Krasna Zemlja

POSJETILI SMO VINOGRAD U MEDULINU

(FOTO) POČELA BERBA GROŽĐA U ISTRI 'Bere se 25 do 30 tona na dan'

- Ovo su za nas vinare najljepši radni dani u godini jer konačno krećemo spremati svoj cjelogodišnji trud u vinogradu u bačve. Ondje kreće kontrolirana vinifikacija od strane naše struke i svi smo sretni što i ova vinogradarska godina obećava sjajne rezultate, kaže inženjer agronomije Josip Marketanović


 
2 min
Istra24
Foto Istra 24

- Ovo su za nas vinare najljepši radni dani u godini jer konačno krećemo spremati svoj cjelogodišnji trud u vinogradu u bačve. Ondje kreće kontrolirana vinifikacija od strane naše struke i svi smo sretni što i ova vinogradarska godina obećava sjajne rezultate, kaže inženjer agronomije Josip Marketanović

Što vinari očekuju nakon sušne sezone provjerili smo na vinogradima pulskih vinara koji su upravo danas započeli s berbom grožđa.

U vinogradu vinarije Medea kod naselja Ševe u Medulinu bere se grožđe sorti chardonnay i malvazija koje će biti baza za pjenušavo vino.

- Ovo su za nas vinare najljepši radni dani u godini jer konačno krećemo spremati svoj cjelogodišnji trud u vinogradu u bačve. Ondje kreće kontrolirana vinifikacija od strane naše struke i svi smo sretni što i ova vinogradarska godina obećava sjajne rezultate, kaže inženjer agronomije Josip Marketanović iz vinarije Medea i napominje da je ove godine berba počela deset dana ranije nego inače.

Foto Istra 24

Grožđe je zdravo, a količine zadovoljavajuće, iako je ova godina ekstremno suha. Baš zbog te suše bit će izazovno uloviti idealne kiseline, kaže, ali zbog pravovremenog navodnjavanja uspjeli su održati odličnu zdravu vegetaciju, a samim time i potrebnu svježinu grozdova što je naročito bitno kod pjenušavih vina.

Foto Istra 24

- Vrijeme za berbu je odlično, dani su topli, a napokon su noći hladnije što nam odgovara kako bi grožđe postiglo tehnološku zrelost. Krećemo brati grožđe za pjenušavo vino, a krajem rujna berbu ćemo završiti sa sortom Cabernet Sauvignon. Berba će trajati 10-15 radnih dana kroz kraj kolovoza i cijeli rujan, rekao Marketanović.

Foto Istra 24

Trenutno se bere oko 25-30 tona na dan koliko je potrebno za pjenušava vina. U redovnoj berbi odrađivati će se četiri do pet hektara dnevno, odnosno između 45 - 50 tona grožđa.

Najsuvremenijim kombajnom upravlja dvadesetogodišnji Marko Cetina

- Izuzetno smo ponosni na naše mlade dečke iz kolektiva jer su oni zalog za budućnost, a uz ostale iskusnije djelatnike oni su uostalom i najzaslužniji za sjajan posao kroz cijelu vinogradarsku godinu i rezultate koje očekujemo, zaključio je Josip Marketanović


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.