Komunal

u očekivanju poskupljenja plina

Većina pulskih vrtića i dvije škole griju se na plin - na jesen bi ta stavka mogla biti znatno skuplja

Prema informacijama dobivenim iz Plinare d.o.o., povećanje cijena neće utjecati na predškolske i osnovnoškolske ustanove koje imaju sklopljene ugovore te se cijene plina za te ustanove neće mijenjati do 30. rujna 2022. godine, odgovaraju iz Grada Pule


 
2 min
Borka Petrović
Foto Dječji vrtić Pula

Prema informacijama dobivenim iz Plinare d.o.o., povećanje cijena neće utjecati na predškolske i osnovnoškolske ustanove koje imaju sklopljene ugovore te se cijene plina za te ustanove neće mijenjati do 30. rujna 2022. godine, odgovaraju iz Grada Pule

Obzirom na enormna povećanja računa za plin koje dobivaju ustanove diljem Hrvatske, upitali smo Grad Pulu koji se njihovi objekti griju na plin i hoće li povećanje i kako utjecati na njih.

Na plin se griju škole i vrtići

Kako nam odgovaraju tri gradske osnovne škole i većina vrtićkih objekata u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula griju se upravo - na plin.

- Sve ustanove imaju sklopljen ugovor s Plinarom d.o.o. Pula kojim im se jamči cijena plina sukladno utvrđenom troškovniku. Prema informacijama dobivenim iz Plinare d.o.o., povećanje cijena neće utjecati na predškolske i osnovnoškolske ustanove koje imaju sklopljene ugovore te se cijene plina za te ustanove neće mijenjati do 30. rujna 2022. godine, odgovaraju iz Grada Pule.

Nove, po svemu sudeći znatno više cijene, ove bi ustanove trebalo zahvatiti u idućoj sezoni grijanja. Koliko će novi troškovi iznositi i hoće li se radi tih povećanja mijenjati i cijena usluge u vrtićima, za sada je prerano govoriti.

Ilustracija
Ilustracija

Nova cijena od travnja

Od direktora pulske Plinare Deana Kocijančića doznajemo kako je cijenu plina za kućanstva opskrbljivača u obvezi javne usluge energetskog subjekta Plinara d.o.o., donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) krajem prosinca 2021. godine za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka, pa se povećanje o kojem svi govore, može očekivati od prvog travnja.

No, još se uvijek ne zna koliko će poskupljenje točno iznositi.

Prema pisanjima medija, cijena plina za kućanstva od 1. travnja znatno bi se povećala, po nekim izračunima i do 70 posto posto po kilovatsatu, ako stopa PDV-a ostane na sadašnjih 25 posto.

S obzirom na to da ministar gospodarstva Tomislav Ćorić već više od mjeseca dana najavljuje kako će u sklopu mjera za ublažavanje energetskog udara na stanovništvo Vlada posegnuti i za mjerom smanjenja PDV-a te da on sigurno neće biti 25 posto, u HERA-i su postavili tri modela izračuna poskupljenja za kućanstva.

Po tom izračunu, ako PDV bude smanjen na 13 posto, poskupljenje će iznositi 60 posto; ako PDV bude smanjen na 5 posto, poskupljenje će iznositi 49 posto; a ako PDV bude potpuno ukinut, povećanje bi iznosilo 42 posto.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.