Komunal

Marcilnica dio pilot projekta

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada


 
3 min
Istra24

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Proteklog tjedna započela je podjela individualnih spremnika za biootpad mještanima Marcilnice čime je pokrenut pilot projekt prikupljanja biootpada na području Grada Labina.

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada, priopćili su iz Grada Labina.

Prosječno kućanstvo će time količine miješanog komunalnog otpada smanjiti otprilike za trećinu. Pražnjenje spremnika za biootpad započeti će u listopadu, a prazniti će se svakog tjedna.

Zanimljivo je kako su već osigurana sredstva za veći dio Labina s obzirom da je Grad Labin nedavno putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 45.305,00 eura upravo za kupnju smeđih spremnika.

Točnije, radi se o nabavci 250 komada spremnika volumena 120 litara, 20 komada spremnika volumena 240 litara i 23 spremnika volumena 3 m3. Namjena navedenih spremnika je odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada, a time bi se uspostavilo prikupljanje biorazgradivog otpada u naselju Presika, u školama, vrtićima, Domu za starije osobe te u urbanim područjima s višestambenim zgradama.

U naselju Marcilnica, uz djelatnike labinskog komunalca bili su i direktor društva, Donald Blašković i gradonačelnik Valter Glavičić koji su upoznali i prisutne mještane o dodijeljenim spremnicima.

"Radi se o još jednom „zelenom“ projektu kojeg realiziramo zajedno s našim komunalnim poduzećem. Valja naglasiti kako je odvoz biootpada za građane besplatan poput odvoza žute i plave kante. Upravo to dodatno odvajanje biootpada utjecat će na manju količinu otpada u zelenim kantama naših sugrađana, što znači manje odvoza i u konačnici manje račune, a naš će postotak odvojenosti otpada kao zajednice dodatno podići. Vjerujem kako će uskoro biti raspisana nabava i za smeđe kante za koje smo sredstva osigurali putem FZOEU te će velik dio našeg grada imati ovu mogućnost", istaknuo je u priopćenju Valter Glavičić.

Što ide u spremnik za biootpad?

  • Kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice čaja, ostaci kruha i sl.).
  • Ostaci termički obrađene hrane (od kuhanja): meso, riba, kosti, koža.
  • Vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, usitnjeno granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.).
  • Male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski ostaci i sl.

Što ne ide u spremnik za biootpad?

  • Mliječni proizvodi, ulja i masti.
  • Pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad.
  • Obojeni i lakirani drveni otpad.
  • Odjeća, cigarete i dr.

Nastavite čitati

Istra
 

AFERU 'BONAMENAT' OTKRILA JE ISTRA24 Rovinjski gradonačelnik, IDS-ov Marko Paliaga bio je u sukobu interesa kada je vršio pritisak da se njegovog prijatelja vrati na posao u Centru za povijesna istraživanja

Šef IDS-a Dalibor Paus branio je Paliagu kada je Istra24 lani u lipnju otkrila da je vršio pritisak na ravnatelja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, i to službenim dopisom, tražeći da na posao vrati njegovog prijatelja, ex dogradonačelnika Rovinja Silvana Zillija, pozivajući se pritom na - stranačku iskaznicu

Istra
 

Supružnici Omanović iz Vodnjana: "Hvala vam svima, dobri ljudi, dali ste nam sve pa i više nego što smo si mogli zamisliti"

Uplaćene su i brojne donacije, a svima se supružnici Omanović od srca zahvaljuju i poručuju da treba uzeti, ali da treba i ispružiti ruku drugima kada je netko u potrebi. Upravo zato, apeliraju na sve ljude dobra srca koji su i njima pomogli i drugima koji još žele pomoći da to u ovim svečarskim danima učine za nekog iz svoje blizine, jer oni su, kažu, i više nego namireni i ne bi htjeli uzimati drugima kojima u ovom trenutku više treba

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.