Kultura

Dodijeljene i nagrade

Bale: Otvorena izložba finalista projekta Startart u MMC-u Ulika

Prvo mjesto osvojila je Leonarda Ivašić s radom „Moć pokreta“, a drugo mjesto Elena Kiss s radom „Vlakovi“. Projekt je predstavljen i na Instagramu gdje je publika odabrala najbolji rad, a oni su se složili sa žirijem pa su odabrali Leonardin rad


 
3 min
Istra24
FOTO: StartArt

Prvo mjesto osvojila je Leonarda Ivašić s radom „Moć pokreta“, a drugo mjesto Elena Kiss s radom „Vlakovi“. Projekt je predstavljen i na Instagramu gdje je publika odabrala najbolji rad, a oni su se složili sa žirijem pa su odabrali Leonardin rad

U sklopu projekta Startart udruga Faro11 organizirala je drugu po redu putujuću izložbu za mlade umjetnike srednjoškolske dobi koja je otvorena u petak, 4. ožujka u MMC Ulika u Balama. Na izložbi je predstavljeno osam radova finalista: Teo Stoković, Erika Nežić, Ela Gržinić, Andrea Pasuli, Katarina Špehar, Leonarda Ivašić, Tibor Svetličić, Elena Kiss i Paulo Krbavac.

Projekt je usmjeren ka afirmaciji, promociji i edukaciji mladih novomedijskih istarskih umjetnika.

- Imali smo dva ciklusa natječaja – jedan je bio otvoren u svibnju, a drugi u rujnu 2021. godine- gdje smo od svih prijavljenih radova odabrali osam finalista. Osim samog natječaja u sklopu projekta su održane i radionice on-line pisanja prijava. Sam natječaj bio je žiriran od udruge Labin Art Express XXI koja je odabrala finaliste, a tome pribrajamo i nagradu publike. Pobjednike smo predstavili na prvom izdanju izložbe u Labinu, kazala je Ivana Čehić Rabljenović iz udruge Faro11.

Prvo mjesto osvojila je Leonarda Ivašić s radom „Moć pokreta“, a drugo mjesto Elena Kiss s radom „Vlakovi“. Projekt je predstavljen i na Instagramu gdje je publika odabrala najbolji rad, a oni su se složili sa žirijem pa su odabrali Leonardin rad.

Ovo je druga stanica izložbe, a treća će biti u Novigradu početkom travnja. Nakon toga kreće novo izdanje Startart 0.2 tako da će se oni koji su još u srednjoj školi moći opet prijaviti na natječaj.

- Ideja je da se obuhvati cijela županija i da svi učenici srednjih škola imaju priliku sudjelovati. Pokrovitelji projekta su Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Grad Pula“, kazala je.

- Ekipa iz Mi+ platforme se javila sa željom da im budemo partneri i podržimo ovaj projekt što smo objeručke prihvatili, a naročito zbog tematike i uključenosti mladih i nadamo se budućih umjetnika. Ovo je dodatno i poveznica uz još jedan projekt koji radimo za Bale – centar za nove medije - i nadam se da ćemo jednog dana to uspjeti i realizirati, pa je ovo jedan od oblika suradnje tog tipa, kazao je Sandi Drandiću, predsjednikuTZ-a BaleDrandić.

Riječ je potom preuzeo Noel Mirković u ime udruge Labin Art Express XXI koji je napomenuo da je jedan od glavnih ciljeva udruge revalorizacija industrijske baštine Labina.

- Među njima je je i šoht koji je u centru jednog od izloženih radova i kojeg svi prepoznaju kao znak tog kraja. Ono čime se LAE inače bavi je povezati industrijsku baštinu s kulturom i dati joj novu vrijednost. Osim samog poznavanja tehnologije i novih medija u radovima se vidi poveznica s našim svakodnevnim životom, kazao je Mirković.

Marino Jurcan je govorio u ime udruge Metamedij koja je jedan od partnera projekta. On je ujedno i bio zadužen za podjelu nagrada – tri poklon bona.

- Sam projekt, kao što je rekla Ivana, imao je za cilj da približi mladima umjetnost kroz kombinaciju novih medija, tehnologija i industrijske baštine. Moram istaknuti kako smatram da je projekt bitan za cijelu županiju, jer je osim decentralizacije umjetničkih žarišta, važan i radi promocije novih umjetničkih praksi koje spajaju nove tehnologije i umjetnost. Isto tako želja nam je da mladi umjesto pasivnih potrošača postanu aktivni kreatori. Isto nam je bio cilj da demistificiramo umjetnost – da se tim mogu baviti samo neki iznimno talentirani ljudi – jer bi umjetnost trebala biti otvorena za sve i svi bi se u njoj trebali iskušati jer svatko ima neku kreativnost u sebi, rekao je.

Nositelj projekta je udruga Faro11, a partneri su udruga Metamedij, Labin Art Express XXI, Muzej Lapidarium iz Novigrada i Turistička zajednica Općine Bale. Projekt podržavaju Istarska županija i Grad Pula.


Nastavite čitati

Istra
 

Potpredsjednik pazinskog Gradskog vijeća Vedran Ivančić (IDS): Gradonačelnica Jašić obmanjuje i difamira cjelokupnu javnost

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je točka koja se odnosila na Odluku o sufinanciranju Grada Pazina za korisnike Doma s područja Grada Pazina. Mi takvu odluku nismo htjeli podržati iz više razloga. Prvi razlog je taj što predložena odluka na dnevnom redu nije istovjetna odluci koja je bila na javnom savjetovanju, istaknuo je među ostalim Ivančić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.