Šumarci uz pulsku obalu skrivaju pomalo zaboravljeno voće. Planika, maginja, magunja - kako god je tko zove - ove je godine toliko obilno rodila da se ispod krošnji sve crveni. Sad je pravo vrijeme za branje.
A beru je malobrojni. Kada ih uberete, ne smijete ih pojesti previše: pet-šest komada dnevno, vele stručnjaci, sasvim je dovoljno. Više bi vas moglo opiti ili vam izazvati probavne tegobe.
No, maginja se može koristiti i za pekmeze, kompot, likere.... samo potražite recept.
Zanimljivo je da se, osim uz šumice uz more, stabla planike nalaze na pulskim zelenim površinama; mnogi prolaze pored nje, no rijetki posegnu za ukusnim, crvenim plodom. Nekoliko stabala nalazi se na Punti - prema školi Šijana, par preko puta u malom parkiću kod veterinarske ambulante...
Planika je kao stablo posebno zanimljiva i zato što njena krošnja istodobno ima bijele cvjetove i plodove koji zriju.
Ukusni plodovi su zdravi: sadrže znatnu količinu vitamina C, ali i drugih antioksidansa. Beru se lako, a jedu tek kad su potpuno meki i crveni. Stoga, drugi put, umjesto u market po neko egzotično voće, uputite se u park ili šumu uz more, uživajte u zdravom zraku i uberite koju maginju.