Niski oblaci i magla, sunčana razdoblja samo u gorju i na Jadranu
Vjetar većinom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura, u drugom dijelu dana i jugo, uglavnom na otvorenom moru
Istarska supa, sa svojim prepoznatljivim mirisima i okusima Istre – terana, toploga kruha s ognjišta, maslinovog ulja i začina – simbol je istarske gastronomije i s pravom nosi epitet "hrane za dušu i tijelo" te je nezaobilazna delicija koja savršeno grije i uveseljava u hladnim zimskim danima
Istarska supa, sa svojim prepoznatljivim mirisima i okusima Istre – terana, toploga kruha s ognjišta, maslinovog ulja i začina – simbol je istarske gastronomije i s pravom nosi epitet "hrane za dušu i tijelo" te je nezaobilazna delicija koja savršeno grije i uveseljava u hladnim zimskim danima
Jučerašnje subotnje popodne na Adventu Poreč donijelo je prepoznatljive mirise i okuse Istre – terana, toploga kruha s ognjišta, maslinovog ulja i začina – uz premijerno izdanje Natjecanja u pripremi istarske supe.
Ovaj gastronomski događaj, kojem je cilj promocija i očuvanje tradicionalnih istarskih recepata, privukao je brojne posjetitelje i šest natjecateljskih ekipa - Poreč 1 i Poreč 2, Konoba Toma, Čuvari istrijanskih užanci, Štriga i Tri bukalete, koje su, nakon kratkog uvodnog brifinga, prionule na pripremu supe prema vlastitim receptima.
Posjetitelji su u tom periodu imali priliku uzeti svoju bukaletu i besplatno degustirati sve supe te glasati za onu koja im se najviše svidjela. Svaki posjetitelj dobio je i malu bukaletu kao suvenir Adventa Poreč.
Pobjednici natjecanja, ekipa Čuvari istrijanskih užanci, opravdali su ime osvojivši prvo mjesto i nagradu – cijeli pršut. Drugo mjesto pripalo je ekipi Poreč 1, kao i kolut sira, dok su se na trećem mjestu našle Tri bukalete, koje su za nagradu osvojile „Supa box“ – set za pripremu istarske supe.
„Ovo natjecanje je novitet na našem Adventu, a po interesu ekipa i posjetitelja, mislim da se ljudima sviđa nova ponuda. Htjeli smo malo oživjeti sjećanje na to staro tradicionalno jelo koje je našim starima, modernim rječnikom rečeno, bilo svojevrsna energetska pločica nakon teškog rada u kampanji.“, rekao je gradonačelnik Peršurić, koji je sa svojim zamjenicima također sudjelovao u natjecanju.
Istarska supa, simbol istarske gastronomije, s pravom nosi epitet "hrane za dušu i tijelo" te je nezaobilazna delicija koja savršeno grije i uveseljava u hladnim zimskim danima. Advent Poreč još jednom je pokazao da tradicija i zajedništvo idu ruku pod ruku, čineći ovo događanje posebnim iskustvom za sve, a s obzirom na interes, na idućem izdanju vidimo se u još većem broju!
Vjetar većinom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura, u drugom dijelu dana i jugo, uglavnom na otvorenom moru
Borka Petrović piše o malim ljudima s velikim problemima, propitujući pozicije moći. Ove godine posebno se posvetila problemima roditelja djece s poteškoćama. Piše o osjetljivim i često marginaliziranim skupinama, od romske manjine, preko osoba u tranziciji, onih u beskućništvu i na rubu siromaštva pa sve do onih koji se hrabro nose s nekim zdravstvenim problemom i tako postaju inspiracija drugima, poput žena koje su preživjele moždani udar ili osoba s autizmom, piše u obrazloženju nagrade
Tolkien je imao već 62 godine kada je objavljen prvi dio trilogije Gospodar prstenova. Prije toga, ovaj je autor bio priznat kao profesor i filolog, što je uvelike utjecalo na njegova djela. Unikatnost i kompleksnost njegovog fantastičnog svijeta nalazi se upravo u autentičnim jezicima koje je stvorio, njih nekoliko, s vlastitom gramatikom i fonetikom, kao i mjestima i imenima likova koja nisu nimalo nasumična, već, sasvim suprotno, imaju etimologiju i značenje
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.