Komunal

PROJEKT "PRIJATELJ SUNCU"

Više od 200 Porečana iskoristilo usluge besplatnog savjetovališta za prevenciju malignih bolesti kože

U ožujku će i službeno završiti projekt "Prijatelj suncu" koji, zadnjih godinu i pol, provode Grad Poreč i Općina Malinska-Dubašnica. Financiran je europskim sredstvima, a odnosi se na prevenciju malignih kožnih bolesti


 
2 min
Istra24

U ožujku će i službeno završiti projekt "Prijatelj suncu" koji, zadnjih godinu i pol, provode Grad Poreč i Općina Malinska-Dubašnica. Financiran je europskim sredstvima, a odnosi se na prevenciju malignih kožnih bolesti

Grad Poreč privodi kraju provedbu projekta „Prijatelj Suncu“ čije je financiranje ugovoreno još 2020. godine s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske.

Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Malinska-Dubašnica, a u cilju povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Ostvarene rezultate danas su medijima predstavili porečki gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Morena Mičetić Fabić te viša savjetnica za EU fondove Dunja Babić koja obnaša funkciju voditeljice projekta „Prijatelj Suncu“.

 

Pregledana 201 osoba, kod 60 posto njih nađene promjene na koži

Sredstvima koja su došla iz europskih fondova građanima je na raspolaganje stavljeno 28 termina za obavljanje potpuno besplatnog, individualnog dermatološkog pregleda.

 - Dodatni poticaj je da su oba atraktivna priobalna središta, s više od 3850 sunčanih sati u godini, što je u prosjeku više od 10 sati sunca tijekom ljetnog dana, rekla je pročelnica Mičetić Fabić.

- U okviru rada savjetovališta pregledana je 201 osoba, a kod 60 posto građana nađene su promjene na koži uzrokovane dugotrajnim izlaganjem suncu. Kod 10 posto građana mlađe i srednje životne dobi nađeni su madeži izmijenjene morfologije, što znači da je došlo do sumnjivih promjena uslijed fotooštećenja UV zrakama pa su upućeni na daljnju medicinsku obradu, odnosno uklanjanje i analizu madeža.

Kod 5 % građana otkriveni su nemalonomski tumori kože koje je također potrebno odstraniti i patohistološki analizirati. Nažalost, kod jednog je pacijenta nađena i pigmentacija suspektna na melanom, no rano dijagnosticiranje i kirurško uklanjanje najbolja su garancija sprječavanja širenja tumora u limfne čvorove i sve ostale organe, rekla je voditeljica projekta Dunja Babić.

EU sredstvima financiraju se projekti i plaće voditelja

Kako je napomenuo gradonačelnik, Grad je stalno aktivan po pitanju europskih fondova.

- Najvažnije nam je to što smo ovim malim projektom ponovo uspjeli osigurati jedan nadstandard za naše građane. Osim podmirenja troškova vanjskih suradnika, nama je ovaj projekt donio i veliku uštedu po pitanju rashoda za zaposlene i režijskih troškova jer je voditeljica projekta za svoj angažman također plaćena iz EU sredstava, a na njene plaće dobivamo i paušal za pokrivanje općih uredskih troškova poput režija, uredskog materijala i slično.

Financiranje projekta odvija se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 457.781 kuna. Razdoblje provedbe je 18 mjeseci, a službeno će završiti u ožujku.


Foto: Grad Poreč

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.