Krasna Zemlja

(NE)OBIČNA POJAVA

Mislili ste uživati u kupanju? Kod Pule najezda rebraša - stigli su ranije no ikada. Kod Rovinja cvjeta more, najjače u posljednjih 20 godina

Treba napomenuti da niti jedna pojava, mada nije ugodna za kupače, nije potencijalno opasna. Jedino ribari mogu očekivati poteškoće


 
3 min
Borka Petrović

Treba napomenuti da niti jedna pojava, mada nije ugodna za kupače, nije potencijalno opasna. Jedino ribari mogu očekivati poteškoće

Ovih je dana u moru na području Verudele uočena masovna pojava rebraša, poznatog kao morski orah (Mnemiopsis leidyi).

Za razliku od prijašnjih godina, njihova se prisutnost u tako velikom broju ove godine dogodila znatno ranije. Naime, odrasli primjerci ovog rebraša, kao i njegove ličinke (cidipidne larve), u sjevernom se Jadranu masovno pojavljuju uglavnom od kolovoza do studenog, a ova pojava se bilježi od 2016. godine, navode iz Aquariuma Pula.

Blaga zima

Od znanstvenika dr. sc. Paola Paliage iz Sveučilišta “Juraj Dobrila” u Puli i dr. sc. Tamare Đakovac iz CIM-a Rovinj saznali smo, navode, da su rebraši pojedinačno uočeni i tijekom zimskih mjeseci. Navode da je tome razlog izuzetno blaga zima (prosječna temperatura mora 14 - 15 stupnjeva) i toplo proljeće s temperaturom mora nekoliko stupnjeva iznad srednjaka tj. iznad prosjeka srednjih dnevnih temperatura iz duljeg razdoblja.

Unatoč oblinijim oborinama tijekom proljeća, znanstevnici su potvrdili da nije došlo do povećanja količine nutrijenata iz rijeke Po.

- Iz naših akvarijskih iskustava naučili smo da se razmnožavanje morskog oraha potiče povećanjem temperature za par stupnjeva, promjenom u salinitetu i dodavanjem svjetlosti žutog spektra (2700K – 3300K) tijekom minimalno 12 sati, vele.

Invazivna vrsta

Morski orah ubraja se u invazivne vrste.

Živi u velikom rasponu saliniteta od 4 do 38 promila i temperature od 3 do 30 stupnjeva, no najbrojniji su pri temperaturi od oko 20° C (trenutna temperatura mora u Puli je oko 22° C). Budući da se hrani zooplanktonom, jajašcima i ličinkama riba, ima izrazito negativan utjecaj na gospodarski važne vrste. S obzirom da ne spadaju u žarnjake nemaju žarne stanice i nisu opasne za čovjeka, zaključuju iz Aquariuma.

Video najezde rebraša možete pogledati OVDJE

Kod Rovinja je pak uočeno pojačano cvjetanje mora.

Kako vele iz Centra za istraživanje Instituta Ruđer Bošković mora svi koji su ovih dana boravili uz more mogli su primijetiti sluzave nakupine uz obalu.

Radi se o prirodnom fenomenu „cvjetanja mora“ koji nazivamo i mucillagini ili kako su ga Talijani davno nazvali „mare sporco“ prvi put opisanom prije više stotina godina.

Mare sporco

- Ovaj fenomen je u našim krajevima normalna pojava. Zadnji put smo ga zabilježili prije dvadesetak godina, od tada nikada nije bio ovako intenzivan. Ovom fenomenu pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po koji je Centar za istraživanje mora zabilježio mjerenjima na oceanografskim plutačama ispred Rovinja gdje je izmjeren rekordno niski salinitet.

Relativno visoke temperature mora već od travnja, dosta padalina što u more donosi i puno hranjivih soli omogućile su da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju i formira sluzave nakupine koje su sad isplivale na površinu.

Radi se o uobičajenim vrstama koje inače žive u Jadranskom moru primjerice Cerataulina pelagica, Pseudo-nitzschia spp., Thalassionema nitzschioides uz koje vidimo i neke predstavnike dinoflagelata iz rodova Protoperidinum, Prorocentrum i Gymnodinium.

Bitna informacija za javnost je da fenomen nije štetan za ljude i mogu se slobodno kupati. Ribari mogu očekivati smetnje na ribarskim alatima uzduž cijele obale Istre dok fenomen ne prođe, zaključuju iz rovinjskog centra.


FOTO: Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković

Nastavite čitati

Istra
 

PETROVA tradicionalna pučka fešta 29. lipnja u Marčani

Večernji glazbeni program kreće u 21 sat nastupom odličnog Alfa Time Banda, a na repertoaru su domaće i strane pop uspješnice. U 22.30 sata na pozornicu dolazi popularna Ivana Kovač s bendom. Zaplešite uz hitove "To se desi", "Lom", "Nisi prvi, a ni zadnji", "Ovisan", "Crno vino, crne oči", "Srećo i tugo", "Tvoja mala"... 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.