradio sistem, iskopano je šest rupa s vanjske strane zgrade dubokih do samih temelja, zatim su postavljene cijevi, aparatura i ventilatori za rad sistema u podtlaku. Iz svake rupe izvire cijev s ventilatorom i pokazivačem podtlaka koji je stalno uključen. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 321 tisuću kuna s PDV-om, a što je Grad Pula financirao u cijelosti. Prisustvo koncentracije radona u zraku u unutarnjem dijelu škole mjerit će se i motriti dva puta po šest mjeseci i to neprekidno.

Sigurno radno okruženje

Očekuje se da će ovom ugradnjom sustava i provedbom svih popratnih aktivnosti Talijanska osnovna škola „Giuseppina Martinuzzi“ biti u potpunosti sigurna za sve svoje učenike i njihove profesore.

- Cilj nam je bio stvoriti zdravo i sigurno radno okruženje za naše sadašnje i buduće učenike i ostale djelatnike kolektive, zaključili su zamjenici gradonačelnika Pule.


Foto: Grad Pula

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.