U Zgradi javne vage u Vodnjanu danas je održana najava 19. Dana mladog maslinovog ulja, manifestacije koja je tijekom skoro dva desetljeća postala jedan od najvećih simbola kvalitete istarske tradicije, a održat će se vikenda pred nama.
Najavu događanja na manifestaciji predstavili su gradonačelnik Vodnjana Igor Orlić, poznati istarski chef David Skoko i voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva Edmondo Šuran.
Orlić je odmah naglasio da je Vodnjan već odavno upisan na kartu vrhunskih maslinarskih odredišta, te poručio da su Dani mladog maslinovog ulja dokaz da mlado ulje nije samo prehrambeni proizvod, već i priča o zemlji, ljudima, i ljubavi prema stvaranju.
- Ove godine Vodnjan od 14. do 16. studenog ponovno biva domaćin tisućama posjetitelja, maslinara, kuhara, istraživača i zaljubljenika u istarsku gastronomiji. Tijekom tri dana, Vodnjan će živjeti u ritmu okusa, mirisa i znanja, i to sve kroz bogati program koji spaja tradiciju i suvremenost, znanost i umjetnost, te poljoprivredu i turizam, poručio je Orlić.

Igor Orlić
Orlić je nadodao da poseban dio programa ove godine čine stručna predavanja i interaktivne degustacije u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča te Vinistre.
Gradonačelnik je kao posebnost naglasio Festival okusa kada će kroz cijeli vikend poznati chefovi, poput Davida Skoke, Matije Bogdana, Saše Pribičevića, Gorana Kočiša, Svjetlana Celije i Anamarije Kolić udružiti snage s lokalnim proizvođačima i predstaviti jedinstvena jela s mladim maslinovim uljem kao glavnim sastojkom.
Edmondo Šuran kazao je da su Agencija za ruralni razvoj Istre i Grad Vodnjan zajedno kreirali program, za koji je naveo da je ove godine izuzetno zabavan i kreativan.
- U Vodnjan na Dane mladog maslinovog ulja dolazi 30 kuhara, što govori o važnosti ovog događaja, na kojemu se spremaju jela s domaćim namirnicama, a sve to u suradnji s vrhunskim ugostiteljima i kuharima. Na manifestaciji će kuhati i lovci, maslinari i proizvođači lokalnih proizvoda. Poanta cijele manifestacije je reklamiranje našeg lokalnog proizvoda - maslinovo ulje, kazao je Šuran, te naglasio da svi koji se žele okušati u kuhanju su dobrodošli.

Edmondo Šuran
David Skoko podsjetio je da prati manifestaciju od njenih početaka, pa do današnjeg rasta kada je postala centar uljarstva u cijeloj regiji.
- Sajam ulja u Vodnjanu je nama kuharima inspiracija i trenutak kada dolazimo kušati cijelu jednu selekciju maslinovih ulja koju kasnije možemo nuditi i u našim restoranima. Ja naše maslinovo ulje ne doživljavam samo kao ulje, već kao jedan specifičan začin, a s ovom manifestacijom se može posvjedočiti kako raste kultura maslinovog ulja, istaknuo je Skoko.

David Skoko
Iz Grada Vodnjana su poručili svim posjetiteljima koji dolaze s automobilima da vozila mogu parkirati na parkiralištu kod sajma u Rudarskoj ulici 30., odakle će mali gradski autobus posjetitelje neprekidno voziti do šatora u Istarskoj ulici.