Kultura

PREDSTAVLJAMO FILMOVE

Brojni autori iz regije na ovogodišnjem 20. Liburnia film festivalu

Jubilarno, dvadeseto izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 24. do 28. kolovoza u Opatiji. U konkurenciji za sedam festivalskih nagrada prikazat će se 19 recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova. Još 18 filmova bit će prikazano izvan konkurencije te će se uz to odvijati i bogati popratni programi poput edukacija, razgovora, projekcija i glazbenih sadržaja


 
3 min
Istra24
Foto: Iz filma Kunac

Jubilarno, dvadeseto izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 24. do 28. kolovoza u Opatiji. U konkurenciji za sedam festivalskih nagrada prikazat će se 19 recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova. Još 18 filmova bit će prikazano izvan konkurencije te će se uz to odvijati i bogati popratni programi poput edukacija, razgovora, projekcija i glazbenih sadržaja

U konkurenciji će premijerno biti prikazano osam naslova: „Nokturno“ mlade riječke redateljice Silvije Bumbak (Filmaktiv), „posvećenje proljeća“ riječkih redatelja Hane Stojaković i Silvana Drpića (samostalna produkcija), „Zavjet“ crnogorskog redatelja Mladena Ivanovića, (ADU), „War is Over“ talijanskog redatelja s berlinskom adresom Stefana Obina (Stefano Obino Productions, Nukleus Film), „Miris poda“ studentice Akademije dramske umjetnosti Katarine Lukec (ADU), „Tvornica filmova“ profesora na toj istoj akademiji i LFF-ovoj publici poznatog autora Silvestra Kolbasa (Silvestar Kolbas audiovizualna djelatnost), „Novo kino Buje“ Alessia Bozzera o kojem je naš portal već pisao (Antitalent, Videoest, HRT) i „Topografija razdiobe“ multimedijskog umjetnika Bojana Gagića (Greta Creative Network).

U konkurenciji su i novi filmovi redatelja koji se LFF-u vjerno vraćaju: „Mlungu – Bijeli kralj“ Riječanina Davida Lušičića (Greta Creative Network), „Zaželi“ Maria Papića (Renko za HRT), još jedan film o kojem je naš portal već pisao „Hrvatskog narodnog preporoda“ doajena dokumentaristike Gorana Devića (Petnaesta umjetnost, Kinoljetka) te „Veće od traume” Vedrane Pribačić (Metar60, koautorica je Mirta Puhlovski).

Ovogodišnji Liburnia film festival bit će prilika za pogledati, na našem portalu već spomenut Sanvincentijev „Mjesta koja ćemo disati“ (Petikat), a tu je i „Diptih: Iz ljubavi u ljubav“ likovne umjetnice i performerice Vlaste Delimar (Studio Render). Gledat će se i filmovi nadolazećih autor(ic)a Ane Klepo („In medias res“, Filmaktiv), Tome Zidića („Lutajući oceanom“, Miratrecarts, Pulsar Studios, MedVid produkcija, Antitalent, Kinoklub Zagreb), Mie Martinović (“Sakupljači“, Kinoklub Zagreb), Sare Alavanić („Laku noć, oprosti“, ADU) te rođene Puljanke s riječkom adresom Lucije Brkić („Jel kužiš sad?“, Blank).

“Iako su ove godine izostali filmovi naših značajnih produkcijskih kuća poput Factuma, Fade In-a ili Hrvatskog filmskog saveza, s oduševljenjem mogu reći da su se na LFF-u pojavile nove produkcijske kuće i novi autori i autorice koji će festivalsko platno dijeliti s doajenima poput Kolbasa, Devića i Lušičića, što nam je posebno važno jer je LFF prije svega mjesto susreta različitih iskustava i pogleda na film. A samo je jedan kriterij - kvalitetan dokumentarac”, komentirao je ovogodišnji program, programski direktor Oliver Sertić.

“Veseli nas što se i ove godine nastavlja pozitivan trend velikog udjela filmova iz regije (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija), a osim u konkurenciji, čak 18 takvih naslova, također sjajnih, bit će prikazano i izvan konkurencije. Smatramo da to uistinu jest dokaz doprinosa LFF-a razvoju produkcije dokumentarnog filma na ovim područjima, što i jest bio jedan od naših ciljeva davne 2003. godine kad je festival osnovan”, kazala je direktorica festivala Jelena Androić.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 28. kolovoza, prije i poslije dodjele nagrada, gledat će se filmovi izvan konkurencije i filmovi u produkciji partnera festivala, Restarta. Program će otvoriti film „Ekosuperjunaci“ čiji su autori Ivana Uremović Gašić i učenici 4.a razreda OŠ “R. Katalinić Jeretov“ iz Opatije, a potom slijedi pet filmova produkcijske kuće Restart: na Beldocsu nagrađen „Muzej Revolucije“ Srđana Keče, „Babajanja“ Ante Zlatka Stolice te tri filma nastala na Restartovoj Školi dokumentarnog filma kojima će na platnu LFF-a to biti prva festivalska prikazivanja.

Marko Kunac

U Restartovoj školi dokumentarnog filma nastao je „Kunac“, pulskog autora Michelea Bulešića. Film je crtica emotivne i intimne ispovijesti, koja pruža skicu portreta autorova prijatelja, kroz razna stanja i sobe. Producentica filma je Anita Bastašić, a snimatelj zvuka je Borna Buljević.

Film Flora

Izvan konkurencije prikazuje se i film koji postepeno otkriva samog sebe „Flora“, redatelja, scenarista i snimatelja, diplomiranog klarinetista koji se usavršavao i na polju komorne glazbe, Davida Kumpare iz Pule. Producentica Filma je Maša Drndić, Udruga Filmaktiv.

Film Delfin

„Delfin 70“ nastao je u samostalnoj produkciji pulskog autorskog dvojca Michelea Bulešića i Igora Popovića, a prikazat će se u sklopu off programa, izvan konkurencije. To je urbana priča koja i univerzalno komunicira s problemima života uz more. Scenarij za film napisao je Budimir Žižović, snimatelj zvuka i autor glazbe je Marijan Jelenić, a producent je Tonči Restović.

Film Izvorni sjaj

Istarski dvojac, Bianca Dagostin i Toni Juričić iz Levela 52 dolaze sa kratkometražnim filmom „Izvorni sjaj“ koji prati djevojke koje obavljanjem fizički zahtjevnog rada unuštavaju stereotipe o 'muškom poslu'. Snimatelj je Mateo Juričić, zvuk je snimio Sanel Restović, koji je i autor glazbe.

Članovi festivalskog tima Mirela Pašić i Borko Novitović ističu da je poziv za volontere otvoren do 10. kolovoza, kao i da su otvorene prijave na radionice Filmska početnica koja je namijenjena najmlađima, te radionicu Prvi put snimam za one koji žele odškrinuti vrata dokumentarnog filma. Drugu godinu zaredom na Liburniji se održava radionica LFF Rough Cut za filmske profesionalce čiji su filmovi u završnoj fazi, koju mentoriraju Jelena Maksimović i Hrvoslava Brkušić.

Svaki će se dan razgovarati na Piću s autori(ca)ma čije je filmove publika gledala noć prije u konkurentskom programu. Održat će se i tribina o fair payu i radu u kulturi organiziranoj u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela te studija slučaja (case study) filma “Tvornice radnicima” koju će održati lanjski pobjednik LFF-a, redatelj Srđan Kovačević.

Sav popratni program besplatan je za sudionike i publiku, dok je za program filmova u konkurenciji potrebno nabaviti kartu, na ulazu u Ljetnu pozornicu ili preko sustava Mojekarte.hr.


Fotografije ustupio Michele Bulešić

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.