Komunal

MUKE PO PARKINGU

Više od pola milijuna eura za 30 parkirnih mjesta: Pula parking na Marsovo polje 'dovodi' rotacijsko parkiralište

Iz Grada i Pula parkinga ne žele odgovarati na pitanja o najavljenoj garažnoj kući, niti o rotacijskom parkiralištu, pa smo o detaljima razgovarali s voditeljem prodaje zagrebačke tvrtke Markoja, koja proizvodi takvu vrstu parkirališta, a čija je ponuda prihvaćena na javnoj nabavi raspisanoj još prošle godine


 
3 min
Chiara Bilić Dean Mladenović

Iz Grada i Pula parkinga ne žele odgovarati na pitanja o najavljenoj garažnoj kući, niti o rotacijskom parkiralištu, pa smo o detaljima razgovarali s voditeljem prodaje zagrebačke tvrtke Markoja, koja proizvodi takvu vrstu parkirališta, a čija je ponuda prihvaćena na javnoj nabavi raspisanoj još prošle godine

Istra24 je prije dva dana pisala da je direktor pulskog gradskog poduzeća Pula parking Branislav Bojanić lani najavio da će gradnja (prve) garažne kuće početi sredinom ove godine na Marsovom polju, ali da na toj lokaciji nema nikakvih naznaka o bilo kakvom početku radova, već je gradonačelnik Filip Zoričić nekidan o potencijalnoj lokaciji razgovarao sa svojim prethodnikom na funkciji, danas istarskim županom Borisom Miletićem.

Napisali smo i da smo Grad o početku izgradnje i točnoj lokaciji upitali još u srpnju te da nam je mjesec dana kasnije odgovoreno da ćemo informacije dobiti kada oni to odluče.

Ne ide prema Planu

U planu rada Pula parkinga za tekuću godinu istaknuto je da će se parkirna kuća raditi, kao što je Bojanić i izvijestio, upravo na Marsovom polju kod zgrade Croatia osiguranja. U istom dokumentu navedeno je i da se na parkiralištu Karolina planira takozvana rotacijska garaža, iako o tome nitko, ni Bojanić, ni Zoričić, niti itko drugi iz Grada, dosad nije izvijestio javnost.

No, od voditelja prodaje zagrebačke tvrtke Markoja koja proizvodi takvu vrstu parkirališta, Dubravka Ponoša, saznajemo da se u Puli, doista, planira postavljanje rotacijskih parkinga, tri komada, ali ne na Karolini, nego na Marsovom polju gdje je, rekli smo, najavljena gradnja garažne kuće.

Ponudu firme Markoja je, naime, još lani u studenom, nakon raspisanog natječaja, Pula parking izabrao kao najpovoljniju (a i bila je jedini ponuđač) za nabavu rotacijskog parkirnog sustava, informatičkog sustava za podršku rezervacija i naplate parkiranja te montaže.

"Sve teče prema planu"

Procijenjena vrijednost nabave bila je 464.529 eura bez PDV-a. Firma Markoja je poslala ponudu na 578.837 eura s PDV-om, odnosno 463.070 eura bez PDV-a, dakle, na tako visok iznos, praktički u euro s procijenjenom vrijednosti.

U planu javne nabave Pula parkinga je pak navedeno da će firma samo za radove na izgradnji temelja tog rotacijskog parkinga izdvojiti 63 tisuće eura. Kao lokacije se navodi, kako je rekao i Ponoš, Marsovo polje.

Logika stvari tako nalaže da se na Marsovom polju možda više niti ne planira izgradnja garažne kuće, a da je izgledno da rotacijski parking neće biti na Karolini, kao što je navedeno u planu rada Pula parkinga.

Direktor Bojanić, međutim, odbija davati bilo kakvu informaciju o tome. Konstatirao je tek da „sve teče prema planu“, iako upravo u službenom „Planu“ piše drugačije. A "ne teče" ništa niti sukladno njegovim vlastitim izjavama.

Ukratko, ni direktor, ni Grad ne žele javnosti prezentirati hoće li se, na koncu, garažna kuća graditi, hoće li se graditi na Marsovom polju, i ako hoće, kada.

- Prema informacijama koje imamo, glavni projekt rotacijskih parkinga nije rađen za parking Karolinu, već za Marsovo polje. Ne znam rade li oni nešto na Karolini, ali za Marsovo polje je u izradi glavni projekt, kazao je Ponoš, pojasnivši da se radi u potpunosti o hrvatskom proizvodu.

A tek svi propali planovi...

- Od same konstrukcije, izrade, pameti, upravljačkog ormarića, informatičke podrške. Motor je talijanski, kao i neki dijelovi koji su Siemens, Meri i slično, ali sama konstrukcija je u potpunosti naše rješenje. U Puli se radi o modelu za rotacijski parking za deset vozila, što znači da se u jednom rotacijskom parkingu može parkirati deset automobila. Visina uređaja iznosi nekih 12,5 metara. Kada nam bude potvrđen glavni projekt, izvršit ćemo montažu i isporuku ta tri rotacijska parkinga, veli Ponoš.

Riječ je, potvrdio je, o ukupno 30 parkirališnih mjesta.

Podsjetimo da je Bojanić najavio da će se garažna kuća na Marsovom polju početi graditi sredinom ove godine, a dovršiti početkom iduće. Lani su pak Pula parkingu u planu rada bile dvije garažne kuće, jedna na parkiralištu Opće bolnice Pula i jedna na igralištu pulske Gimnazije.

S obzirom na to da je Zoričić, sudeći prema priopćenju Županije, o lokaciji parkirališne zgrade početkom tjedna razgovarao sa županom Borisom Miletićem, nije naodmet opet spomenuti da Miletić u svojih 15 godina na čelu Grada Pula nije uspio izgraditi niti jednu garažnu kuću, iako ih je obećavao čak četiri.


Nastavite čitati

Pula
 

Vijećnici komentirali raspašoj u Gradu Puli: "Ovakva politička nestabilnost se ne pamti u povijesti grada"

Počelo je s Lenom Radunić lani u srpnju, a kulminiralo jučer s Anjom Ademi. Otkad je nezavisni Filip Zoričić došao na čelo Grada Pule sveukupno je smijenjeno (rotiralo se, dalo ostavke) devet pročelnika/ca. Nakon informacije o ostavci desne ruke gradonačelnika, Istra24 je razgovarala s pulskim vijećnicima i vijećnicama, među kojima je i vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića

Pula
 

Festival srpske kulture u Istri održat će se pod nazivom "Milunka Savić heroina Velikog rata"

"Društveni je trenutak takav da se sve više pažnje posvećuje ženama i njihovim pravima, a Milunka je jedan egzemplar. Naime, predstavljala se kao muško da bi otišla na front umjesto brata, podvezala  je zavoj preko grudi i prošla kalvarije rata i bila ranjavana. Ima, naime, više odlikovanja od Ivane Orleanske",  najavio je temu ovogodišnjeg festivala direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula

Pula
 

Pulski Možemo!:"Sječa na Valkanama je nezakonita"

"Zakon je jasan - bez dozvole odnosno doznake Hrvatskih šuma - sječa je zabranjena", poručuju Možemovci, a sumnja u zakonitost sječe potvrđena je u odgvoru Hrvatski šuma "pa se bageri i sva prateća teška mehanizacija moraju odmah zaustaviti"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.