Krasna Zemlja

KAMIONCIN POSTAO NEIZOSTAVNI DIO FEŠTI

GUŠT JE U PAZINU Mala obiteljska firma proizvodi domaći sladoled zbog kojeg ljudi dolaze čak iz Rijeke

"Šef mi je dao otkaz, ali mi je odmah naglasio da će mi srediti kamioncin. Napravili smo kratku analizu i ustanovili da takve ponude nema u Istri * Supruga i ja smo odmah odlučili da ćemo raditi vrhunski domaći sladoled, samo kvaliteta je dolazila u obzir, domaće mlijeko, voće..., i baš ti domaći ljudi su razlog zašto smo ovdje i što smo to što jesmo", veli Andrej Kadić


 
5 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

"Šef mi je dao otkaz, ali mi je odmah naglasio da će mi srediti kamioncin. Napravili smo kratku analizu i ustanovili da takve ponude nema u Istri * Supruga i ja smo odmah odlučili da ćemo raditi vrhunski domaći sladoled, samo kvaliteta je dolazila u obzir, domaće mlijeko, voće..., i baš ti domaći ljudi su razlog zašto smo ovdje i što smo to što jesmo", veli Andrej Kadić

Otišli smo provjeriti glasine o najhvaljenijem sladoledu u Istri, je li stvarno istina da postoji sladoled na koji se ljudi navuku tako jako, da se uvijek iznova vraćaju u malu slastičarnicu u srcu Pazina.

Dolazimo u centar Pazina, već nakon kraće šetnje vidimo da se na malom poslovnom prostoru nalazi natpis veganski sladoled, a ispred njega manji red kupaca. Ljubazni prodavač iz slastičarnice Ema, Andrej Kadić nam odmah daje do znanja da ovdje ima veganskih ali i svih ostalih vrsta sladoleda, a i palačinki.

Sve je počelo s malim kamioncinom

O da, sladoled je najomiljenija ljetna poslastica. Hladno i slatko godi kako djeci i mladima, tako i onima nešto starijima.

Andrej nam kaže da je slastičarnica Ema samo nadogradnja priče koja je počela s malim kamioncinom koji je od fešte do fešte, od događaja do događaja išao i još uvijek ide širom Istre gdje nudi svoj domaći sladoled.

Čujemo da se iza prodajnog prostora nešto događa, Andrej kaže da je proizvodnja u tijeku, kuha se tu razno voće, kruške, jabuke, trešnje... i tako od čistog voća nastaje poslastica kojoj nadaleko nema ravne.

Stalno dolaze novi sladoledoljupci

Sladoledom se bavi preko deset godina

"Sladoledom sam se počeo baviti prije više od deset godina s jednim prijateljem koji je imao male kamioncine na tri kotača za prijevoz sladoleda, a radili smo po Trstu i Sloveniji, te se razvila ljubav prema ovoj poslastici", veli nam Andrej, te nadodaje kako je iz Slovenije sa suprugom došao baš u Pazin otvoriti svoju vlastitu firmu za proizvodnju i prodaju sladoleda.

- Nona od moje supruge je iz Tinjana, te smo zbog njene bolesti često dolazili kod nje, pala je odluka da se preselimo kako bi joj olakšali funkcioniranje, mislili smo barem na kratko vrijeme, ali eto, odužilo se i već pet godina smo u Tinjanu", kaže Andrej.

Šef mu je dao otkaz i tako napravio uslugu

Bilo mu je naporno godinama svaki dan voziti od Tinjana do Trsta i Kopra na posao, tamo cijeli dan voziti kamioncin sa sladoledom i onda natrag doma, što je uočio njegov šef i dobar prijatelj Igor, koji mu je kazao šokantnu stvar.

"On je meni dao otkaz, ali mi je odmah naglasio da je to za moje dobro i da će mi srediti kamioncin. Napravili smo kratku analizu i ustanovili da takve ponude nema u Istri. Supruga si je dala truda i našla prostor za proizvodnju sladoleda u Pazinu, krenula je proizvodnja, a ja sam ga počeo razvoziti po okolici na razna događanja, to je trajalo godinu dana. Tada smo odlučili otvoriti i prodaju u Pazinu, tako da naša priča sa sladoledima traje već treću godinu", veli nam Andrej.

Rad s dostavom sladoleda s kamioncinom je bio pun pogodak ističe Andrej, i naglašava da su ga ljudi tako dobro prihvatili i još pogurali da otvori prodaju i u Pazinu.

Kamioncin u akciji - Foto arhiva: Andrej Kadić

Po sladoled se ciljano dolazi izdaleka

Andrej o svojim kupcima govori u superlativima, te mu je jako drago da je 95 posto njegovih kupaca domaćih i svega pet posto turista koji navrate do slastičarnice. Slična je situacija i na raznim događanjima na koja Andrej odlazi sa svojim kamioncinom, gdje sladoled biva doslovno razgrabljen.

- Supruga i ja smo odmah odlučili da ćemo raditi vrhunski domaći sladoled, samo kvaliteta je dolazila u obzir, domaće mlijeko, voće..., i baš ti domaći ljudi su razlog zašto smo ovdje i što smo to što jesmo, poručuje Andrej.

Za vrijeme našeg kratkog boravka u slastičarnici Ema, imali smo priliku vidjeti da ljudi dolaze ciljano čak iz Rijeke i okolnih mjesta, jer okusiti sladoled iz Pazina je postao jedan pravi mali događaj zbog kojeg se isplati otići na put.

Bogatstvo ponude je veliko, od veganskog šumskog voća, pa do mliječnih sladoleda raznih okusa, jogurt-amarena, tiramisu, kiwi, jagoda, čokolada, vanilija, kruška, jabuka, trešnja... i još puno vrsta koje u svom slatkom laboratoriju stvaraju Andrej i njegova supruga.

Kuglice su velike kao teniska lopta

Kuglice kako ih naziva Andrej dok ih slaže na kornete svojim stalnim mušterijama se teško mogu zvati tako, to prije nalikuje teniskim loptama, s time da na svaku, Andrej doda još pola. I nas je ponudio da izaberemo što želimo kušati, izbor je pao na čokoladu i šumsko voće. Okus je jedinstven, te uz naše skromno mišljenje kao dugogodišnjih ljubitelja sladoleda moramo naglasiti da bolji sladoled nismo nikada okusili, a moramo priznati, da nakon tako obilne količine nismo mogli niti večerati.

Veliki izbor raznih okusa

Od kupaca koji su dolazili, iznenadila nas je činjenica da se pretežno radi o odraslim i starijim ljudima, koji biraju okuse djetinjstva, a to su najčešće čokolada, vanilija i jagoda, djeca i mladi vole eksperimentirati pa izabiru razne okuse.

Njihovo mišljenje o sladoledu koji ovdje kupuju je izrazito pozitivno, te naglašavaju da su redoviti kupci, i da rijetko prođe dan bez da konzumiraju ovaj vrhunski domaći sladoled.

Događanja u Istri teško da prođu bez sladoleda Ema

Andrej kaže da se kod njega sladoled može naručiti uz prethodni dogovor putem emaila sladkakuglica@gmail.com, a kako to izgleda vidjeli smo kada su iz jednog poznatog istarskog restorana došli po dozu smrznutog sladoleda, ne skrivajući svoje zadovoljstvo slasticom koju serviraju svojim gostima.

Usluga iz kamioncina - Foto arhiva: Andrej Kadić

Za kraj pitamo Andreja kada opet kreće u akciju s kamioncinom, odmah najavljuje da je već ovog vikenda bukiran, a kako stvari stoje, tako će biti sve do kraja ljeta, pa i duže, jer organizatori raznih eventa više ne mogu zamisliti organizaciju u kojoj neće biti ponuđen i najbolji sladoled u Istri.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.