Kultura

"USPAVANA PULSKA LJEPOTICA"

DOBIVA LI PULSKA ZVJEZDARNICA ZASLUŽENO NOVO RUHO? Spremni su Konzervatorski elaborat i idejno arhitektonsko rješenje projekta koji bi osuvremenio čitav kvart Monte Zaro

Prema istraživanju koje smo proveli, čini se kako je sve spremno za buduću značajniju valorizaciju i početak samoodrživosti najstarije hrvatske zvjezdarnice, one na pulskom Monte Zaru. Čeka se još verifikacija Konzervatorskog elaborata, a gradska vlast i oporba slažu se kako bi EU fondovima trebalo kapitalizirati ovu vrijednu kulturnu baštinu. Struka, pak, upozorava na manjkavosti postojećeg stanja i lokacije


 
5 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Maketa u sklopu Urbisovog idejnog arhitektonskog rješenja rekonstrukcije pulske Zvjezdarnice

Prema istraživanju koje smo proveli, čini se kako je sve spremno za buduću značajniju valorizaciju i početak samoodrživosti najstarije hrvatske zvjezdarnice, one na pulskom Monte Zaru. Čeka se još verifikacija Konzervatorskog elaborata, a gradska vlast i oporba slažu se kako bi EU fondovima trebalo kapitalizirati ovu vrijednu kulturnu baštinu. Struka, pak, upozorava na manjkavosti postojećeg stanja i lokacije

- Grad Pula je započeo s aktivnostima koje će voditi sveobuhvatnoj obnovi pulske Zvjezdarnice. Pokrenuta je izrada projektnog rješenja rekonstrukcije Zvjezdarnice i planetarija. To će biti preduvjet kandidiranja na fondove Europske unije, odgovoreno nam je iz Grada Pule na naš upit vezan uz buduću valorizaciju i samoodrživost znamenite pulske Zvjezdarnice.

Zvjezdarnica Pula

O ovom pulskom spomeniku kulture brine, naime, Astronomsko društvo Istra „Pula“. Ono je osnovano prije 50 godina i danas broji 20-ak članova-volontera koji vode računa o najstarijoj zvjezdarnici u Hrvatskoj. Svoje aktivnosti financiraju putem prijavljivanja projekata Gradu Puli, preko pulske Zajednice tehničke kulture, te tako godišnje dobiju 22 tisuće kuna

Grad razmatra prijaviti objekt za dodjelu bespovratnih EU fondova

Zanimalo nas je može li Grad doprinijeti tome da ova lokacija postane poznatija i posjećenija, pa smo tako doznali kako će u okviru objavljenih poziva za dodjelu bespovratnih EU sredstava, a koja se odnose na kulturnu baštinu, Grad razmatrati prijavu objekta.

Komunalna palača Pula

- Od Konzervatorskog odjela zatraženo je inicijalno mišljenje, a potom je utvrđena mogućnost dogradnje istočno od današnje Zvjezdarnice, na poziciji na kojoj se nekada nalazio zaključak sjevernog krila Hidrografskog zavoda, uz uvjet očuvanja vizualne dominante kupole, navode iz Grada.

Izrađen je, doznajemo, i odgovarajući Konzervatorski elaborat s idejnim arhitektonskim rješenjem dogradnje Zvjezdarnice, kojim su valorizirane povijesne strukture te date smjernice za buduće intervencije.

Puh Belci: Do Zvjezdarnice mi je uvijek bilo posebno stalo

Sve navedeno sadržano je i u tekstu točke 3. poglavlja 6. „Grad kulture i turizma – 100% prepoznatljiv“ predizbornog programa IDS-ove kandidatkinje za pulsku gradonačelnicu na prošlogodišnjim lokalnim izborima, Elene Puh Belci.

Svoj je program, kaže nam, temeljila na nastavku započetih gradskih aktivnosti, a do Zvjezdarnice bilo joj je posebno stalo i prije saznanja da će biti kandidatkinja za gradonačelnicu.

Elena Puh Belci

- Dvije smo godine radili na Konzervatorskom elaboratu i idejnom arhitektonskom rješenju dogradnje Zvjezdarnice. Za mene je ona jedna pulska uspavana ljepotica, a mogla bi postati samoodrživi edukativni i multimedijalni centar. Namjeravali smo kapitalizirati kulturnu baštinu putem EU fondova te smo najprije pitali konzervatore za uvjete, a onda i arhitekte za idejno rješenje. U dokumentaciju je utrošeno 70 tisuća kuna, govori nam Puh Belci.

Pogled s pulske Zvjezdarnice

Intencija je, veli, bila stvoriti novi turistički punkt kao što je to slučaj sa Zerostrasse, sustavom podzemnih tunela i galerija, izvorno izgrađenih kao zračna skloništa početkom 20. stoljeća.

Tako bismo bili bogatiji za novu vizuru grada, a Monte Zaro bi i turistima i domaćima donio mnogo novih, neispričanih priča. S obzirom na to da se radi o vrlo vrijednoj, izdvojenoj kulturnoj baštini, razmišljali smo o prijavi putem ITU mehanizma, za rekonstrukciju i unapređenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma.

Mišljenja sam da smo učinili dosta i da se od projekta ne bi smjelo odustati. Čestica je u vlasništvu Grada 1/1 što znači da nemamo poteškoće vezane uz imovinsko-pravne odnose, što često zna biti nepremostivi problem. To nam daje potpunu slobodu i odgovornost, ali i dobar start za prijavu na EU natječaje

ELENA PUH BELCI

Čeka se verifikacija konzervatorskog Elaborata

Aktualnu gradsku vlast upitali smo stoga u kojim je rokovima izvjesno očekivati kandidiranje planiranog zahvata na neki od EU fondova.

- Sukladno traženju Konzervatora, Elaborat je naknado dopunjen dodatnim vizualizacijama građevine i okolnog prostora. Pozitivno očitovanje Konzervatora preduvjet je za nastavak aktivnosti koje je potrebno realizirati prije ishođenja akata za provedbu Prostornog plana, najavljuju iz Grada.

U međuvremenu, dok čekamo verifikaciju Elaborata, posjetili smo i samu Zvjezdarnicu.

Damir Šegon
Predsjednik Astronomskog društva Istra "Pula" Damir Šegon tom nas je prilikom upozorio na trenutne manjkavosti lokacije, neovisno o eventualnim budućim infrastrukturnim zahvatima.

Struka upozorava na kompleksnost projekta

- Kako Pula raste, prisutno je sve više svijetla i sa zgrade se vidi sve manje i manje zvijezda, a maglice već odavno ne možemo ni promatrati. Ljudima stoga možemo pokazati samo Sunce, Mjesec i četiri planeta, ako nam se i to potrefi, pojašnjava Šegon.

Fotografija Hidrografskog zavoda u Puli, po završetku izgradnje 1871. godine

Upozorava i na činjenicu da se na kupoli Zvjezdarnice gdje je smješten teleskop, temperatura za ljetnih mjeseci zna penjati do nevjerojatnih 45 stupnjeva Celzijevih. Vrlo je, dakle, rizično voditi posjetitelje na kupolu u takvim okolnostima, a uzmu li se u obzir i izuzetno strme stepenice koje onamo vode, najbolje je - zaključuje Šegon - to uopće ne činiti.

Treba znati i da je teleskop danas dostupan za jednu malo bolju plaću, a nekad su oni bili strašno skupi i bilo ih je vrlo malo, pa smo ih čak i sami izrađivali. Svatko danas sa svojim teleskopom može otići na neku lokaciju van grada gdje ima puno manje svjetla nego kod nas i uživati u gledanju neba tamo umjesto u našoj Zvjezdarnici

DAMIR ŠEGON

Šegon nas je upoznao i sa činjenicom da su prije devet godina uspostavili suradnju s Turističkom zajednicom Grada Pule koja je tijekom te turističke sezone u svoj katalog uvrstila i ovaj pulski lokalitet. Društvo je na to utrošilo 800 kuna, a tijekom sezone tim putem dobilo tek - troje gostiju.

Solsticijski koncert Elis Lovrić u parku Monte Zaro, lipanj 2022.

- Međutim, interes postoji i on je jako velik. Ovog ljeta nam je kroz Zvjezdarnicu prošlo više tisuća ljudi i svi su redom bili iznenađeni njenim povijesnim značajem koji su im članovi Astronomskog društva "Istra" Pula prezentirali prilikom razgleda i prigodnih predavanja. Mi smo, inače, nekoliko puta s predstavnicima Grada razgovarali o mogućnostima zapošljavanja nekoga u Zvjezdarnici, ali to nikada nije realizirano. Dapače, ova Zvjezdarnica je trebala biti srušena kad se gradio obližnji vrtić. Dakle, toliko je zanimljiva, govori nam Šegon.

Inicijativa za pokretanje Javne ustanove koja bi brinula o Zvjezdarnici

Unatoč tome, postojala je čak i inicijativa da se pokrene Javna ustanova koja bi brinula o Zvjezdarnici te je na tom tragu, kaže Šegon, svojedobno bila formirana i neformalna radna skupina.

Maketa izrađena u sklopu idejnog arhitektonskog rješenja rekonstrukcije pulske Zvjezdarnice, od strane tvrtke Urbis

- Uređenjem Zvjezdarnice i valorizacijom parka Monte Zaro, otvorile bi se mogućnosti za razvijanje manifestacija, kulturno-umjetničkih produkcija i turističkih atrakcija koje bi generirale dobrobit zajednice. Nova vlast ima u rukama vrijedan materijal, nadam se da će ga znati iskoristiti, zaključuje na koncu Elena Puh Belci.

Hoće li tomu biti tako, ostaje nam za vidjeti.

Procijenjeno je kako bi čitav zahvat stajao 272 tisuće eura.

Podsjetimo i kako je zgrada Zvjezdarnice u Puli, s okolnim parkom, upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao dio kulturno-povijesne cjeline Grada Pule.


Nastavite čitati

Pula
 

Otvoren počasni konzulat Gruzije u Puli

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije

Pula
 

Danas na parkiralištu Karolina veliki Eko Party

Zainteresirani će moći pratiti izradu gadgeta od plastičnih boca / papira, bit će ondje kuglana sa čunjevima od plastičnih boca, rušit će se toranj od limenki, održat će se natjecanje u brzom razvrstavanju otpada, bacanje čepa u dalj…

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.