Komunal

STIŽE ŠIROKOPOJASNI INTERNET

Više od 46 milijuna kuna za brži internet u nekoliko općina južne Istre

U  Medulinu  je prezentiran obuhvat EU projekta izgradnje širokopojasnog interneta (FTTH – Fiber To The Home) na području općina Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban, vrijednosti 46 milijuna kuna, procesni koraci i dinamika provedbe projekta do kraja rujna 2023. godine


 
2 min
Istra24
Foto: Općina Medulin

U  Medulinu  je prezentiran obuhvat EU projekta izgradnje širokopojasnog interneta (FTTH – Fiber To The Home) na području općina Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban, vrijednosti 46 milijuna kuna, procesni koraci i dinamika provedbe projekta do kraja rujna 2023. godine

HAKOM je još 2019. godine potvrdio Plan razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Općina Medulin, Barban, Ližnjan i Marčana.

Plan razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Medulina odabran je  kao jedan od 16 planova među ukupno 72 plana za koje je HAKOM izdao potvrdu o usklađenosti s Okvirnim nacionalnim programom, priopćili su danas iz Općine Medulin.

2020. godine u sjedištu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu potpisan je Sporazum o partnerstvu u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za „Izgradnju mreže sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“.

U  Medulinu  je prezentiran obuhvat EU projekta izgradnje širokopojasnog interneta (FTTH – Fiber To The Home) na području općina Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban, vrijednosti 46 milijuna kuna, procesni koraci i dinamika provedbe projekta do kraja rujna 2023. godine.

Sastanku su prisustvovati svi načelnici općina u kojima se provodi projekt čiji je nositelj Općina Medulin, zatim predstavnici Istarske županije, odgovorni voditelji projekta iz tvrtke Hrvatski Telekom d.d., odgovorne osobe izvoditelja iz tvrtke Elektro Imber iz Zagreba te predstavnik tvrtke za stručni nadzor, Učka Konzalting d.o.o.

Kombinacijom državnih potpora i vlastitih investicijskih sredstava Hrvatskog Telekoma, omogućit će se brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup svim potencijalnim korisnicima na prostornom obuhvatu Projekta (7.533 "bijelih" adresa na kojima se nalazi 11.205 potencijalnih korisnika).

Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 46,2 milijuna kuna, od čega će HT uložiti 23,3 milijuna kuna vlastitih investicijskih sredstava, a ostatak vrijednosti prihvatljivih troškova bit će financiran sredstvima državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imat će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga E-zdravstva, E-građanin i slično. Riječ je o 50 puta većoj brzini od one koja je trenutno dostupna građanima.

Trenutno je u tijeku usuglašavanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana građenja pasivnog dijela FTTH mreža između izvođača i HT-a kao investitora, a nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa postavljanja optičke mreže. Etape će se puštati u rad sukcesivno kako budu implementirane, a sve NGA mreže na obuhvatu Projekta potrebno je implementirati najkasnije do kraja 2023. godine.


Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.