Krasna Zemlja

U ISTRI NI MILIMETAR KIŠE

Šterpin: Ožujak 2022. ćemo sigurno svrstati među najsušnije mjesece otkad postoje mjerenja!

"Ono što najviše zabrinjava - sušni je period započeo još tijekom ljeta 2021. godine. Otad bilježimo manjak kumulativne količine kiše u Istri. Tada smo imali ekstremno sušni lipanj nakon čega je cijelo klimatološko ljeto ocijenjeno kao sušno. Suša se nastavila i tijekom jeseni, a nakon što zima nije napunila zalihe vode, proljeće je započelo još sušnije", govori nam glavni urednik portala Neverin.hr, Alen Šterpin


 
3 min
Martina Pereša
Alen Šterpin, glavni urednik portala Neverin.hr, Foto: Marin Pavelić

"Ono što najviše zabrinjava - sušni je period započeo još tijekom ljeta 2021. godine. Otad bilježimo manjak kumulativne količine kiše u Istri. Tada smo imali ekstremno sušni lipanj nakon čega je cijelo klimatološko ljeto ocijenjeno kao sušno. Suša se nastavila i tijekom jeseni, a nakon što zima nije napunila zalihe vode, proljeće je započelo još sušnije", govori nam glavni urednik portala Neverin.hr, Alen Šterpin

S glavnim urednikom portala Neverin.hr, Alenom Šterpinom, razgovarali smo o specifičnostima ove klimatološke zime koja je upravo u tijeku, dugotrajnom sušnom periodu te, zasad, poprilično hladnom ožujku. Kazao je kako ne treba očekivati kišu sve do kraja mjeseca, no ni hladan travanj poput prošlogodišnjeg. Proljeće će, kao i ljeto, biti sušno i iznadprosječno toplo.

Za početak, kako biste opisali klimatološku zimu 2021./2022.?

Kad govorimo o klimatološkoj zimi podrazumijevamo period od tri mjeseca: prosinac, siječanj i veljaču. Sva su tri minula mjeseca temperaturno bila toplija od višegodišnjeg prosjeka, pri čemu je najizraženije odstupanje u temperaturi zabilježeno u veljači. Temperaturno odstupanje cijele zimske sezone na istarskom području bilo je većinom od +0,7 °C do +1,3 °C, a prema analizi koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod.

Oborina je u cijeloj Istri bilo vrlo malo, osobito tijekom siječnja kada je veći dio Istre, prema službenoj analizi, svrstan u kategoriju "vrlo sušno". Da zima u cjelini ne bude ocijenjena kao sušna, "zaslužan je" ponajviše prosinac koji je širem području Istre podario stotinjak milimetara kiše.

Uistinu već dugo nema kiše. Kakve će biti posljedice toga?

Točno. Sušne prilike nastavile su se i tijekom ožujka, čak i izraženije nego do sada. Meteorološke postaje u Istri nisu izmjerile nijedan milimetar kiše, a sudeći prema prognozama - neće ni u narednom periodu, a vrlo moguće ni do kraja mjeseca. U tom slučaju, ožujak ćemo sigurno svrstati među najsušnije mjesece otkad se bilježe mjerenja, a moguće i čak najsušnije ikad.

No, ono što još više zabrinjava jest to što je sušni period započeo još tijekom ljeta 2021. godine. Otad bilježimo manjak kumulativne količine kiše u Istri. Tada smo imali ekstremno sušni lipanj nakon čega je cijelo klimatološko ljeto ocijenjeno kao sušno. Suša se nastavila i tijekom jeseni, a nakon što zima nije napunila zalihe vode, proljeće je započelo još sušnije. 

 

Alen Šterpin, glavni urednik portala Neverin.hr, Foto: Marin Pavelić

Ipak, prva polovica ožujka bila je hladnija no obično.

Iako ožujak klimatološki pripada proljeću, nisu rijetki takvi prodori hladnog zraka, posebno u prvoj polovici mjeseca. Prvih 15 dana ožujka u Istri je temperatura bila ispod prosječnih vrijednosti. Minimalne temperature spustile su se i do -10 °C koliko je izmjereno u Ivolima pored Pazina. U samom je Pazinu bilo -9 °C. U Umagu se temperatura spustila na -6 °C, a u Puli na -3 °C. Neuobičajeno je da su spomenute minimalne temperature ujedno i niže nego one izmjerene tijekom cijele ove zime.

Kakvo će nam biti proljeće 2022.?

Sezonske prognoze za proljeće upućuju na to da se nastavlja temperaturno iznadprosječno toplo vrijeme s odstupanjem do oko 1°C iznad višegodišnjeg prosjeka. No, isto tako, očekuje se manjak kiše što sugerira da će proljeće donijeti nastavak sušnog vremena. 

 

Ilustracija: Pixabay

Je li izvjesno za očekivati ponovno hladan travanj kao što je to bio slučaj prošle godine?

Hladna i snježna epizoda u travnju poput one u 2021. godini prilično je velika anomalija i mala je vjerojatnost ponavljanja takve situacije ove godine. Srednjoročne prognoze potvrđuju još povremeno pritjecanje hladnijeg zraka sa sjeveroistoka, ali ne očekuju se ekstremne vrijednosti ni snijeg. No, pojava (slabijeg) mraza u unutrašnjosti Istre u travnju nije tako rijetka.

Ilustracija: Pixabay
Je li moguće čuti i kakvu dugoročnu prognozu za ljeto 2022.?

Nastavak toplijeg i sušnijeg vremena od prosjeka nastavlja se i tijekom ljeta sudeći prema sezonskim prognozama Europskog centra za srednjoročne prognoze (ECMWF), s tim da će temperaturno odstupanje biti još nešto izraženije nego tijekom proljeća.


Nastavite čitati

Istra
 

Istarski ribari i dalje na kruhu sa sedam kora

Prošlo je gotovo godinu dana od otvaranja nove županijske ustanove pod nazivom Centar za razvoj ribarstva i akvakulture koja bi trebala biti logistička potpora ribarima te "komunikacijski kanal" između institucija i ribara. No, zapelo je * Imamo priču stanara iz Mohorovičićeve ulice u Puli koji se "guše" u parkiranim automobilima * Objavljujemo detalje revidiranog pulskog Programa građenja komunalne infrastrukture 

Istra
 

ISPRIKA NASTAVNIKU SKERTU I ČITATELJIMA Maturanti su mu oblijepili auto želeći ga simpatično iznenaditi

Nastavnik i razrednik kuhara maturanata Matej Skert: "Ispalo je simpatično. Dva moja učenika rekla su da idu po svoj završni rad iz kuharstva do printaone. To je bila krinka meni za iznenađenje. Nakon 15-ak minuta izašao sam van, pogledam, auto sav oblijepljen. Nasmijali smo se, našalili i fotografirali. Oblijepljen automobil bio je dva-tri sata atrakcija za  sve prolaznike"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.