Krasna Zemlja

Iz malog mjesta Velenike

Još jedan veliki uspjeh porečkog Sempervivuma – na prestižnom londonskom natjecanju osvojili pet medalja za svoje rakije

"Najbolje smo ocijenjeni gin u Istri što me posebno veseli jer znam da se u našoj regiji proizvodi jako puno odličnih gineva", kazao nam je Marko Fabić, vlasnik Sempervivuma


 
2 min
Matea Čelebija

"Najbolje smo ocijenjeni gin u Istri što me posebno veseli jer znam da se u našoj regiji proizvodi jako puno odličnih gineva", kazao nam je Marko Fabić, vlasnik Sempervivuma

Marko Fabić, vlasnik obrta Sempervivum iz Velenika kraj Poreča, uz jedan od najboljih ginova u svijetu, odnedavno se može pohvaliti sa sedam srebrnih medalja s prestižnog londonskog natjecanja, koje je osvojio za svoje rakije.

Kako nam je kazao Marko, radi se o jednom od najprestižnijih natjecanja u svijetu, na kojima je poprililno teško osvojiti broncu.

Radi se, naime, o teraninu, smokvi, ginu, istriani i pelinkovcu.

- Najbolje smo ocijenjeni gin u Istri što me posebno veseli jer znam da se u našoj regiji proizvodi jako puno odličnih gineva, kazao nam je Marko.

Teranino Barrique osvojio je 87 bodova, rakija Smokva 85, gin Aldo 84, Istriana Barrique 84 boda te Pelinkovac 76.

Noseći ime i godište Markovog oca, 'Aldo 52' je ime najboljeg gina u Hrvatskoj, ali i brončanog u svijetu. Njegova izrada sastoji se od dvije destilacije, a prekida se na 80 posto alkohola. Kasnije se dodaju brojni začini koje koriste većina nas, s tim da borovica mora dominirati. Mi koristimo devet začina: korijandar, anis, citruse, likviriciju ili sladić, anđelikin korijen, domaće smilje iz Dalmacije.

- Iako su mnogi smatrali da bi naš gin, zbog utjecaja rakije u njemu, mogao poprimiti rakijast okus i miris, usudili smo se pokazati kako smo drugačiji i da možemo proizvesti karakteristični brend i specifične i drugačije gineve s naglaskom na bazni alkohol i začine koji su u većoj mjeri iz Istre. Time se postiže prepoznatljivost brenda povezanog s područjem na kojem se proizvodi, istaknuo je Marko Fabić.


FOTO: I24

Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Istra
 

U Bujama obnovljena kapelica Sv. Andrije

Na području Buja nalazi se ukupno 24 mjesta s kapelicama, što znači da preostaje još 20 kapelica za obnovu ili izgradnju. Cilj je povezati ih u šetnicu radi razvoja religijskog turizma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.