republika - dugi
Krasna Zemlja

SLJEDEĆA ŠETNJA 27. TRAVNJA

Upoznavanje iznimne prirodne i povijesne baštine: Iz Labina do Rapca stazama božice Sentone i Sv. Justa

Pješačenje počinje pogledom na najvišu točku starog grada Labina, 35-metarski zvonik iz 17. stoljeća koje nosi ime zaštitnika grada Labina Sv. Justa, te stazom božice Sentone, zaštitnice putnika, koja otkriva najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine i duh povijesti ovoga kraja


 
2 min
Istra24
Foto: TZ Labin

Pješačenje počinje pogledom na najvišu točku starog grada Labina, 35-metarski zvonik iz 17. stoljeća koje nosi ime zaštitnika grada Labina Sv. Justa, te stazom božice Sentone, zaštitnice putnika, koja otkriva najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine i duh povijesti ovoga kraja

Od starog grada Labina, otkrivanja prekrasnih građevina iz doba Venecije na 320 metara nadmorske visine i rudarske prošlosti do prekrasne morske obale i kristalno čistog mora u Rapcu. Sve to otkriva šetnja pješačkim stazama labinske božice Sentone i zaštitnika grada Sv. Justa koje su protekle subote otkrivali brojni zainteresirani gosti i turisti u organizaciji Turističke zajednice grada Labina.

Foto: TZ LABIN

Šetnju dugu 8 kilometara obogatila je vodičkinja Kristina Načinović Jakovčić bogatstvom priča i zanimljivostima koje je otkrivala tijekom cijeloga puta pješačenja mističnim stazama koje spajaju Labin i Rabac.   

Pješačenje počinje pogledom na najvišu točku starog grada Labina, 35-metarski zvonik iz 17. stoljeća koje nosi ime zaštitnika grada Labina Sv. Justa, te stazom božice Sentone, zaštitnice putnika, koja otkriva najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine i duh povijesti ovoga kraja.

Foto: TZ LABIN

Na samo par minuta od staze okupane mirisom mediteranskog bilja i duhom povijesti, na nekadašnjem starom putu koji je povezivao Labin i Rabac otkrivaju se ostaci romaničke crkvice Sv. Hadrijana s prijelaza iz 12. u 13. stoljeće. Svojevrsno putovanje kroz vrijeme završava dolaskom u Rabac odakle staza Sv. Justa vodi sve do mjesta Gondolići i prekrasnog ambijenta Floria Glamping Gardena. Ime glampinga nastalo je objedinjavanjem imena glavnih ulaznih vrata Sv. Flora u stari grad Labin, bogatstvom i mirisom samorodnog autohtonog bilja koji se rasprostranjuje glampingom nošen vjetrom (Flora) te imena i pjevnog naziva poluotoka Istre - Istria.

Foto: TZ LABIN

Aktivna promocija pješačkih staza ovog srednjovjekovnog istarskog gradića bogate povijesti i kulturnog naslijeđa još je jedan od odličnih načina predstavljanja iznimne ponude područja Labinštine, bogatog ljepotama i poviješću, ali i gastronomskim te pričama vinara i uljara koji već godinama osvajaju sve više nagrada i medalja. Tako Turistička zajednica Labina već najavljuje novu šetnju koja će biti održana 27. travnja i koja omogućuje otkrivanje priča i tajni  labinskoga kraja. 


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.