Opet gorjelo vozilo na Poreštini. Uzrok se utvrđuje
Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća eura
Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre
Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre
Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“ kao zaštićena oznaka izvornosti. Zaštita naziva „Istarski ovčji sir“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda, stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.
U Hrvatskoj je zahtjev za zaštitu naziva „Istarski ovčji sir“ Ministarstvu podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.
Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri.
Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca. Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre, a osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao "dodatak pršutu", već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak.
Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća eura
Kako navode iz Dumovca njezina se vlasnica iz Imotskog o njoj više nije mogla brinuti, pa je brigu o psu preuzeo njezin susjed. On je psa odlučio prodati. Pronašao mu je kupca u Istri. * Na Autobusnom kolodvoru je uslijedio novi šok. Nitko kujicu nije dočekao
Posjetili smo pulski atelier u kojem nastaju unikatni proizvodi * Skočit ćemo sutra malo u prošlost i uz pomoć starih fotografija prikazati kako je nekad izgledala Prvomajska ulica, danas Ulica Sergijevaca
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.