Već par godina se na 'Starom Kaštijunu' brdu nastalom od tisuća tona otpada mogu vidjeti ovce i koze na ispaši.
Naravno, primjećuju to svi mještani Pule i okolice koji prolaze pokraj ŽCGO Kaštijun, jer teško je ne primijetiti veliko stado od stotinjak ovaca, kako bezbrižno pasu u ograđenom prostoru. Shodno tome i na društvenim mrežama razvila se rasprava o tome, je li mlijeko i meso od takve stoke zdravo za ljudsku prehranu.

Mnoštvo ovaca na Kaštijunu
U našem današnjem obilasku područja, vidjeli smo stado ovaca koje se protezalo preko cijelog umjetnog brda nastalog na otpadu, a koje je zasuto zemljom, i na kojemu sada raste trava, te su vidljiva i posađena stabla.

Na brdu je posađeno na desetke stabala
Kakvo je stanje s mlijekom i mesom od stoke koja pase na brdu starog Kaštijuna, pitali smo biologa Nevena Ivešu koji je od nedavno predsjednik Nadzornog odbora ŽCGO Kaštijun.
Iveša odmah napominje da se procjedne vode s odlagališta i manipulativnih površina, te kvaliteta zraka redovito kontroliraju u vanjskim ovlaštenim laboratorijima.
"Ti podaci se redovito generiraju na web stranicama Kaštijuna i svakome su dostupni. Kada bi se dogodilo nešto negativno, proces bi odmah morao biti zaustavljen, dok se ne utvrdi u čemu je problem.
Ako se uzme u obzir da se sve to prati i da postrojenje radi po ISO standardu, smatram da nema bojazni za ljude od konzumacije mlijeka i mesa s tog područja, jer podaci ukazuju da se u okoliš ne ispušta ništa što može imati utjecaj na ljudsko zdravlje", poručio je Iveša.

Neven Iveša
Jedino pitanje na koje nismo dobili odgovor, je: čije su ovce koje pasu na Kaštijunu?
U komentarima na društvenim mrežama spominju OPG Peršić, a na naš upit iz ovog poljoprivrednog gospodarstva odgovaraju, da njihove ovce pasu u blizini Kaštijuna, ali ne i unutar. Ipak, navode da postoji mogućnost da ih je pastir odveo i na taj dio, što im nije praksa, poručuju.