Krasna Zemlja

ODLIČNI UVJETI ZA PLIVANJE

Na 213 od 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove istarsko more izvrsne kakvoće za kupanje

Na 3 mjerne točke (Raša, AC Tunarica - Lijeva strana uvale; Kršan, Plomin, Plominski zaljev - Dražine zapad i Marčana, Duga uvala, Punta kod sidra), odnosno u 1,4% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje


 
2 min
Istra24
foto: Maja Jokanović

Na 3 mjerne točke (Raša, AC Tunarica - Lijeva strana uvale; Kršan, Plomin, Plominski zaljev - Dražine zapad i Marčana, Duga uvala, Punta kod sidra), odnosno u 1,4% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je od 2. do 5. srpnja 2024. godine, proveo IV. ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 23 ºC do 26 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 21 ºC do 27 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 213 mjernih točaka odnosno u 98,2 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 1 mjernoj točki (Kršan, Plomin, Plominski zaljev - Dražine istok), odnosno u 0,5 % uzorka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 3 mjerne točke (Raša, AC Tunarica - Lijeva strana uvale; Kršan, Plomin, Plominski zaljev - Dražine zapad i Marčana, Duga uvala, Punta kod sidra), odnosno u 1,4% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobra kakvoća na kartografskom prikazu obilježava se zelenom bojom, a zadovoljavajuća kakvoća žutom bojom.


Nastavite čitati

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.