pulapromet - dugi
Krasna Zemlja

otkrili smo recept pobjedničkog smokvenjaka

Održana 16. Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji


 
3 min
Istra24
Patricija Vidulin Ferlin, Mihaela Rojnić, Alenka Pačić. Foto Alen Marović

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji

Jedinstvena gastronomska manifestacija Fešta smokve i smokvenjaka održana je po 16. put z Barbanu proteklog vikenda, javlja TZ Barbana.

Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji.

Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je obitelj Ferlin iz Vodnjana, odnosno Patricija Vidulin Ferlin i njezin suprug Loris Ferlin. Recept za za naj smokvenjak Patricija i Loris odlučili su podijeliti s nama.

Naime, smokvenjak je učinjen s puno ljubavi od  starinske istarske sorte bjelice, koja je pobrana u kolovozu, zatim sušena na suncu na rastegnutoj mreži, uz vrlo često okretanje. Nakon šest dana sušenja smokve su samljevene, a smjesi od mljevenih smokava dodane su, na dva kilograma smjese, dvije „grsti” mljevenih lješnjaka, te decilitar ruma i decilitar rakije komovice.

Od dobro izmiješane smjese zatim su oblikovani smokvenjaci koji su se sušili još desetak dana, također uz često okretanje. Osušeni smokvenjaci zatim su umotani u foliju i spremljeni na tamno mjesto te čuvani na temperaturi od 16 stupnjeva.

Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku Mihaele Rojnić iz Barbana, dok su treće mjesto osvojili Alenka i Zlatko Pačić iz sela Pačići kod Savičente.

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri.

Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih vrtićaraca i školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se naši posjetitelji divili.

Na svečanosti prigodom dodjele priznanja proizvođačima najbolje ocijenjenih smokvenjaka, barbanski načelnik Dalibor Paus ukazao je da i ova mala barbanska manifestacija doprinosi čuvanju tradicionalnih vrijednosti.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan je iz obilne i raznolike ponude sajma zaključio kako su smokve ove godine dobro rodile, kako vješti proizvođači iz godine u godinu nude sve veći izbor različitih proizvoda od smokava, te kako je Istarska županija spremna pomoći svim poljoprivrednicima koji se žele baviti uzgojem i preradom smokava.

Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 16. Fešti od smokve i smokvenjaka. Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban i sastav Giipuja koji su melodijama istre i primorja u jazz aranžmanu uveseljavali naše posjetitelje , bilo je i radionica za djecu, a u večernjem programu nastupio je fantastični mladi barbanski Napa Bend.


Nastavite čitati

Istra
 

U dvije godine ostavku dala dvojica ravnatelja IDZ-a, a sada i predsjednica UV: "Veliki pritisci, politički, medijski i djelatnika"

Ostavke čelnih ljudi, milijunski gubici, glasno nezadovoljstvo dijela djelatnika i nezakoniti natječaji obilježili su IDZ u posljednje dvije godine. Razgovarali smo s ravnateljem u ostavci, sad već ex predsjednicom Upravnog vijeća, a na upit nam je odgovorila i županijska pročelnica za zdravstvo, koja očito po ovom pitanju radije nosi ružičaste naočale. Ili su joj možda nadređeni zapovjedili da ih čvrsto natakne i ne skida do daljnjeg

Istra
 

Situacija u Istarskim domovima zdravlja skroz je nezdrava

Ravnatelj  Istarskih domova zdravlja Nikola Žgrablić iz osobnih je razloga je podnio ostavku. Prije vijesti o njegovoj ostavci, objavili smo priopćenje medicinskih sestara izvanbolničke hemodijalize Umag kojim su demantirale ranije Žgrabljićeve izjave, ističući da su netočne i obmanjujuće. Katičnom situacijom u IDZ-u bavit ćemo se i sutra, a saznat ćete i imena novih šefova odjela u pulskoj bolnici * Objavljujemo i popis komunalnim projekata za koje će u 2026. Grad Pula Pola izdvojiti 17.328.000 eura

Istra
 

U Medulinu Obiteljska radionica izrade slike od recikliranog papira

Pod vodstvom Ane Cvitić iz studija „Moj papir“, radionica je namijenjena parovima dijete – roditelj ili dijete – nona / nonić, koji će zajednički, u tehnici kolaža, od raznih vrsta ručno rađenog papira izrađivati svoja mala umjetnička djela * Sudjelovanje je besplatno, ali je zbog ograničenog broja polaznika, prijava obvezna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.