Krasna Zemlja

ORONULI KOMPLEKS U SJENI STARE SLAVE

(FOTO) Policijsko odmaralište u Valbandonu stigle su godine. Nekadašnji ljepotan i pojam socijalnog turizma umoran je i star

Odmaralište pod nazivom "Jure Kalc", podignuto 1957. godine, klasični je primjer takozvanog socijalnog turizma bivše države. Noćenja u odmaralištima na području Fažane, krajem '80.-ih su činila su skoro 90 posto ukupnih turističkih noćenja ovog mjesta. Ali, promijenilo se mnogo toga. Tobogana odavno nema, ugostiteljski i trgovački objekt imaju nestalnu sudbinu i sve lošiju fasadu, a 'pomoć' u rashlađivanju donosi tek privatni 'beach-bar', s cijenama daleko od nekadašnjih jeftinih oranžada i kave u šalicama 'na plavu crtu'


 
4 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Odmaralište pod nazivom "Jure Kalc", podignuto 1957. godine, klasični je primjer takozvanog socijalnog turizma bivše države. Noćenja u odmaralištima na području Fažane, krajem '80.-ih su činila su skoro 90 posto ukupnih turističkih noćenja ovog mjesta. Ali, promijenilo se mnogo toga. Tobogana odavno nema, ugostiteljski i trgovački objekt imaju nestalnu sudbinu i sve lošiju fasadu, a 'pomoć' u rashlađivanju donosi tek privatni 'beach-bar', s cijenama daleko od nekadašnjih jeftinih oranžada i kave u šalicama 'na plavu crtu'

Sjećate li se velikog tobogana na plaži u Valbandonu? Stolnog tenisa (ping-ponga) u šumi i točenog sladoleda? Malo je djece s Puljštine 80-ih zaobišao ovaj luksuz. Sigurna plaža, plićak, hlad i pristupačan ulaz u more, za mnoge su roditelje bili razlog da upravo Valbandon biraju za omiljenu obiteljsku plažu.

Ali, nebrojeni su i oni iz ostatka bivše Jugoslavije kojima je ime ovog mjesta značilo jednako što i riječi "ljeto" i "more".

U pozadini dugačke plaže, u zelenoj zoni zaštićenoj borovom šumom, naime, djelovalo je policijsko odmaralište; jedan od najboljih primjera takozvanog socijalnog turizma i smještaja namijenjenog radnicima i njihovoj djeci. Valbandonsko odmaralište, podignuto 1957. godine pod nazivom "Jure Kalc", djelovalo kao mjesto za odmor hrvatskog Sekretarijata za unutrašnje poslove i, u manjem dijelu, suosnivača iz drugih jugoslavenskih republika. Zimi je, pak, ovaj bogati kompleks, prepun objekata za smještaj i sportske infrastrukture, bio mjesto policijske obuke.

Restoran u lučici

Zgrade koje su se u sklopu novoizgrađenog kompleksa nalazile ovdje još od početka prošlog stoljeća, proširene su, pa je na ulazu u zonu kampa s fažanske stane uskoro niknuo restoran, a kasnije su nedaleko od njega izgrađeni hotel i zatvoreni bazen. Vanjskih je, pak, sportskih objekata bilo napretek; boćalište, rukometno, košarkaško, nogometno i odbojkaško igralište, stolovi za stolni tenis i kuglana. Uz samu obalu iznajmljivali su se čamci i sandoline.

Valbandon je tako postao najveće odmaralište na širem fažanskom području i 1980.-ih se godina nazivao 'rajem za domaće goste', a njegova se popularnost možda ponajbolje može izraziti kroz podatke o ukupnoj zastupljenosti ove vrste odmora u drugoj polovici prošlog stoljeća. Naime, kada se u obzir uzmu sva odmarališta u Fažani (omladinsko, vojno, policijsko i odmaralište vojnih invalida), njihova najbolja sezona bilo je ljeto 1988. godine, kada su u njima evidentirana 247.312 noćenja, odnosno više od 88 posto ukupnih godišnjih turističkih noćenja na području Fažane. 

Povoljna cijena smještaja, pristupačni restorani i šarenilo ponude unutar samog odmarališta s pogledom na Brijune, bili su adut za maksimalnu popunjenost ovog odmarališta u desetljeću njegove najveće popularnosti.

Ono što je specifično upravo za ovaj kompleks, jest da je i nakon osamostaljenja Hrvatske, kao prava iznimka, zadržao svoju funkciju i do danas opstao kao MUP-ovo odmaralište.

Stigle ga godine

Ipak, promijenilo se mnogo toga. Tobogana odavno nema, ugostiteljski i trgovački objekt imaju nestalnu sudbinu i sve lošiju fasadu, a 'pomoć' u rashlađivanju donosi tek privatni 'beach-bar', s cijenama daleko od nekadašnjih jeftinih oranžada i kava u šalicama 'na plavu crtu'.

Restoran, koji se danas mahom koristi za svečanosti i predavanja u organizaciji MUP-a, s vremenom dobiva sve bolji pogled na lučicu Valbandon koja raste i uljepšava se iz desetljeća u desetljeće, ali on sam se ne  mijenja. Bazen stari, vanjska igrališta pamte znatno bolje dane, a hotel i bungalovi u kampu pretvaraju se u vremensku kapsulu iz prošlosti.

Dodajući ovome i poneki u potpunosti onesposobljeni zatvoreni objekt, može se reći da odmaralište djeluje - umorno. I dotrajalo. Neprivlačno! U bungalovima, doduše, ima gostiju, pa čak i onih s automobilima stranih tablica parkiranim u dvorištu, otvoreni su i hotel i restoran, ali slika nije ni približno šarena kao na starim razglednicama kada je Valbandon bio adut cijelog fažanskog kraja.

Ministarstvu unutarnjih poslova uputili smo upit o eventualnim planovima za djelomičnu ili cjelokupnu obnovu, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili pa ćemo ih prenijeti naknadno. Do tada, neka priču današnjeg Valbandona pričaju - slike.

Korišteni podaci iz literature:

Igor Duda, „Socijalni turizam i socijalizam: slučaj Fažana“, Zbornik javnih predavanja, 3, Državni arhiv u Pazinu, Pazin, 2015.

Sara Žerić, "Društvena povijest modernizacije u socijalizmu: Fažana i Biograd na Moru 1970-ih i 1980-ih godina", diplomski rad, 2020., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

„Mali raj za domaćeg gosta“, Glas Istre, 16.09.1987.


Stare fotografije: Facebook stranica "Pula iz vremena Jugoslavije" (Marino Stornoga)

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.