Komunal

Nema više džabe

ZASAD UPOZORENJA OD 30 EURA Nije dopušteno parkiranje na nogostupima na dijelu Rimske Centurijacije od Rakovčeve do Ulice Croazia

Parkiranje na nogostupu podložno je sankcijama, a upozorenja služe kako se vozila na navedenoj lokaciji na nogostupu ubuduće ne bi parkirala te kako bi u budućnosti bilo što manje sankcija. Ukoliko se taj trend nastavi, svakako će vozilo koje eventualno bude i dalje parkirano na nogostupu kroz nekoliko dana biti sankcionirano, odgovaraju iz Grada Pule


 
3 min
Danijela Bašić-Palković

Parkiranje na nogostupu podložno je sankcijama, a upozorenja služe kako se vozila na navedenoj lokaciji na nogostupu ubuduće ne bi parkirala te kako bi u budućnosti bilo što manje sankcija. Ukoliko se taj trend nastavi, svakako će vozilo koje eventualno bude i dalje parkirano na nogostupu kroz nekoliko dana biti sankcionirano, odgovaraju iz Grada Pule

Stanare ulice Rimske centurijacije ovih je dana dočekalo upozorenje na iznos od 30 eura koliko iznosi kazna nastave li i dalje parkirati na nogostupima. Iako se u toj ulici godinama parkira s lijeve i desne strane nogostupa, Grad Pula to više neće tolerirati. Zasad nije riječ o kaznama već redari obilaze ulice i na mjestima na kojima su nepropisno parkirani automobili stavljaju upozorenja.

Iako se u neposrednoj blizini nalazi i parking pod naplatom, i oni stanari koji plaćaju godišnje karte nerijetko ne mogu naći slobodno parkirno mjesto pa se parkiranje u tom dijelu grada  već dugi niz godina svodi na parkiranje s obje strane nogostupa. Osim stanara, na toj lokaciji nerijetko parkiraju i svi oni koji rade u centru i koji žele izbjeći naplatu parkinga.

Zbog svega toga je potpuno spriječen prolaz pješacima, osobama s invaliditetom i dječjim kolicima. S druge strane, stanari koji žive u tom dijelu grada i nemaju neku alternativnu jer zbog sve većeg broja automobila ali i apartmana u koje dolaze gosti vlastitim vozila, parking mjesta jednostavno nema dovoljno. Tijekom cijele godine, osobito u ljetnim mjesecima na tom dijelu ulice traje prava borba za praking pa stanari primjenjuju razne metode "rezerviranja" parking mjesta. "U igri" su različiti rekviziti. Stolice, stare kante od boje, kanisteri, daske - sve to postaje inventar na javnoj površini kako bi se rezervirao parking.

Dolaskom turista, borba postaje sve žešća, a međusudjedski odnosi gori. Oni, koji još k tome iznajmljuju stanove turistima, svojim gostima moraju osigurati komfor i naravno - parking.

S obzirom na nedostatni broj parking mjesta ali i činjenicu da se više očito neće tolerirati parkirati na nogostupima, pitali smo Grad Pulu koju alternativu su predvidjeli za stanare.

U Gradu se pozivaju na članak 82. stavak 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je zabranjeno parkirati vozilo na nogostupu.

Stoga nije dopušteno parkiranje na dijelu Ulice Rimske Centurijacije od Rakovčeve do Ulice Croazia, odgovaraju u Gradu Puli, dodajući kako uvođenje, odnosno iscrtavanje parkirnih mjesta na navedenoj lokaciji u ovom trenutku nije moguće, s obzirom da prostorne mogućnosti samog kolnika to ne dozvoljavaju.

- Što se tiče nedostatnog broja mjesta, posljednjih nekoliko godina osigurana su dodatna parkirna mjesta na način da se preregulacijom prometa i uvođenjem jednosmjernih ulica u preostalom profilu kolnika označila parkirna mjesta. Na taj su način primjerice osigurana dodatna parkirna na području mjesnog odbora Arena, u dijelu Tesline ulice i dijelu Faverijske ulice, kažu u Gradu Puli.

Što se tiče upozorenja na iznos od 30 eura koja su ovih dana dobili gotovo svi automobili parkirani na nogostupima, u Gradu kažu da je gradsko redarstvo na navedenoj lokaciji postupilo sukladno ovlastima iz svoje nadležnosti.

- Prema članku 82. stavka 1. točka 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na nogostupu i pješačkoj zoni. Parkiranje na nogostupu podložno je sankcijama, a upozorenja služe kako se vozila na navedenoj lokaciji na nogostupu ubuduće ne bi parkirala te kako bi u budućnosti bilo što manje sankcija. Ukoliko se taj trend nastavi, svakako će vozila koja eventualno budu i dalje parkirana na nogostupu kroz nekoliko dana biti sankcionirana, odgovaraju iz Grada Pule.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.