Komunal

BURA VITLA PO GRADILIŠTU

Zemljani radovi na sanaciji zatvorenog odlagališta otpada Kaštijun

Nakon završetka projekta, odnosno nakon ishođenja uporabne dozvole te u sljedećih 30 godina provodit će se monitoring stanja okoliša kontrolom meteoroloških parametara na odlagalištu, kontrolom emisije tvari u zrak iz odlagališta, kontrolom oborinskih voda i kontrolom slijeganja razine tijela odlagališta


 
2 min
Istra24
Ilustracija

Nakon završetka projekta, odnosno nakon ishođenja uporabne dozvole te u sljedećih 30 godina provodit će se monitoring stanja okoliša kontrolom meteoroloških parametara na odlagalištu, kontrolom emisije tvari u zrak iz odlagališta, kontrolom oborinskih voda i kontrolom slijeganja razine tijela odlagališta

U sklopu radova na sanaciji zatvorenog odlagališta otpada Kaštijun ovih dana intenzivno se izvode zemljani radovi. Bura koja je puhala proteklih dana i suhi vremenski uvjeti, tijekom kojih se održavaju radovi, neminovno uzrokuju dizanje prašine što za posljedicu može imati i povećanu količinu lebdećih čestica u zraku. U slučajevima da se na mjerenjima navedenog parametra očituju odstupanja, nema razloga za zabrinutost, a tehnologija izvođenja radova će se svakako maksimalno prilagoditi kako bi se navedene situacije izbjegle.

Provođenjem projekta Sanacije odlagališta Kaštijun u Puli, sanira se odlagalište sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama. Sanacijom će se osim unapređenja okoliša na širem području lokacije zahvata osigurati i društveno ekonomske koristi te postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene. Provedba projekta u skladu je s ispunjenjem međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te pridonosi održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa, unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša.

Nakon završetka radova sanacije površina odloženog otpada preko koje će se ugraditi prekrivni brtveni sustav iznosit će oko 5,5 hektara. Također, nakon završetka projekta, odnosno nakon ishođenja uporabne dozvole te u sljedećih 30 godina provodit će se monitoring stanja okoliša kontrolom meteoroloških parametara na odlagalištu, kontrolom emisije tvari u zrak iz odlagališta, kontrolom oborinskih voda i kontrolom slijeganja razine tijela odlagališta.

Projekt će izravno doprinijeti unapređenju sustava gospodarenja otpadom kroz smanjenje emisija stakleničkih plinova te kroz sprečavanje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš, smanjenju rizika od otpada i poboljšanju učinkovitog upravljanja resursima.

EU projekt „Sanacija odlagališta Kaštijun u Puli“  provodi se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europske unije iz Kohezijskog fonda. Projekt je odobren za sufinanciranje u okviru Poziva za dostavu projektnih prijedloga „Sanacija i zatvorenih odlagališta neopasnog otpada“ Ministarstva zaštite okoliša i energetike, financiranog iz Kohezijskog fonda. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 28 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva 85 posto ili 23,8 milijuna kuna te 10 posto, odnosno 2,8 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sve ovo doznajemo iz priopćenja pristiglog iz Grada Pule.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.