Pršutana Jadruhi iz Jadruhi s najvećim brojem osvojenih bodova, proizvela je najbolju ocijenjenu špaletu na prvom ocjenjivanju u sklopu gastro manifestacije “Vodnjanske špalete - Spalete dignanese” održanog danas na Stanciji Buršić u Vodnjanu. Nagradu je preuzeo Marko Šimonović.

Marko Šimonović
Zahvaljujući ovoj manifestaciji, porasla je proizvodnja i prodaja špalete, koja se ponovno nalazi na našim stolovima i koristi kao zasebna namirnica koja više ne završava, kao nekad, u mješavini za izradu kobasica. Sada je to ponajveća Uskrsna gastro delicija.
Na natjecanju se danas takmičilo devet OPG-ova: Opg Kožljan iz Kožljani, Compari iz Pule, Opg Franjul iz Svetog Petra, Pisinium d. o.o. iz Pazina, Jelenić d.o.o. Iz Svetog Petra, Opg Udovičić iz ŽminjaOpg Pršuti Milohanović iz Milohanovići, Premes d. o.o. iz Kringe Pršutana Jadruhi iz Jadruhi.
Ocjenjivanje je provodio stručni tim pod vodstvom Udruge senzornih analitičara u Istri- Udruge Gustus.
Objašnjavajući što je tajna dobre špalete Marko Šimonović je rekao "da su to kvalitetno meso i začini. Rekao je da špalate proizvode isključivo za sebe te da ih ne prodaju".