Što vinari očekuju nakon sušne sezone provjerili smo na vinogradima pulskih vinara koji su upravo danas započeli s berbom grožđa.
U vinogradu vinarije Medea kod naselja Ševe u Medulinu bere se grožđe sorti chardonnay i malvazija koje će biti baza za pjenušavo vino.
- Ovo su za nas vinare najljepši radni dani u godini jer konačno krećemo spremati svoj cjelogodišnji trud u vinogradu u bačve. Ondje kreće kontrolirana vinifikacija od strane naše struke i svi smo sretni što i ova vinogradarska godina obećava sjajne rezultate, kaže inženjer agronomije Josip Marketanović iz vinarije Medea i napominje da je ove godine berba počela deset dana ranije nego inače.
Foto Istra 24
Grožđe je zdravo, a količine zadovoljavajuće, iako je ova godina ekstremno suha. Baš zbog te suše bit će izazovno uloviti idealne kiseline, kaže, ali zbog pravovremenog navodnjavanja uspjeli su održati odličnu zdravu vegetaciju, a samim time i potrebnu svježinu grozdova što je naročito bitno kod pjenušavih vina.
Foto Istra 24
- Vrijeme za berbu je odlično, dani su topli, a napokon su noći hladnije što nam odgovara kako bi grožđe postiglo tehnološku zrelost. Krećemo brati grožđe za pjenušavo vino, a krajem rujna berbu ćemo završiti sa sortom Cabernet Sauvignon. Berba će trajati 10-15 radnih dana kroz kraj kolovoza i cijeli rujan, rekao Marketanović.
Foto Istra 24
Trenutno se bere oko 25-30 tona na dan koliko je potrebno za pjenušava vina. U redovnoj berbi odrađivati će se četiri do pet hektara dnevno, odnosno između 45 - 50 tona grožđa.
Najsuvremenijim kombajnom upravlja dvadesetogodišnji Marko Cetina
- Izuzetno smo ponosni na naše mlade dečke iz kolektiva jer su oni zalog za budućnost, a uz ostale iskusnije djelatnike oni su uostalom i najzaslužniji za sjajan posao kroz cijelu vinogradarsku godinu i rezultate koje očekujemo, zaključio je Josip Marketanović