Kultura

UZ RAZGOVOR S REDATELJICOM INES PLETIKOS

Dokumentarni serijal 'U ime oca' u Dnevnom boravku Rojca

'Oci' u preostale tri epizode su Martin Bizjak, akademski slikar bez kojeg Pula ne bi imala filmski festival u Areni, zatim Boško Obradović autor i realizator projekta 'Atomsko sklonište' i Livio Morosin, jedan od najboljih autora pop rock i etno scene


 
1 min
Istra24

'Oci' u preostale tri epizode su Martin Bizjak, akademski slikar bez kojeg Pula ne bi imala filmski festival u Areni, zatim Boško Obradović autor i realizator projekta 'Atomsko sklonište' i Livio Morosin, jedan od najboljih autora pop rock i etno scene

U subotu 8. listopada u Dnevnom boravku Rojca, s početkom u 19 sati, bit će prikazane tri epizode serijala „U ime oca“ pulske redateljice Ines Pletikos, a projekciju će pratiti razgovor s redateljicom.

Kolektivna memorija građana Istre i ljudi vezanih za Istru, nekoliko posljednjih desetljeća lišena je naracija o protagonistima suvremene istarske povijesti koji su iz ruševina jednog doba izgradili posve novu, modernu civilizaciju.

Serija biografskih filmova o istaknutim osobnostima Druge generacije istarskog Novecenta, tvorcima suvremene europske, multikulturalne i plurilingvističke Istre, pravovremeno će nadoknaditi veliki manjak na lokalnoj i globalnoj medijskoj sceni.

U Dnevnom boravku Rojca prikazat će se tri epizode od planiranog šestodijelnog serijala. Serijal je nastao u produkciji HRT-a, a za prvu trilogiju odabrane su priče o protagonistima koji su poznatiji hrvatskoj javnosti.

To su jazzerica Tamara Obrovac koja predstavlja svog oca, slikara Ivana Obrovca, potom Petra Blašković, lutkarica, glumica i ravnateljica Drame osječkog HNK, kći je legende alter-scene Francija Blaškovića, a  Milana Rakovca predstavljaju njegova duhovna djeca Livio Morosin, Gustaphi, Elis Lovrić, Dario Marušić, Evelina Rudan, Neven Ušumović, Tamara Obrovac i drugi.

„Oci“ u preostale tri epizode su Martin Bizjak, akademski slikar bez kojeg Pula ne bi imala filmski festival u Areni, zatim Boško Obradović autor i realizator projekta "Atomsko sklonište" i Livio Morosin, jedan od najboljih autora pop rock i etno scene.

„Iznimno je važno objasniti i pokazati slijed događaja koji su doveli do kreativne eksplozije kulture u zaboravljenoj, zapuštenoj i opustjeloj Istri. Mi smo svi duhovna djeca tih ljudi! Ogroman je njihov pionirski doprinos kulturi Istre druge polovine 20. stoljeća.

Generacije na koje su utjecali danas stvaraju suvremenu umjetničku i kulturnu scenu Istre, no bez polazišta koje su naslijedili od svojih „očeva“, to ne bi bilo moguće. Ovaj serijal će doprinijeti osvještavanju i valorizaciji veličine istarske kulture 20. stoljeća“, kaže redateljica Ines Pletikos.

Projekcija će se održati u Dnevnom boravku Rojca u subotu 8. listopada, u 19 sati, te će ju pratiti razgovor s redateljicom Ines Pletikos.


Nastavite čitati

Pula
 

SJEVERNI POL NA FORUMU Baka Mraz i vilenjaci dočekuju mališane

Rezidencija Djeda Mraza bit će otvorena svakog dana od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a u bajkovitom okruženju mališene, za sada, dočekuju Baka Mraz i vilanjeci. Stoga, ako nemate gdje s klincima dok pada kiša (većina je programa na otvorenom odgođena) skočite do pulskog sjevenog pola

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.