Krasna Zemlja

PREDSTAVLJENA I BROŠURA GALLERION

U pulskom Aquariumu održano predavanje o izradi makete potopljenog parobroda Baron Gautsch

Daljnji korak prema kojemu ćemo ići je prikaz virtualne stvarnosti potopljenih brodova u kojoj ćemo moći biti na kopnu i gledati što ronioci dolje vide i rade, rekla je Milena Mičić


 
3 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović
Maketa potopljenog broda Baron Gautsch

Daljnji korak prema kojemu ćemo ići je prikaz virtualne stvarnosti potopljenih brodova u kojoj ćemo moći biti na kopnu i gledati što ronioci dolje vide i rade, rekla je Milena Mičić

Danas je u pulskom Aquariumu održano predavanja o potopljenom putničkom parobrodu Baronu Gautsch i novoj inovativnoj tehnici za dokumentaciju podvodne kulturne baštine koja se naziva fotogrametrija koja kao rezultat daje 3D modele koji su veoma korisni za promociju ronilačkog turizma kroz razne digitalne aplikacije. Cilj predavanja je jačanje turističke ponude kroz nasljeđe južne Istre.

Predstavljanje filma i tehnike izrade potopljenog broda vodio je autor izrade makete Holger Buss koji je opisao cijeli postupak, od mnogobrojnih zarona na samoj lokaciji broda, do izrade tisuća fotografija koje su pomogle u vjernoj izradi makete putem 3D printera i kasnijem bojanju makete kako bi što vjernije predstavljala stanje broda pod morem.

Holger Buss

Direktorica Aquariuma Pula Milena Mičić je kazala da su predstavili goste iz Njemačke i Austrije koji su napravili maketu potopljenog broda te da su Aquariumu poklonili jednu od maketa, a koja će biti postavljena u galeriji Gallerion u kojoj se nalaze makete mnogih brodova iz doba Austrougarske.

- Na žalost danas kod nas u Hrvatskoj postoji samo jedan austrougarski brod i to u dosta lošem stanju u Splitu, a svi ostali su potopljeni. Daljnji korak prema kojemu ćemo ići je prikaz virtualne stvarnosti potopljenih brodova u kojoj ćemo mi moći biti na kopnu i pogledati što ronioci dolje vide i rade. Također smo predstavili i našu brošuru koju smo napravili za Gallerion u kojoj je predstavljena naša zbirka i što se može pogledati, a radi se o eksponatima najčešće iz Pule kao glavne ratne luke tog vremena koja je povezana s tim brodovima i okolnim događajima koji su se tada zbivali, rekla je Mičić.

"Branko Glišić i Bruno Dobrić su pokazali kako se nekada ronilo, jer znamo da se do 1965. godine u Puli nije smjelo roniti osim za vojne svrhe, i u Uljaniku s teškom opremom pa smo vidjeli kacigu i cipele koje su onda nosili ronioci prilikom obavljanja zadataka, poručila je Mičić.

Milena Mičić

Paulo Gregorović vanjski suradnik Aquariuma Pula danas je predstavio brošuru u kojoj je sublimirano u nekoliko zanimljivih tekstova s pričama o brodovima čije se makete nalaze u Gallerionu te su poveznica između povijesti Pule i Francuske, Mađarske, Osmanskog carstva, Njemačke i Italije.

- Sve te zemlje imaju neku vezu s našim Arsenalom, potonućima brodova, njihovim zapovjednicima koji su ovdje djelovali. Znači veza Pule i Europe je prikazana kroz makete brodova, a danas kroz brošuru koja je dostupna kako Puljanima, tako i turistima koji dolaze posjetiti Pulu. Želja nam je ovu tematiku približiti široj populaciji jer je Fort Verudela uz pulsku Arenu i Kaštel jedan od najznačajnijih objekata kojega godišnje posjeti 200 tisuća turista, poručio je Gregorović.

Paulo Gregorović

Nastavite čitati

Pula
 

Za koji trenutak počinje koncert Avril Lavigne u Areni - u Pulu stigla s ekipom od 150 članova!

Ovo će biti njen prvi nastup u Hrvatskoj. Nakon obilaska Sjeverne Amerike, Avril je u Europi, a Pula ima veliku čast ugostiti je na jednom od rijetkih samostalnih koncerata, jer na ostatku europskog dijela turneje, nastupa skoro pa isključivo, na festivalima * Ulaznice za koncert prodavale su  za 65 eura za travu, 77 eura za tribine, 88 eura za parter, te najskuplje, za plato, za 150 eura *  Kao predgrupu za svoj nastup odabrala je riječki pop-punk-rock bend Kraj programa

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.