Kultura

Knjiga

Annu Frank je izdao židovski javni bilježnik?

Bilježnik Arnold Van den Bergh otkrio je gdje se skrivala obitelj Frank u Amsterdamu, tvrdi umirovljeni detektiv FBI-ja Vince Pankoke, voditelj šestogodišnje istrage o tom nerazjašnjenom slučaj


 
2 min
HINA
Foto: CNN

Bilježnik Arnold Van den Bergh otkrio je gdje se skrivala obitelj Frank u Amsterdamu, tvrdi umirovljeni detektiv FBI-ja Vince Pankoke, voditelj šestogodišnje istrage o tom nerazjašnjenom slučaj

Tko je izdao Annu Frank i njezinu obitelj nacistima 1944. godine? Knjiga utemeljena na istrazi bivšeg agenta FBI-ja glavnim sumnjivcem proglašava židovskog javnog bilježnika koji je to navodno učinio kako bi spasio vlastitu obitelj.

Bilježnik Arnold Van den Bergh otkrio je gdje se skrivala obitelj Frank u Amsterdamu, tvrdi umirovljeni detektiv FBI-ja Vince Pankoke, voditelj šestogodišnje istrage o tom nerazjašnjenom slučaju.

Rezultati njegove istrage najvažniji su dio u upravo objavljenoj knjizi "Tko je izdao Annu Frank?" kanadske spisateljice Rosemary Sullivan. 

Dokazi protiv Van den Bergha otkriveni su modernim tehnikama te iz anonimnog pisma poslanom ocu Anne Frank nakon Drugog svjetskog rata u kojem se bilježnika okrivljuje da je izdajica.

Muzej Anne Frank objavio je da je "zadivljen" istragom, ali i istaknuo da je potrebna daljnja istraga.

Zaboravljeni slučaj

Tinejdžerica poznata u cijelom svijetu po dnevniku koji je pisala od 1942. do 1944. godine dok se s obitelji skrivala u tajnom stanu u Amsterdamu, uhićena je 1944., a umrla je iduće godine u dobi od 15 godina u koncentracijskom logoru Bergen-Belsenu. Njezini zapisi postali su jedan od simbola holokausta. 

Kružile su različite teorije o tome što je dovelo do racije u kojoj je otkriveno skrovište obitelj Frank.

Nizozemski režiser dokumentaraca angažirao je 2016. Vincea Pankokea, umirovljenog istražitelja FBI-ja, da predvodi ekipu istražitelja zaduženu da riješi jednu od najvećih zagonetki Drugog svjetskog rata. 

Ime Van den Bergha, koji je umro 1950., do sada je privuklo malo pozornosti. Bilježnik je bio jedan od osnivača Židovskog vijeća, upravnog tijela koje su nacisti prisiljavali da organizira deportacije nizozemskih Židova u logore.

Po istražiteljima, njegova obitelj imala je zbog toga pravo na izuzeće od deportacije. 

Nestao s radara

Bilježnik je nestao s radara na kraju rata, koji je preživio kao i ostatak njegove obitelji.

Najuvjerljiviji element u istrazi bila je ozbiljnost s kojom je Otto Frank shvaćao optužbu, prenose nizozemski mediji.

Annin otac, jedini član obitelji koji je preživio holokaust, rekao je 1964. da je nedugo nakon rata primio pismo u kojem je Van den Bergh imenovan kao izdajica njegove i nekoliko drugih židovskih obitelji.

Kopiju pisma koju je Frank dao izraditi istražitelji su pronašli u arhivu jednog policajca.

Dokaz, međutim, nije neoboriv. Ronald Leopold, izvršni direktor Muzeja Anne Frank upozorio je da i dalje postoje pitanja u vezi anonimnog pisma i da je potrebna detaljnija istraga.

Pitanja i sumnje

„Morate biti jako oprezni prije nego što nekoga upišete u povijest kao osobu koja je izdala Anne Frank ako u to niste 100 ili 200 posto sigurni”, naglasio je za AFP.

Drugi stručnjaci još su kritičniji.

"Besmislica i kleveta", rekao je Bart van der Boom, profesor na Sveučilištu u Leidenu, za televiziju NOS.

"Oni (istražitelji) govore da se on nije skrivao, morao je dakle kupiti svoju sigurnost na neki drugi način. Ali oni zapravo ne znaju gdje je on bio", rekao je.

Van den Berghova unuka, koja je razgovarala s istražiteljima o povijesti svoje obitelji, obaviještena je o njihovim otkrićima prošli vikend. Aferu nije željela komentirati.

Istražitelji vjeruju da Otto Frank nije želio objaviti svoje sumnje zbog straha da bi spoznaja da je izdajica Židov mogla dodatno potpiriti antisemitizam. Dodaju i kako im nije namjera demonizirati izdajnika, jer su ipak nacisti bili ti koji su ga na to natjerali.


Nastavite čitati

Svijet
 

DOKUMENTARAC PULSKIH AUTORA DANAS NA HTV-U U potrazi za zlatom vremena - Slavko Kopač

Dokmentarac nastao u produkciji Techno Media Grupe (Istra24) i Udruge ArtRencontre večeras ima premijeru na Hrvatskoj televiziji. Cjelokupni autorski tim dolazi iz Pule: redatelj i scenarist je Dražen Majić, direktor fotografije Goran Legović, dok montažu potpisuje Renata Boljun. Producenti su Dražen Majić i Maja Ivić dok je supervizorica cijelog projekta Tamara Floričić

Svijet
 

Messi: Copa Americe je u fokusu, SP nije

„Daleko je taj turnir, tri godine su puno, pogotovo kada imate godina kao i ja. Trenutačno mi je u fokusu nastup na Copa Americi, a o SP-u ćemo razmišljati, ozbiljno ili ne, nakon toga“, dodao je Messi koji je u 176 nastupa za argentinsku reprezentaciju postigao 104 gola te je njen rekorder

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.