republika - dugi
Krasna Zemlja

zaštita izvornosti

Vodnjanska Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca traži zaštitu naziva "Istarski ovčji sir"

Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre


 
2 min
Danijela Bašić-Palković

Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“  kao zaštićena oznaka izvornosti. Zaštita naziva „Istarski ovčji sir“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda, stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.

U Hrvatskoj je zahtjev za zaštitu naziva „Istarski ovčji sir“ Ministarstvu  podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice,  Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Istarski ovčji sir je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju Istarskog ovčjeg sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri.

Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca. Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre, a osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao "dodatak pršutu", već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.