Krasna Zemlja

Nakon malvazije, došao na red i teran

Teran napokon dobiva zasluženi status velikog crnog vina iz Istre?

Nakon uspješne priče s promocijom malvazije kao vrhunskog istarskog vina prije više od dva desetljeća, Moreno Coronica vjeruje kako je sazrelo vrijeme i da teran dobije zasluženi status snažnog crnog vina, usporedivog s onima iz prestižnih vinskih regija


 
2 min
Istra24

Nakon uspješne priče s promocijom malvazije kao vrhunskog istarskog vina prije više od dva desetljeća, Moreno Coronica vjeruje kako je sazrelo vrijeme i da teran dobije zasluženi status snažnog crnog vina, usporedivog s onima iz prestižnih vinskih regija

Vita contadina ili život težaka u Istri od davnina je obilježen i uzgojem terana, sorte koja daje vino rubinski crvene boje, naglašenih kiselina i zanimljivih nijansi trpkosti.

Posljednjih godina teran se vraća pod svjetla pozornice kontinuiranim ulaganjem istarskih vinara u kvalitetu, a posebno nakon rješavanja prijepora o zaštiti izvornosti ovog vina u Europskoj uniji.

Među njima je i Moreno Coronica, jedan od začetnika suvremene istarske vinske priče te baštinik načina života kojeg u Istri zovu vita contadina.

Njegovi nasadi u selu Korenikima kod Umaga nalaze se na terroiru s idealnim uvjetima tla i klime za proizvodnju terana pri čemu dominantan utjecaj imaju zemlja crvenica s vapnenastim bijelim kamenom, blizina mora, stoljetne hrastove šume i bogata fauna.

Nakon uspješne priče s promocijom malvazije kao vrhunskog istarskog vina prije više od dva desetljeća, Moreno Coronica vjeruje kako je sazrelo vrijeme i da teran dobije zasluženi status snažnog crnog vina, usporedivog s onima iz prestižnih vinskih regija.

Svojevrsna prekretnica u tom procesu trebala bi biti Velika vertikala terana u sklopu koje će obitelj Coronica početkom svibnja u svojoj vinariji ugostiti vinske znalce i stručne autoritete iz Kanade, brojnih europskih zemalja i Hrvatske. Uglednim gostima predstavit će nekoliko vintage berbi svoje perjanice Gran Terana sve do spektakularnog arhivskog terana iz 1997. godine.

Dugotrajnost kakva se rijetko bilježi u ovom dijelu Europe dokazat će golemi potencijal za odležavanje ovog karakternog vina. Presudnu ulogu pritom ima crvena zemlja na Coronicinom iznimnom položaju Bosco Grando u sjeverozapadnoj Istri.

- Gran Teran ne proizvodi se svake godine već samo kada se selektirano grožđe ocijeni prikladnim za njegovu proizvodnju, a stavlja se u prodaju kada dosegne optimalnu pitkost uz neograničen rok trajanja. Kušanjem ovog strastvenog robusnog vina punog okusa s aromama voća i papra, uzvanici će se uvjeriti da je istarsko podneblje savršeno ne samo za proizvodnju vrhunskih bijelih, već i moćnih crnih vina, poručuju iz Coronice.

Obitelj Coronica dobit će tako potvrdu svog predanog rada s autohtonim sortama te velike ljubavi prema vinskoj kulturi, ali i vlastitoj tradiciji, rodnom kraju te ovdašnjem načinu života.


FOTO: Coronica

Nastavite čitati

Istra
 

U ISTRI SE PROIZVODI "NE-SIR" OD PLEMENITE PLIJESNI Minja Adriana Bilić: "Moj NOMU je sve ono što sir voli biti - bogat i kompleksan. I sve ono što sir nije - bez laktoze, kolesterola i aditiva"

"Spadam u one ljude koji su na biljnu prehranu prešli isključivo iz etičkih razloga. Danas se sve više ljudi na to odlučuje iz zdravstvenih ili čak ekoloških razloga. Ne bih rekla da je u pitanju trend, više osviještenost ljudi. Osobno vjerujem da svako živo biće zaslužuje život i to život bez eksploatacije, a danas je to krenulo u tako ružnom smjeru", priča nam Minja, koja je stoga odlučila za NOMU koristiti samo najosnovnije i najzdravije sastojke. Kokosovo mlijeko i indijski oraščići, doduše, zasad nemaju lokalnu alternativu. "I banane su počele rađati u Istri, ali kokos još nije", smije se

Istra
 

Pred Ivanom Jakovčićem spustio se zastor: nije više ni počasni ni "paralelni" predsjednik IDS-a

Loris Peršurić, novi je predsjednik IDS-a. Na izbornom saboru stranke su izabrani i novi potpredsjednici te članovi Predsjedništva stranke i Garantnog odbora IDS-a, a Ivan Jakovčić nije više počasni predsjednik IDS-a: davao je “percepciju paralelnog predsjednika, paralelnog Predsjedništva”, rekao je Peršurić * Sutra pišempo o inicijativi za osnivanje Antifašističkog muzeja u Puli, o umjetnoj inteligenciji u medicini te o novom veganskom proizvodu - Nomi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.