Krasna Zemlja

ISTRAVIRGIN 2022

U TIJEKU UVODNI "BUSINESS TO BUSINESS" DAN Stara vodnjanska škola udomila stotinjak mladih maslinovih ulja iz cijele Istre

"Ove je godine bilo jako teško doći do finalnog proizvoda. Ali naši maslinari i uljari kao vrsni umjetnici svog posla, zatim dizajneri etiketa, pa i kuhari, učinili su hvalevrijedan napor i ova manifestacije je najmanje što možemo učiniti da ulje kao dijamant Istre stavimo u centar pažnje što ono i zaslužuje" poručio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio tijekom otvaranja uvodnog, poslovnog dijela manifestacije


 
2 min
Martina Pereša
16. Dani mladog maslinovog ulja u staroj vodnjanskoj školi, Foto: I24

"Ove je godine bilo jako teško doći do finalnog proizvoda. Ali naši maslinari i uljari kao vrsni umjetnici svog posla, zatim dizajneri etiketa, pa i kuhari, učinili su hvalevrijedan napor i ova manifestacije je najmanje što možemo učiniti da ulje kao dijamant Istre stavimo u centar pažnje što ono i zaslužuje" poručio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio tijekom otvaranja uvodnog, poslovnog dijela manifestacije

Najveći i najprestižniji festival maslinarstva u Hrvatskoj i regiji, nakon dvije godine pauze, ove se godine vratio u potpuno novom ruhu, uz bogati program, na novoj lokaciji i pod novim imenom – Istravirgin 2022.

Stara škola za novi brand

Od danas pa do nedjelje Vodnjan je domaćin 16. izdanja Dana mladog maslinovog ulja, nezaobilaznog mjesta susreta svih maslinara, uljara, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u tekuće zeleno zlato, jedan od najvažnijih simbola Istre i Vodnjanštine.

S otvorenja poslovnog dana Sajma

Manifestacija se održava u prostoru stare vodnjanske škole, a ove će godine fokus biti na istarskim maslinarima i uljarima koji su odavno na svjetskoj razini potvrdili zlatni status ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U Vodnjanu će imati priliku predstaviti i izložiti svoje vrhunske proizvode.

Edi Pastrovicchio
- Dobro došli u Vodnjan na 16. Dane mladog maslinovog ulja odnosno Istravirgin 2022. Uživajte ova tri dana s nama, a posebno danas tijekom ranih popodnevnih sati u našem uvodnom Business-to-business dijelu, koji smo organizirali s idejom da spojimo sve dionike svijeta maslinarstva; proizvođače, korisnike, kuhare, gastronomske kritičare te sve one koji rade za naše proizvođače, kazao je danas tijekom otvorenja uvodnog programa gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio.

Novost - uvodni poslovni dan

Nada Prodan Mraković, Morena Smoljan i Diriana Delcaro Hrelja

- Svakako je novost koju trebamo naglasiti uvodni poslovni dan koji će potrajati sve do službenog otvaranja Sajma za javnost s početkom u 17 sati. Izlagači su ti koji su izrazili potrebu za mirnijim danom u kojem bi mogli sjesti i porazgovarati s ugostiteljima, predstavnicima trgovačkih lanaca i slično. Bit će tu, naravno, i degustiranja i ugovaranja poslova, pojasnila je direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjana, Morena Smoljan.

Ove je godine uz promjenu lokacije održavanja manifestacije, tako učinjena i modifikacija dosadašnjeg koncepta te svojevrsni rebranding događaja na čemu su organizatori, kažu, radili mjesecima.

Unutrašnjost stare škole, Foto: I24

- Ove je godine bilo jako teško doći do finalnog proizvoda. Ali naši maslinari i uljari kao vrsni umjetnici svog posla, zatim dizajneri etiketa, pa i kuhari, učinili su hvalevrijedan napor i ova manifestacije je najmanje što možemo učiniti da ulje kao dijamant Istre stavimo u centar pažnje što ono i zaslužuje, poručio je također gradonačelnik Pastrovicchio.

Stotinjak vrsta ulja iz cijele Istre

U staroj je školi izloženo više od 100 vrsta maslinovog ulja iz cijele Istre, ne samo s Vodnjanštine kako je to bio slučaj prethodnih godina. Osim ulja, izlažu se i vino, pršut, sir te strojevi za maslinarstvo.

Kuhari na djelu

Na svečanom otvorenju u 17 sati okupljenima će se obratiti Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, doc.dr.sc. Ana Grdović Gnip, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Boris Miletić, župan Istarske županije te domaćin Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Grada Vodnjana.

16. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, Ministarstva turizma, poljoprivrede te gospodarstva, a u organizaciji Grada Vodnjana, vodnjanske Udruge Agroturist te Turističke zajednice Grada Vodnjana. Manifestaciju financijski podupiru još i Istarska županija te Turistička zajednice Istarske županije.


Fotografije: Marijana Banko

Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.