Kultura

NAKON DVIJE GODINE U PARKU

(FOTO) 'ČIRIBA-ČIRIBOOK' I PULA JE ZAČARANA: U Circolu svečano otvoren 16. festival dječje književnosti Monte Librić

Tema ovogodišnjeg festivala je čarolija pa je i otvorenje bilo pravi mali spektakl zabave i mađioničarskih trikova kojeg je vodio fantastični duo čarobnica Ivanke Mazurkijević i Sedine Cerovac. Uz mađioničara, pomagača i dovoljno čarolije spakirane u bočice s raspršivačem, duo je mlade posjetitelje začarao ljubavlju prema čitanju, a nešto ozbiljnijim gostima festivala čarolijom "smanjio i podmladio" mikrofone kako bi se što lakše obratili najmlađoj publici


 
2 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Tema ovogodišnjeg festivala je čarolija pa je i otvorenje bilo pravi mali spektakl zabave i mađioničarskih trikova kojeg je vodio fantastični duo čarobnica Ivanke Mazurkijević i Sedine Cerovac. Uz mađioničara, pomagača i dovoljno čarolije spakirane u bočice s raspršivačem, duo je mlade posjetitelje začarao ljubavlju prema čitanju, a nešto ozbiljnijim gostima festivala čarolijom "smanjio i podmladio" mikrofone kako bi se što lakše obratili najmlađoj publici

Započeo je šesnaesti po redu festival dječje književnosti Monte Librić. Nakon dvije pandemijske godine „egzila“ u parku Kralja Krešimira, festival se vraća u zatvoreni prostor Zajednice Talijana Circolo, u kojem je svojevremeno i započeo svoj samostalni put nakon odvajanja od velikog Sajma knjige. Tema ovogodišnjeg festivala je čarolija pa je i otvorenje bilo pravi mali spektakl zabave i mađioničarskih trikova, kojeg je vodio fantastični „Čiriba čiribook“ duo – čarobnice Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac. Uz mađioničara, pomagača i dovoljno čarolije spakirane u bočice s raspršivačem, duo je mlade posjetitelje začarao ljubavlju prema čitanju, a nešto ozbiljnijim gostima festivala čarolijom "smanjio i podmladio" mikrofone kako bi se što lakše obratili najmlađoj publici.

U ime domaćina, Zajednice Talijana Circolo, djecu je pozdravila njena predsjednica Tamara Brussich, koja se na riječi čarobnica „Čiribu čiriba“ nadovezala s „Il Monte Librić è di nuovo qua“ (Monte Librić je ponovno ovdje), a glavna čarobnica festivala, direktorica Slavica Ćurković, i sama je naglasila kako je za festival povratak u prostor iz kojeg je potekao vrlo značajan i drag. Izbor ovogodišnje teme objasnila je rečenicom nepoznatog autora koja je na nju ostavila snažan dojam.

- Kažu da je ljepota književnosti i u tome što ne postoji magija jača od njenih čini i mi u Libriću zaista vjerujemo u to. Vjerujemo da ćemo vas uspjeti začarati da odete s ovog Monte Librića kao strastveni čitači i kažete – na Libriću smo dobili ovu čaroliju i nikad je više nećemo izgubiti, rekla je Ćurković.

S pozornice se djeci obratio i istarski župan Boris Miletić, koji ih je pozvao da povjeruju u čaroliju knjiga koja ih očekuje u narednom razdoblju.

-  Ja sam siguran da sa svakom pročitanom knjigom i sa svakom pročitanom bajkom možete doživjeti jednu veliku, veliku čaroliju. A najveća čarolija je naš život jer u životu možete postići sve što želite, samo trebate u to vjerovati, rekao je Miletić.

Službeni početak festivala proglasio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić riječima „Nemam čarobni štapić, ali otvoren je Monte Librić“.

Svoje će knjige na ovogodišnjem festivalu predstaviti autori na hrvatskom jeziku: Zdenko Bašić, Boris Dežulović, Mile Kekin, Nataša Ozmec, Nena Pavelić, Srebrenka Peregrin, Erika Katačić Kožić, Ines Marciuš Kruljac, Jasmina Kosanović, Ana Salopek, Josip Čekolj, Roman Simić i Manuel Šumberac, zatim britanski hit autor knjiga za djecu David Litchfield te talijanski pisci knjiga za najmlađe: David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago.

Monte Librić je otvoren do 28. svibnja u prostoru pulskog Circola, a Čiriba Čiribook čarobnice mlade će goste zabavljati i začaravati svakog dana festivala u poslijepodnevnim satima na terasi Circola.


Nastavite čitati

Pula
 

ENCO CRNOBORI: Lista se za sada ne slaže, HSU još nije odlučio s kojom bi političkom opcijom mogao surađivati

"U Hrvatskoj je umirovljenika 1,25 milijuna, a samo u Puli s okolicom između 15 i 17 tisuća. Veliki je to i birački potencijal, ali i intelektualni kojeg treba iskoristiti", istaknuo je predsjednik Županijske HSU-a * Stranka će na pulskoj tržnici obilježiti Dan starijih osoba, a tijekom programa dijelit će se leci o stranci i stotinjak sadnica lavande, za glazbeni ugođaj pobrinut će se Sergio Valić i Duo Magnolija, dok će članovi Gradske organizacije Crvenog križa Pula mjeriti građanima tlak i šećer u krvi

Pula
 

POČINJE VRUĆA POLITIČKA JESEN U srijedu prva sjednica pulskog Gradskog vijeća nakon ljetne stanke

Na sjednici će doći do formaliziranja onog o čemu smo prvi izvijestili, a to je da će redove Možemo! napustiti Miha Paus, kojeg će zamijeniti kolega Davor Vuković. Paus je imao tu sreću ili nesreću da samo njega od četvoro vijećnika/vijećnica kluba Možemo! zahvati "određena rotacija", a na dnevnom redu je i polugodišnje izvršenje proračuna kao i izvještaj o radu gradonačelnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.