Krasna Zemlja

TURIZAM I EKOLOGIJA MOGU ZAJEDNO

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

U Valamaru 100% električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a emisije ugljika po zauzetoj smještajnoj jedinici smanjene su za 72% u odnosu na 2015. godinu


 
3 min
Istra24
foto: Valamar

U Valamaru 100% električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a emisije ugljika po zauzetoj smještajnoj jedinici smanjene su za 72% u odnosu na 2015. godinu

Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava proglasili su Valamar “Organizacijom godine” na svečanoj dodjeli Godišnjih nagrada za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš u 2023. godini koja se održala u Zagrebu.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju član je Svjetskog savjeta za zelenu gradnju i Europske mreže savjeta za zelenu gradnju, a od 2016. dodjeljuje Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš. Cilj nagrade je podizanje ugleda struke, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivo izgrađenog okoliša, te očuvanje okoliša i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

Valamar je najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja je u održivi razvoj turističkog portfelja do sada uložila preko jednu milijardu eura. U izgradnji i rekonstrukciji hotela i ljetovališta Valamar kontinuirano podiže standarde održive gradnje i očuvanja okoliša, ulaže u obnovljive zelene izvore energije, upravljanje otpadom, lokalnu hranu i održivost u lancu opskrbe. Posebnu pažnju posvećuje razvoju javne turističke infrastrukture dostupne svima i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika u lokalnim zajednicama u kojima posluje. U Valamaru 100% električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a emisije ugljika po zauzetoj smještajnoj jedinici smanjene su za 72% u odnosu na 2015. godinu.

Uz brojne projekte i inicijative koji su posvećeni održivosti i očuvanju okoliša, posebno se ističe Valamar Amicor Green Resort na otoku Hvaru, prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj izgrađeno u skladu s načelima održivog razvoja. To je prvi turistički projekt u Hrvatskoj koji je koristio modularnu gradnju i ekološki prihvatljive, odnosno energetski učinkovite materijale. U ljetovalištu se koristi isključivo zelena energija, ne izdaju se papirnati računi i ne koristi se jednokratna plastika, a 78% hrane dolazi od lokalnih dobavljača.

Valamar Amicor Green Resort na Hvaru - foto: Valamar

“Raduje nas da je Hrvatski savjet za zelenu gradnju zajedno sa svojim partnerima prepoznao Valamar kao lidera u promicanju zelene gradnje i održivog poslovanja. Strategija poslovanja Valamara do 2026. godine temelji se na ulaganjima u vrijednosti od 450 milijuna eura usmjerenih u podizanje kvalitete i održivi turizam. To uključuje izgradnju premium ljetovališta Pical i Rab gdje ćemo primijeniti najviše standarde održivog razvoja i zelene gradnje. Zeleni pristup gradnji i kvaliteti okoliša dugoročno donose konkretne uštede kao što su potrošnja energije i vode, a istovremeno podižu zadovoljstvo gostiju s kvalitetom boravka“, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Ivana Budin Arhanić - foto: Valamar

Valamar je u hrvatskom turističkom sektoru prepoznat kao najveći investitor u povećanje kvalitete turističkih objekata i usluge više dodane vrijednosti, koji kontinuirano ulaže i u održivi razvoj destinacija. Ulaganja uključuju uređenje plaža, šetnica, biciklističkih staza i drugih javno dostupnih sadržaja otvorenih lokalnoj zajednici tijekom cijele godine u cilju održivog turizma koji je dobar za destinacije, djelatnike, goste i lokalne zajednice te stvara nove vrijednosti za investitore.


Nastavite čitati

HND: Tražimo oštru reakciju države na pokušaj ubojstva novinarke Melite Vrsaljko

Na vrata kuće kolegice Vrsaljko u Nadinu kod Benkovca banula je Iva Perić, kći Ivana Vrsaljka, čovjeka koji je našu kolegicu fizički napao dan ranije, te ju počela vući za kosu i gušiti ne bi li ju natjerala da obriše snimke na kojima se vidi kako njezin otac fizički nasrće na novinarku jer je sa snimateljem prolazila pokraj njegova terena na kojem se počeo gomilati otpad * HND smatra kako ovaj slučaj drastično upozorava na uvjete u kojima rade novinari i novinarke te svi medijski radnici, koji su svakodnevno izloženi brojnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno u malim sredinama gdje do izražaja dolazi sprega institucija i lokalnih moćnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.