Komunal

u očekivanju poskupljenja plina

Većina pulskih vrtića i dvije škole griju se na plin - na jesen bi ta stavka mogla biti znatno skuplja

Prema informacijama dobivenim iz Plinare d.o.o., povećanje cijena neće utjecati na predškolske i osnovnoškolske ustanove koje imaju sklopljene ugovore te se cijene plina za te ustanove neće mijenjati do 30. rujna 2022. godine, odgovaraju iz Grada Pule


 
1 min
Borka Petrović
Foto Dječji vrtić Pula

Prema informacijama dobivenim iz Plinare d.o.o., povećanje cijena neće utjecati na predškolske i osnovnoškolske ustanove koje imaju sklopljene ugovore te se cijene plina za te ustanove neće mijenjati do 30. rujna 2022. godine, odgovaraju iz Grada Pule

Obzirom na enormna povećanja računa za plin koje dobivaju ustanove diljem Hrvatske, upitali smo Grad Pulu koji se njihovi objekti griju na plin i hoće li povećanje i kako utjecati na njih.

Na plin se griju škole i vrtići

Kako nam odgovaraju tri gradske osnovne škole i većina vrtićkih objekata u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula griju se upravo - na plin.

- Sve ustanove imaju sklopljen ugovor s Plinarom d.o.o. Pula kojim im se jamči cijena plina sukladno utvrđenom troškovniku. Prema informacijama dobivenim iz Plinare d.o.o., povećanje cijena neće utjecati na predškolske i osnovnoškolske ustanove koje imaju sklopljene ugovore te se cijene plina za te ustanove neće mijenjati do 30. rujna 2022. godine, odgovaraju iz Grada Pule.

Nove, po svemu sudeći znatno više cijene, ove bi ustanove trebalo zahvatiti u idućoj sezoni grijanja. Koliko će novi troškovi iznositi i hoće li se radi tih povećanja mijenjati i cijena usluge u vrtićima, za sada je prerano govoriti.

Ilustracija
Ilustracija

Nova cijena od travnja

Od direktora pulske Plinare Deana Kocijančića doznajemo kako je cijenu plina za kućanstva opskrbljivača u obvezi javne usluge energetskog subjekta Plinara d.o.o., donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) krajem prosinca 2021. godine za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka, pa se povećanje o kojem svi govore, može očekivati od prvog travnja.

No, još se uvijek ne zna koliko će poskupljenje točno iznositi.

Prema pisanjima medija, cijena plina za kućanstva od 1. travnja znatno bi se povećala, po nekim izračunima i do 70 posto posto po kilovatsatu, ako stopa PDV-a ostane na sadašnjih 25 posto.

S obzirom na to da ministar gospodarstva Tomislav Ćorić već više od mjeseca dana najavljuje kako će u sklopu mjera za ublažavanje energetskog udara na stanovništvo Vlada posegnuti i za mjerom smanjenja PDV-a te da on sigurno neće biti 25 posto, u HERA-i su postavili tri modela izračuna poskupljenja za kućanstva.

Po tom izračunu, ako PDV bude smanjen na 13 posto, poskupljenje će iznositi 60 posto; ako PDV bude smanjen na 5 posto, poskupljenje će iznositi 49 posto; a ako PDV bude potpuno ukinut, povećanje bi iznosilo 42 posto.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA: U utorak doček Sv. Nikole na Bunarini, a doći će i Krampus

Prije dolaska Sv. Nikole, djecu će nasmijati Vilibald, vilenjak Djeda Mraza, koji je  uvjeren da je došao na mjesto na kojemu djeca očekuju dolazak Djedice. Budući da je prošle godine jako zabrljao i da je zbog toga u nemilosti, svim se silama trudi urediti sve za njegov doček. Međutim, dok odlazi po kutiju s božićnim ukrasima, dolazi Krampus koji pokušava napraviti nered i kaos

Pula
 

DESET KUNA VLADA, DVIJE KUNE GRAD Pula će izdvojiti 250 tisuća kuna za besplatnu marendu za osnovnoškolce slabije imovne moći

"To je dobra mjera kojom će Vlada osigurati 10 kuna za pokrivanje marende svakog osnovnoškolca u Republici Hrvatskoj, a Grad Pula podmirit će razliku u cijeni za djecu koja ostvaruju pravo iz našeg socijalnog programa", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. Grad Pula osnivač je 11 pulskih osnovnih škola koje pohađa 4.500 djece, a za 600 učenika Grad će od drugog polugodišta ove školske godine snositi razliku u cijeni marende od dvije kune po danu po djetetu, što će godišnje iznositi 250 tisuća kuna

Pula
 

NOVA TURA PRODAJE 'PULSKOG OBITELJSKOG SREBRA' Parcela na Sisplacu u elitnom kvartu iznad Lungomare 2,4 milijuna kuna

Grad Pula raspisao je jučer 23 natječaja za prodaju 35 katastarskih čestica građevinskog zemljišta, a od kojih će, sudeći po navedenim početnim cijenama nadmetanja po parceli, zaraditi minimalno, osam milijuna kuna. Lani u ovo vrijeme, dok je još postojala koalicija gradonačelnikove nezavisne liste, SDP-a i Možemo!, prodaju gradske imovine odbio je podržati Možemo sve dok Grad ne izradi Strategiju upravljanja imovinom i Plan upravljanja imovinom(što je bio prvi veliki sukob u tom političkom partnerstvu). Strategija do danas, međutim, nije zgotovljena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.