Danijela Bašic Palković i Branimir Slijepčević na čelu istarske podružnice Hrvatskog novinarskog društva
Novinarka i urednica Istre 24 izabrana je za predsjednicu, dok će potpredsjednik biti urednik i novinar Radija Rojca
Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre
Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre
Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“ kao zaštićena oznaka izvornosti. Zaštita naziva „Istarski ovčji sir“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda, stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.
U Hrvatskoj je zahtjev za zaštitu naziva „Istarski ovčji sir“ Ministarstvu podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.
Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri.
Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca. Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre, a osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao "dodatak pršutu", već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak.
Novinarka i urednica Istre 24 izabrana je za predsjednicu, dok će potpredsjednik biti urednik i novinar Radija Rojca
El 2 aprile iera 300 anni che nassi Casanova * Stasera in Circolo a Pola i lo ricorderà con el spetacolo “Lui, lei… e l’altro", una comedia musical basada sule memorie del stesso Casanova, noi, ripercorendo la sua vita e i sui viagi in Istria, publichemo mle descrizione dei loghi istraini scriti de sua man in tele sue memorire, scrite in Francese Histoire de ma vie
Trebalo bi se i udružiti te zatražiti izgradnju velikog bioplinskog postrojenja kako bi se kuhinjski otpad iz ugostiteljstva zbrinjavao na odgovarajući način, a ne da završava kod nas“, rekao je Željko Ilić iz Valbonaše, mjesta udaljenog manje od kilometra od Kaštijuna, dugogodišnji član Zelenog odreda i bivši član civilnog nadzora Kaštijun
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.